Kehitysblogi

15.06.2013 Talliarvostelun tilannekatsaus

VRL:n talliarvostelu on ollut liiton reilun kymmenen elinvuoden aikana enemmän tauolla kuin toiminnassa, ja allekirjoittanut muistaa sen parhaiten siitä, että satuin ilmoittamaan tallini aina juuri siihen silloisen ylläpitäjän viimeiseen tilaisuuteen. Niistä ei koskaan tuloksia tullut, ja niiden jälkeen alkoi pitkä tauko ja uuden ylläpitäjän/tuomareiden etsintä. Säännöt myös muuttuivat lähes joka kerta ylläpitäjän vaihduttua, ja usein arvosteluperiaatteet olivat mielipidekysymyksiä, ja arvostelu oli vain yhden tuomarin oman mielipiteen varassa, joka ei todellakaan ollut puolueeton.

Säännöt ovat muuttumassa jälleen, ja niitä on palloteltu niin kahvipöydän, irkin kuin fooruminkin ääressä. Tavoitteena olisi saada kokoon arvostelu, joka olisi mahdollisimman reilu erikokoisilla talleille ja eri kategorioille, mutta kuitenkin tarpeeksi haastava jotta hyvällä tuloksella on jotain arvoa. Arvostelun pitäisi myös nojata mahdollisimman vähän tuomareiden omin mielipiteisiin, ja olla sellainen johon tuomarit eivät heti kyllästy. Yhtälö ei ole siitä helpoimmasta päästä!

Arvostelun suunnittelussa lähdettiin liikkeelle Feanaron luomasta pohjasta. Suurin osa kriteereistä säilyi sellaisenaan, osaa hiottiin ja osa muokattiin kokonaan. Arvosteluohjetaulukko kirjoitettiin kokonaan uusiksi helpottamaan tuomareiden toimintaa, ja osa pisteistä suunniteltiin laskettavaksi VRL:n tietokannasta suoraan, vähentäen näin tuomareiden työtaakkaa.

Suurimmaksi murheenkryyniksi ovat osoittautuneet toimintapisteet. Miten arvostella reilusti aivan erikokoisia talleja? Viiden tamman siittola voi olla ihan yhtä hyvä, kuin sadan tamman siittola, mutta jos pisteitä annetaan jokaisesta syntyneestä kasvatista, on sadan tamman tallin helpompi saada tuo määrä kokoon. Ja entä jos talli käyttää reaali-ikääntymistä? Siinä vaiheessa pienellä tammamäärällä on jo mahdoton saada suuria pistemääriä. Pisterajoja ei kuitenkaan kannata asettaa kovin alas näiden esimerkkien vuoksi, sillä silloin isommat ja nopealla ikääntymisellä etenevät tallit saisivat poikkeuksetta täydet pisteet. Kasvattien laadun mittaaminen taas on mielipidekysymys. Onko reilua, että tammamäärän tai hitaan ikääntymisen takia talli joutuu keräämään toimintapisteitä myös esimerkiksi tarinatoiminnasta?

Sama ongelma on kilpailemisen kanssa. Isompi hevosmäärä tarkoittaa yleensä enemmän kilpailuosallistumisia tallia kohden, sillä aktiivisimmillakin kilpailijoilla hevoset jäävät jossain vaiheessa kisaeläkkeelle saavutettuaan kaiken. Ja miten kilpailut tulisi pisteytää? Yksi piste per arvontakilpailutulos tarkoittaisi nykyisellä kilpatallien tahdilla, että pistemäärät nousisivat taivaisiin. Kymmenesosapisteiden jakaminen taas tuntuu tyhmältä. Pitäisikö laskea vain sijoitukset, tai osallistumisten keskiarvoja?

On olemassa myös toimintaa, jota ei voida VRL:n alla harrastaa. Näitä ovat esimerkiksi ns. marginaalilajit (mm. maastoesteratsastus, suunnistusratsastus, hevosagility), sekä koko ravi- ja laukkatoiminta. Tämä aiheuttaa ongelmia kyseisiin lajeihin painottuneiden kilpatallien ja kisakeskusten arvostelussa, sillä näiden lajien kisaosallistumisia tai kilpailujen järjestämistä ei voida laskea automaattisesti liiton tietokannasta. Aiemmassa talliarvostelun versiossa näistä toiminnoista ei yksinkertaisesti jaettu pisteitä, mutta itse haluaisin ne ottaa mukaan. Pisteidenlaskuongelma vaan on valitettavasti vielä ratkaisematta: esimerkiksi ravi- ja laukkapuolella kilpailemisen tahti ja periaatteet ovat ihan erilaiset kuin ratsupuolella, ja sen pitäisi vaikuttaa pisteytykseen. Tuomari joutuisi myös laskemaan kilpailujen ja kilpailutulosten määrän käsin.

Talliarvosteluperiaatteiden ensimmäinen versio julkaistaan heti kun tällaisiin kysymyksiin keksitään edes tyydyttävät vastaukset, ja toiminnalle saadaan luotua jonkinlainen pisteytys. Siitä versiosta pääsevät kaikki harrastajat antamaan kommentteja, ja sitä hiotaan niiden perusteella ennen kuin arvostelusysteemi koodataan ja talliarvostelu aloittaa toimintansa. Elämme jännittäviä aikoja!

- Marsupieni VRL-01026

08.05.2013 Miltä maistuvat porrastetut?

Tasokilpailut eli porrastetut tulivat ensimmäisen kerran vuonna 2007. Suosio ei ollut satumaista eikä se tapahtunut heti, koska systeemi oli haastava opetella. Monet kuitenkin huomasivat porrastettujen hyödyn kilpailuissa: hevosten uudet ominaisuuspisteet korvasivat kilpailujen määrän ja kilpailemisessa pääsi eteenpäin riippuen hevosen kyvyistä ja päivän arpaonnesta.

Moni, joka oli porrastettuihin tutustunut vasta vuosien 2008 ja 2009 aikana, jäi kaipaamaan tasokilpailemista VRL:n mennessä tauolle. Jälleen sijoitusten määrä nousi hevosten menestyksen mittariksi, kun kilpailemisesta tuli ilmoittaudu-tarkista-muotoonlaita-tuskaa.

Porrastettujen kehittely on aloitettu jo syksyllä 2012. Ohjelmointi järjestelmän taustalla ja järjestelmän perusteet tulevat muuttumaan jonkin verran, toivottavasti myös selkeämmiksi. Tämän lisäksi tarkoitus on optimoida laskukaavoja niin, että tasokilpaileminen säilyy mielekkäänä. Kehitystyössä ollaan juuri nyt siinä vaiheessa, että sääntöjä pallotellaan ääripäästä toiseen ja pyritään löytämään se kompromissi, millä järjestelmä toimisi paremmin.

En aseta ohjelmoinnissa vielä mitään deadlineja, kunnes koko homma on selvillä ja pystyn arvioimaan työmäärän sekä työskentelyajat. Toivoakseni pystyn kesän aikana ohjelmoimaan järjestelmää hyvin pitkälle, joten pysy kuulolla kehitysblogissa!

- pipariina VRL-00050