VRL:n talliarvostelu: kategoriakohtaiset vaatimukset

  1. Ratsastuskoulu (KAT1)
  2. Siittola (KAT2)
  3. Kilpailukeskus (KAT3)
  4. Kilpatallit, mahd. painotus / laukka-, ravi-, western- ja valjakkotallit (KAT4)
  5. Myynti-/tuontitallit (KAT5)
  6. Oriasema/tamma-asema (KAT6)
  7. Yksityistalli (KAT7)

Kategoriat

2.1. Ratsastuskoulu (KAT1)

Ratsastuskoulun toiminnalta ja sisällöltä odotetaan tunti- ja hoitohevostoimintaa, eritasoisia ja -kokoisia tuntihevosia sekä tarvittavat puitteet ratsastuskoulutoimintaan, kuten kenttä tai maneesi. Talliarvostelussa ratsastuskoulu saa pisteitä toiminnastaan arvostelutaulukon mukaisesti: paljonko tunteja, valmennuksia, leirejä ja hoitajatoimintaa on järjestetty. Hyvä ratsastuskoulu järjestää aktiviisesti eri tasoisille tunti- ja hoitajatoimintaa sekä myös esimerkiksi tarinakisoja.

2.2. Siittola (KAT2)

Siittolalta odotetaan aktiivista kasvatustoimintaa sekä jälkeläisten kehittämistä. Talliarvostelussa pisteitä saadakseen siittolassa tulee olla vähintään 10 syntynyttä ja rekisteröityä kasvattia sekä rekisteröity kasvattajanimi. Tallilta tulisi löytyä tarpeeksi hevosia toimintansa kattamiseksi sekä tarvittavat puitteet (vähintään yksi varsomiskarsina). Tallilla tulee olla käytössä selkeä astutuskalenteri, josta löytyvät tehdyt astutukset ja syntyneet varsat sekä sivuilta löytyy selvitys siittolan kasvatustavoitteista ja -periaatteista.

Talliarvostelussa siittola arvostellaan sen tekstien (esimerkiksi kasvatusperiaatteet) sekä kasvatustoiminnan ja kasvattien perusteella. Jokaisesta VRL:n rekisteröidystä kasvatista siittola saa 8 pistettä. Hyvä siittola listaa sivuilleen kattavat kasvatusperiaatteet, on kasvattanut useita kasvatteja sekä järjestää ohessa esimerkiksi VNT:n alaisia näyttelyitä ja ?? (kts. Kasvatusklubi), joka liittyy jalostustoimintaan.

2.3. Kilpailukeskus (KAT3)

Lajiin soveltuva rata tai vastaava tallin läheisyydessä, sekä oma (tai yhteistyö) seura. Säännöllistä ja aktiivista kilpailutoimintaa, josta tulokset tulleet ajallaan (vähintään 20 loppuun vietyä kilpailua). Toiminta kirjattu selkeään kilpailukalenteriin, josta löytyvät sekä avoimet kilpailut että tulokset jo tulleista kilpailuista.

2.4. Kilpatallit, mahd. painotus / laukka-, ravi-, western- ja valjakkotallit (KAT4)

Kilpailukeskuksella järjestetään aktiivista kisa- ja seuratoimintaa. Kaiken toiminnan tulee löytyä selkeästi keskuksen kilpailukalenterista, josta tulee löytyä myös loppuun vietyjen kilpailujen tulokset. Talliarvostelussa pisteitä saadakseen kilpailukeskuksella täytyy olla vähintään 20 loppuun vietyä VRL:n alaista kilpailua.

Talli arvostellaan toiminnassa VRL:n alaisen toiminnan mukaan, johon ei kuulu esimerkiksi virtuaaliset ravit, laukkakilpailut yms. Tämä tulee ottaa huomioon tallia arvosteluun tuotaessa.

2.5. Myynti-/tuontitallit (KAT5)

Myynti- tai tuontitalleilta tulee löytyä tarvittavat puitteet tuotaville ja myytäville hevosille sekä selkeät ohjeet hevosen ostamisesta. Mahdollisilla tuontihevosilta tulee löytyä aina nimi, rotu, säkäkorkeus, vanhempien nimet sekä kuvaus luonteesta.

2.6. Oriasema/tamma-asema (KAT6)

Oriasemilta tulee löytyä vähintään yksi jalostukseen kelpaava ori, tamma-asemalta vähintään yksi jalostukseen kelpaava tamma. Tallilta tulee löytyä astutustoimintaan liittyvät ohjeistukset esimerkiksi tamma- ja orivaatimuksista sekä astutustoimintaan vaaditut tilat. Kaikki astutukset ja syntyneet varsat tulee kirjata selkeästi astutuskalenteriin.

Talliarvostelussa vaaditaan hyviä ohjeistuksia sekä jo tapahtunutta toimintaa. Ori-/tamma-asematoiminnan lisäksi talli voi järjestää jalostustoimintaan liittyviä oheistoimintoja, kuten näyttelyitä.

2.7. Yksityistalli (KAT7)

Yksityistalli voi majoittaa omistajansa tai muiden hevostenomistajien hevosia. Yksityistallin ei tarvitse järjestää säännöllistä tai aktiivista toimintaa. Tallin sivuilta tulee kuitenkin löytä selkeät vaatimukset ja ohjeet yksityiseksi pääsemiseksi, mikäli talli majoittaa muita yksityishevosia. Talliarvostelussa yksityistalli arvostellaan toimintansa mukaan: tällöin toimintaa, kuten kisoja tai valmennuksia tulee järjestää säännöllisesti hyvät pisteet saadakseen.