Suomalainen puoliverinen

Virtuaaliwikistä
(Ohjattu sivulta FWB)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Suomalainen puoliverinen
FWB.JPG
Tyyppi Lämminverinen
Alkuperä ja käyttö
Alkuperämaa Suomi
Polveutuminen Eurooppalaiset puoliveriset, täysiverinen
Muita nimityksiä Finnish Warmblood, FWB, fwb
Käyttötarkoitus ratsu/urheiluratsu, valjakkohevonen
Ominaisuudet
Värit Kaikki värit sallitaan. Ruunikko, rautias, musta ja kimo ovat yleisimmät.
Säkäkorkeus Ihannesäkä 158-172cm

Historia virtuaalimaailmassa

FWB kuuluu niihin puoliverirotuihin, joiden edustajia ja kasvattajia on ollut virtuaalimaailmassa lähestulkoon aina. Aivan alkuaikoina eli 2000-luvun ensimmäisinä vuosina osalle harrastajista kuitenkin oli hieman epäselvää, mitkä on FWB ja miten sitä voidaan jalostaa. Tuolloin aktiiviset FWB-harrastajat (mm. Greymaskin Raisa) tekivät paljon työtä saadakseen rodusta tunnetumman. Rodun määrät ovat vaihdelleet, ja se on saanut kamppailla suosiosta muiden puoliveristen kanssa, mutta koskaan FWB:t eivät ole kadonneet. Koska rotua jalostettiin eteenpäin käyttämällä laajasti myös muita puoliverisiä (etenkin saksalaisia), ei jalostusmateriaalikaan jäänyt suppeaksi. Ensimmäisiä tunnettuja FWB-kasvattajia olivat Greymask's talli (2000-2005), Nectar, GWB Stud, Startalli (2000-2007) ja K.N. Stud. Myös Liinun Virtuaalitallin kasvatteja näkyy yhä nykyisten hevosten suvuissa.

Virtuaalisen suomalaisen puoliverisen sukulinjat pohjautuvat merkittävästi saksalaisiin puoliverisiin, kuten trakehnereihin ja hannovereihin. Merkittävästi rotuun vaikuttaneita nimiä ovat mm. oman rotunsa piirissäkin kuuluisat trakehnerit Alté (2000-2002), Gothard (2000-2002), Oroaq (2000-2007) ja Skyé (2000-2007). Harvinaisempia trakehnervaikuttajia ovat Valdosta, Casting ja Gregorian. Muita merkittäviä saksalaisvaikuttajia ovat holstein Al Capone, sekä hannoverit Rembrant, Lanzinger, Routinier, Hamlet ja oldenburg Pyrrhus II. Nämä nimet ovat tärkeitä vanhan linjan FWB-kasvattajille. Saksalaisten puoliverirotujen lisäksi on käytetty myös muita rotuja, kuten selle francaiseja ja täysiverisiä.

Yksi tunnetuimmista FWB-rodun edustajista on ehdottomasti Startallin R.M. Final Destination (2001-2007). Sen suvusta löytyvät aiemmin mainitut tunnetut saksalaisnimet Alté ja Oroaq, ja se jätti virtuaalimaailmaan jopa 52 jälkeläistä. Uudempia FWB-vaikuttajia ovat mm. Livingstone (2003-2004), Adoro's Arnaldo (2004-2006) ja Dara's Dascott (2004-2006). Näistä Livingstone on tunnettu myös jalostuksen ulkopuolella, silläse oli erittäin merkittävä kilpahevonen.

Alkuaikojen merkittävien kasvattajien työtä ei ole heitetty hukkaan, vaan sitä ovat jatkaneet Te Adoro Estate (2002-2008), sekä nykyäänkin merkittävät kasvattajat Airlea Sporthorses (2004-), Evergrey (2005-) ja Las Vegas (2007-). Vanhoja linjoja vaalivien kasvattajien rinnalle on myös syntynyt uusien linjojen kasvattajia. Rodusta kiinnostuneiden piirissä on esiintynyt jonkinverran myös "puhtaiden" FWB:iden ihannointia, joka sulkee pois kaikki hienot vanhalinjaiset, mutta saksalaisperäiset hevoset. Vanhan linjan kasvattajat vastustavat tätä ilmiötä, sillä se tuhoaisi useita vuosia jatkuneen kasvatustyön, ja supistaisi siitoshevoskantaa ja sukuja merkittävästi. Muiden puoliverirotujen käyttäminen FWB-jalostuksessa on myös täysin sallittua ja yleistä oikeassakin elämässä.

Lue lisää:

Nykytilanne

Suomalaisten puoliveristen asema virtuaalimaailmassa oli kulta-aikojen jälkeen päässyt selkeään laskuun ja pari vuotta sitten FWB kamppaili suosiosta virtuaaliharrastajien keskuudessa, koska keskueurooppalaisten puoliveristen suosio oli kasvanut. FWB-kasvattajat harvenivat ja vanhojen sukulinjojen kasvatus väheni samalla kun tilalle tuli uusia sukulinjoja. Tilanne on kuitenkin kohentunut huomattavasti ja rodun suosio on nousussa. Uusia kasvattajia ilmaantuu jatkuvasti ja moni vanhakin kasvattaja on innostunut rodusta uudestaan. Kasvatus on nykyisin kovin tasapuolista vanhojen ja uusien linjojen välillä, ja monet ovat päätyneet kasvattamaan molempia. Rodun tulevaisuus näyttääkin siis tällä hetkellä erittäin valoisalta.

