Ominaisuudet, pisteet ja arvonta

Jokaisen lajin menestykseen vaikuttaa kaksi ominaisuutta. Ominaisuuksia on viisi:

  1. nopeus ja kestävyys (kenttäratsastus)
  2. hyppykapasiteetti ja rohkeus (esteratsastus ja kenttäratsastus)
  3. kuuliaisuus ja luonne (esteratsastus, kouluratsastus ja valjakkoajo)
  4. tahti ja irtonaisuus (kouluratsastus)
  5. tarkkuus ja ketteryys (valjakkoajo)

Kilpailuissa hevonen korottaa vain niiden ominaisuuksien pistemääriä, jotka lajissa vaikuttavat ja vain niiden ominaisuuksien pisteet vaikuttavat tuloksiin.

Pisteiden periytyminen

Ominaisuuspisteet periytyvät emältä ja isältä varsalle, jos varsa rekisteröidään kuukauden sisällä sen syntymisestä. Varsa saa pisteitä jokaisesta ominaisuudesta kaavalla (isän pisteet+emän pisteet)/2*0.25, eli 25% isän ja emän keskiarvosta, ja pisteet lisätään varsan profiiliin heti, kun rekisteröinti hyväksytään.

Ominaisuuspisteiden kertyminen kilpailuista

Jokainen hyväksytty kilpailusuoritus kasvattaa hevosen ominaisuuspisteitä seuraavan kaavan mukaisesti:


( 100 / [osallistujien määrä] * ( ( [osallistujien määrä] - [ratsukon sijoitus] + 0,4) / 10) * 
(1+ [tason maksimipistemäärä] / [ratsukon sijoitus]) ) - 
( 100 / [osallistujien määrä] * ( ( [osallistujien määrä] - [ratsukon sijoitus] + 0,4) / 10) * 
(1+ [tason maksimipistemäärä] / [ratsukon sijoitus]) ) / 10

Kaavaa ei tarvitse osata laskea itse. Tuloskoodi hoitaa pisteiden laskun ja pisteet tilitetään hevoselle, kun porrastetut tulokset on hyväksytty VRL:n tulosarkistoon.

Voitettu pistemäärä riippuu luokan tasosta, hevosen sijoituksesta ja satunnaistekijästä. Pistemäärä jaetaan satunnaisesti kahden lajissa vaikuttavan ominaisuuden kesken esimerkiksi suhteessa 38 % - 62 %, eli hevonen voi olla toisessa ominaisuudessaan paljon parempi kuin toisessa. Molemmat lajiin vaikuttavat ominaisuuspisteet kasvavat jokaisella osallistumisella. Hylätyt hevoset eivät saa pisteitä. Liian nuoret, säkäkorkeudeltaan liian matalat ja liian kokemattomat hevoset hylätään automaattisesti. Hylkäyksen hoitaa VRL:n tulostenhyväksyntä-ohjelma, eikä järjestäjän tarvitse tutkia hevosten osallistumisoikeuksia.

Porrastetut kilpailut arvotaan erikseen siihen suunnitellulla ohjelmalla, joka tarkistaa hevosen iän ja kerätyt ominaisuuspisteet. Kilpailujärjestäjä ilmoittaa tulosten lähetys -sivulla vain luokan osallistujat, ohjelma laskee tulokset automaattisesti samalla kun se lähettää ne hyväksyttäväksi. Hevoset pisteytetään suhteutetulla arvonnalla, jossa otetaan huomioon muun muassa hevosen jo-kerätyt ominaisuudet, luokan taso ja osallistujamäärä. Vasta hyväksymisen jälkeen tulokset ovat viralliset ja hevoselle päivitetään ominaisuuspisteet, jotka se ansaitsee kisoista.

Hevosen keräämät ominaisuuspisteet löytyvät hevosen profiilisivulta. Voit tarkistaa hevosen osallistumisoikeuden myös täältä.