Anastafjahinhevonen

Virtuaaliwikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Anastafjahinhevonen
Tyyppi lämminverinen
Alkuperä ja käyttö
Alkuperämaa Venäjä
Polveutuminen Akhal-teke, venäläiset valjakkohevoset, mahd. jokin kylmäverinen rotu
Muita nimityksiä Ah (lyhenne), Anastafjah Horse (eng.)
Käyttötarkoitus Valjakkohevonen, myös ratsu
Ominaisuudet
Värit Voikko, vaalea rautias, cremello sekä harvinaisempi tumma rautias. Yksivärinen. Suuret valkoiset merkit ei suotavia. Kuparin- ja kullanhohtoinen kiiltävä peitinkarva.
Säkäkorkeus Oriit 170-190 cm, tammat 160-180 cm, voivat olla jopa kaksimetrisiä.

Anastafjah on virtuaalinen valjakkohevosrotu, jonka kasvatuksen virtuaalihevosmaailmassa aloitti F&H Stables (VRL-02207) vuonna 2014. Tämä myös "taivaiden hevosena" tunnettu harvinainen rotu tunnistetaan parhaiten koostaan ja ulkomuodostaan. Rodun virtuaalisena kantaisänä pidetään Rimidlavia ja kantaemänä Meggireä, sekä ensimmäisenä kasvatettuna rotuyksilönä FHS Yasmirozkyä.


Ominaisuudet

Anastafjahinhevoset herättävät huomiota ensimmäisenä suurella koollaan; ihanteellisesti niiden säkäkorkeus on 160 - 180 cm välillä, mutta sitäkin suuremmat yksilöt eivät ole harvinaisia. Yleisin peitinkarvanväri on voikko sekä vaalea, kullan ja kuparin hohtoinen rautias. Jouhien tulisi olla samansävyiset tai vaaleammat, mutta aavistuksen peitinkarvaa tummemman sävyinen harja ja häntä kuitenkin myös hyväksytään. Cremello on myös hyväksyttävä väritys. Tumma rautias on harvinainen. Musta, kimo, ruunikko sekä kirjava eivät ole hyväksyttäviä värejä kantakirjassa.

Rodun hallitsevin piirre on voimakkaasti kupera profiili ja suuri pää. Silmät ovat suurehkot, lempeät ja viisaat. Korvat ovat pitkät ja usein taaksepäin kaartuvat, jouhet kiharaiset tai lainehtivat, sekä karvapeite kiiltävä. Joskus peitinkarva voi olla kihartuva, erityisesti talvella. Tämä piirre on enemmän ominaista pohjoisessa asuville anastafjaheille. Rakenne on solakka ja jalat pitkät sekä kapeat. Takaosa on usein hieman koholla.

Mikään suuri valkoinen merkki ei ole arvostettu piirre. Pienet merkit, kuten ohut piirto, hento tähti tai ruununrajat jaloissa hyväksytään. Valkoisten merkkien valikoivaa jalostusta ei kuitenkaan suosita ja rotujalostuksessa tulisi pyrkiä yksiväriseen lopputulokseen. Varsat voivat syntyä tummempisävyisinä ja isommilla valkoisilla merkeillä, jotka kuitenkin vuosien saatossa haihtuvat.

Historia

Rotu on peräisin Venäjältä ja sen on epäilty olevan risteymä Akhal-Tekeä, Terskiä ja muita tuntemattomia hevosrotuja - todennäköisesti joitain valjakkorotuja sekä kantavan myös kylmäveristä verta. Anastafjahinhevonen oli tarkoitettu kauniiksi ja näyttäväksi kärryhevoseksi sen ajan aatelistolle. Tarina kertoo, että Clamir Jetskogivits, Tatsavaditsin kartanonherra, määräsi miehensä hakemaan hänelle upean hevosen, jonka näki kerran ylväästi vetämässä kärryjä puutarhansa ohitse. Clamir rakastui hevoseen, Anastajiin, joka tuotiin hänen luokseen omistajansa kera. Clamir halusi ostaa tämän ihmeellisen valjakkoratsun, mutta Anastajin omistaja ei suostunut myymään hevostaan. Päättäväisenä Clamir Jetskogivits laittoi parhaat hevoskasvattajansa asialle jalostaakseen itselleen oman rodun, joka muistuttaisi Anastajia - ja lopputulos monen vuosikymmenen intensiivisen ja tarkasti valikoidun jalostuksen jälkeen oli anastafjahinhevonen.

Temperamentti

Anastafjahinhevoset ovat tavallisesti hiljaisia, kohteliaita ja jonkin verran ujoja hevosia. Ne ovat luotettavia ja hillitysti uteliaita, mutta luonnehdittu olevan uskollisia vain yhdelle ihmiselle koko elämänsä ajan. Täten ne saattavat olla väärinymmärretysti kutsuttu vaikeiksi kouluttaa. Rotua on myös sanottu erittäin herkäksi ja yksilöiden surevan syvästi esimerkiksi menetettyä hevosystävää, ihmistään tai varsa-aikaista kotiaan. Älykkyydellä ja kärsivällisyydellä, anastafjahinhevoset ovat nopeita oppimaan niin hyvässä kuin pahassa. Masentuneina tai hermostuneina ne käyvät helposti huonoille tavoille, ja näiden tapojen poisoppiminen täysin voi olla lähes mahdotonta. Anastafjahinhevosella sanotaan olevan norsunmuisti.

Käyttö

Rotu on parhaimmillaan valjakkoajossa. Ne ovat erityisen näyttäviä liikkuessaan pareittain, tandemissa tai tiimissä. Niillä on usein myös luontaisia taipumuksia todella koreaan, lentävään laukkaan. Rodun kauniin ja silmiinpistävän ulkonäön puolesta, anastafjahinhevoset ovat haluttuja hevosnäytöksiin, katrilleihin ja jopa sirkuksiin.

Jalostus

Rotua on sallittua jalostaa virtuaalisesti seuraavien rotujen kanssa: akhal-teke, englannintäysiverinen, arabialainen täysiverinen, friisiläishevonen, venäläiset hevosrodut kuten vladimirintyöhevonen.

Esimerkiksi friisiläisjalostuksessa on tarkoitus periyttää pään ominaisuuksia sekä jouhenlaatua, mutta sallitun värin kanssa on oltava tarkka. Anastafjahinhevosverta risteytetyssä jalostuksessa täytyy olla vähintään 25%.

Rodun yksilöt suositellaan kantakirjattaviksi Anastafjah Horse Pedigree Catalogueen.