Domainit ja hostaus

Virtuaaliwiki

Loikkaa: valikkoon, hakuun


Domain on www-sivun osoite, esimerkiksi www.sinunsivusi.com, joka johtaa sivutilalle. Domain-osoite kuuluu usein webhotelliin mukaan, mutta joissain tapauksissa se pitää ostaa erikseen. Domain-osoite on periaatteessa IP-osoite, johon DNS-palvelun avulla voidaan viitata helpommin muistettavalla, kirjaimista koostuvalla osoitteella kuin pitkällä numerosarjalla.

Ylätason verkkotunnukset

Ylätason verkkotunnus on domain-nimen "loppuosa", esimerkiksi .com tai .net. Ylätason verkkotunnus on jokaisella valtiolla erikseen (Suomessa .fi), mutta niiden lisäksi on olemassa myös joitain kansainvälisiä, yleiskäyttöisiä tunnuksia:

Hostaus

Hostaus (engl. hosting) tarkoittaa virtuaalimaailman arkikielessä jonkun sivuston (esim. tallin, valokuvagallerian) ottamista omalle sivutilalleen. Muutoin hostaus tarkoittaa melkeinpä samaa asiaa kuin webhotelli: palvelimelta jyvitetään tietty tila (esimerkiksi 1 gigatavu) sivuja varten, joihin domainnimi ohjataan.

Hostaus riippuu täysin siitä, minkälainen sivutila hostaajalla on käytössään. Jotkut sivutilat eivät hyväksy hostausta ja tunnusten luovuttamista kolmannelle osapuolelle. Tämä kannattaa tarkistaa sopimusehdoista. Myös rahan pyytäminen hostauksessa on joillain sivutiloilla kielletty ja tällainen voi johtaa jopa webhotellin sulkemiseen.

Käytännössä paras hostaus hostaajalle ja hostattavalle on luoda hostattavalle omat FTP-tunnukset, joilla hän pääsee käsiksi omaan sivutilaansa. Sivuston osoite hostauksessa on usein hostattava.sinunsivusi.com, sinunsivusi.com/hostattava tai sinunsivusi.com/~hostattava riippuen sivutilasta. Tällöin sivuston omistajan salasanat pysyvät erossa hostattavan salasanoista. Sivuston omistaja pääsee kuitenkin aina käsiksi hostattavan tiedostoihin, vaikkei tietäisikään hostattavan salasanaa.

Hostaukseen kuuluu joskus myös oma sähköpostilaatikko. Hostaus ei ole aina ilmaista, vaan hostaaja voi pyytää siitä rahaa, kuvia, luonteita tai ulkoasua.

Lähteet

Henkilökohtaiset työkalut
Nimiavaruudet
Muuttujat
Toiminnot
Valikko
Wiki
Työkalut