Rakenne ja ominaisuudet

Tyyppi

FWB:n tulee olla tyypiltään elegantti, ryhdikäs, sopusuhtainen ja rakenteeltaan moitteeton puoliveriratsu. Ihanne-säkäkorkeus on 158-172 cm. Väreiksi käyvät teoriassa kaikki, mutta ylivoimaisesti suurin osa FWB:istä sekä reaali- että virtuaalimaailmassa ovat ruunikkoja, mustia, rautiaita tai kimoja. Muut värit, jos niitä esiintyy, ovat erittäin harvinaisia.

Virtuaalisessa rakennearvostelussa huomioitavaa:

 • tyypin tulee olla kevyt tai keskiraskas, raskas rakenne ei rotumääritelmän perusteella kuulu toivottuihin ominaisuuksiin vaikka hevonen muuten olisi rakenteeltaan moitteeton
 • sukupuolileiman tulee olla selkeä molemmilla sukupuolilla
 • erityisesti oreilta tulee odottaa jaloutta ja eleganssia, mutta tammakaan ei saa olla epäjalo
 • kaikinpuolinen sopusuhtaisuus on tärkeätä
 • hevosen tulisi olla myös lihaksikas

Rakenne

FWB:llä tulee olla moitteeton ratsun rakenne ja sen tulee ilmentää tyyppi-kohdassa mainittua jaloutta:

 • kuiva pää, jalouden tulee näkyä erityisesti päässä
 • silmät suuret ja kirkkaat
 • kaula riittävän pitkä, liittynyt hyvin sekä päähän että lapoihin
 • lapa hyvinasettunut eli loiva ja pitkä
 • hyvä säkä, tulee erottua selvästi, muttei saa olla liioiteltu
 • syvä runko
 • vahva, lyhyehkö selkä
 • vahva, lyhyt lanne
 • pitkä, lihaksikas lautanen, ei saa olla liian laskeva
 • takaosan kulmaukset hyvät
 • sääret lyhyet, olkavarret ja reidet vahvat
 • jalkojen asennot moitteettomat
 • jaloissa tulee olla hyvä luusto ja nivelten selväpiirteiset

Liikkeet

Suomalaisen puoliverisen liikkeiden tulee olla energiset, tahdikkaat, tarmokkaat, kevyet ja lennokkaat. Hevosen tulee kantaa itsensä ryhdikkäästi ja tasapainoisesti. Poljennan tulee olla tarmokasta ja käynnissä liike on elastista. Ravissa ja laukassa liike on kevyttä ja lennokasta. Selän tulee olla joustava ja lavan irtonainen. Takaosan työnnön tulee olla riittävä.

Luonne

Ratsuna suomalainen puoliverinen on eteenpäinpyrkivä ja rohkea, mutta samalla varovainen. Se on myös luotettava ja selväpäinen, ja ehdottomasti helposti käsiteltävä. Suomalaiset puoliveriset soveltuvan moneen lajiin lahjakkuutensa, suorituskykyisyytensä- ja halukkuutensa takia. Toivottavaa olisi hyvä fyysinen ja psyykkinen terveys sekä perinnöllisten sairauksien/vikojen puute.

Käyttö

FWB soveltuu hyvin kaikkiin ratsastuksen lajeihin sekä valjakkoajoon. Virtuaalimaailmassa useimmat FWB:t kilpailevat perinteisissä lajeissa eli koulu- ja esteratsastuksessa, mutta myös harvinaisemmissa lajeissa.

Värit

FWB:llä esiintyy lähinnä perusvärejä (musta, ruunikko, rautias) ja kimoa näillä pohjaväreillä. Kuten muillakin vastaavilla roduilla, ruunikko lienee perusväreistä yleisin, rautias on harvinaisempia ja mustia on kaikkein vähiten. Kimo ei ole erityisen harvinainen, mutta ei-kimoja värejä on selvästi enemmän.

FWB:llä voi esiintyä melko pienimerkkistä sabinokuviointia, joka on lähinnä korkeita sukkia ja suuria päämerkkejä, joskus myös valkoisia laikkuja vatsan alla. Tobianokirjavaa ei periaatteessa ole kielletty ja joissain puoliverikannoissa esiintyy tobianokirjavuutta, mutta toistaiseksi reaalimaailmassa ei kirjavia suomalaisia puoliverisiä ole. Muista erikoisväreistä mahdollisia ovat voikkovärit ja päistäriköt, mutta niitä on erittäin vähän, jos lainkaan.


Rotuyhdistys

Virtuaalisten Suomalaisten Puoliveristen Yhdistys aktivoi ja tukee rodun kasvattajia sekä tuo heitä yhteen järjestämällä monipuolisesti toimintaa. Nykyinen yhdistys on toiminut aktiivisesti vuodesta 2008 ja sen päätarkoitus on innostaa uusia kasvattajia, tukea nykyisiä kasvattajia sekä vaalia rodun perinteitä ja säilyvyyttä.

Jalostus

Perinteisesti FWB on virtuaalimaailmassa ollut se puoliverinen, joka syntyy kahden eri pv-rodun risteytyksenä. Suuri osa varsinkin vanhoista FWB-linjoista polveutuu alunperin muita puoliveriroduista, mutta vuosien mittaan on keksitty paljon myös suvuttomia FWB:itä FWB-jalostusta varten.

Reaalimaailmassa FWB:n jalostuksessa sallitaan seuraavat vieraat kantakirjat:

Lähteet