Laukkajaos

Virtuaaliwikistä
(Ohjattu sivulta Galloper)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Laukkajaos
Lyhenne LJ
Laji Laukkaratsastus
Alaisuus Itsenäinen
Perustettu 2003
Ylläpitäjä Silent 2003-2007
Nerith 2007-2009
Tangerine, syksy 2009
Elyse, alkuvuosi 2010
Em. 2010 - ?, Mirage ? -
Vanhat ylläpitäjät {{{v_ylläpitäjät}}}
Tilanne Aktiivinen
Omat sivut http://www.bittiponit.net/laukkajaos/
Ulkomaisia vastineita -

Historia lyhyesti

Cullamore's Thoroughbredsin omistaja Silent perusti Laukkajaoksen vuonna 2003. Yhdistyksen tarkoitus on ollut tukea ja edistää laukkaurheilun kasvua ja kehitystä virtuaalimaailmassa. LJ ei ole koskaan ollut VRL:on alainen, vaikka yhteistyöstä on toisinaan keskusteltu. Jaos on kuitenkin päättänyt pysyä itsenäisenä ja toimia omien näkemystensä mukaisesti riippumattomana kattojärjestöstä.

Silent pyöritti Laukkajaosta yksin usean vuoden ajan, mutta luopui tehtävästä vuonna 2007, jolloin hänen tilalleen äänestettiin Sasnak Racehorsesin omistaja Nerith. Silent oli pannut alulle monia muutoksia muun muassa CAS-ajanlaskun yleisen käyttöönoton 4.12.2006 ja yleisen suurkilpailujärjestelmän luonnin ja grade-tasojen käyttöönoton (vuonna 2006). Nerith yhtenäisti suurkilpailuja ja otti käyttöön elokuussa 2007 niin sanotun sukuluokituksen, joka mahdollisti sen, että hyvin menestyneiden hevosten jälkeläiset pääsivät aloittamaan kilpailemisen suoraan korkeammalta tasolta.

Nerit halusi luopua ylläpitäjän tehtävistä syksyllä 2009, jolloin väliaikaiseksi pitäjäksi määrättiin Tangerine. Tangerinen jälkeen pitäjäksi äänestettiin Elyse, jonka jälkeen loppuvuodesta 2010 tehtävä siirtyi nimimerkille Em. Jossain vaiheessa, ilmeisesti vuosina 2011-12 tehtävään vaihtui Mirage.

Kautta historiansa Laukkajaos on pyrkinyt tunnustelemaan mahdollisuuksia yhteistyöhön ulkomaisten tallien kanssa. Joitakin yksittäisiä ulkomaalaisia osallistujia on kisoihin saatu, mutta toistaiseksi mitään kauaskantoista ja monipuolista yhteistyötä ei olla saatu aikaan.

Ponilaukkaosasto

Vuodesta 2005 lähtien Laukkajaoksen alaisuudessa on toiminut Ponilaukkaosasto edistämään ja kehittämään virtuaalisia ponilaukkoja. Tammikuussa 2012 jaos irrottautui laukkajaoksesta, syntyi Ponilaukkajaos. Ponilaukkaosasto on käytännössä täysin itsenäinen, eikä suoranaisesti noudata mitään laukkajaoksen säännöstöä. Sillä on oma ylläpitäjä, oma kilpailukalenteri, oma laatuarvostelu ja oma foorumi. Lisäksi se järjestää omia huutokauppoja.

Suurkilpailut

Laukkajaos järjestää jokaisena CAS-vuonna (vastuuhenkilön määrätään yleensä erikseen) tietyt suurkilpailut, joihin lukeutuvat Breeder's Cup ja Triple Crown ja - Tiara. Näiden suurkilpailujen voitto takaa hevoselle ja sen omistajalla paljon mainetta ja kunniaa. Lisäksi hevosen jalostusarvo nousee huimasti, puhumattakaan siitä, että näiden kilpailujen rahapalkinnot ovat merkittäviä.

Suurkilpailujärjestelmä on vuosien varrella kehittynyt merkittävästi. Käyttöön on otettu nk. prep-lähdöt, joita eri tallit voivat anoa järjestettävikseen. Tietty määrä kussakin prep-lähdössä sijoittuneista saa osallistumisoikeuden varsinaiseen päälähtöön itse suurkilpailupäivänä. Jokaiselle suurkilpailulähdölle on omat prep-lähtönsä.

Nykyisin suurkilpailut ratkaistaan suhteutetulla arvonnalla, jossa otetaan huomioon hevosen aiemmat kilpailutulokset ja joissain tapauksissa myös sen sukulaisten tulokset.

Galloper

Galloper ei varsinaisesti ole laukkajaoksen alainen, mutta sen tukema foorumi, jonka sisältö on vahvasti laukkasidonnaista. Foorumin on perustanut Redrock Farmin omistanut Leena, vuonna 2004. Nykyisin se on yksi laukkajaoksen tärkeimpiä tiedotuskanavia ja tuo yhteen uusia ja vanhoja laukkaharrastajia. Iso osa laukkahevosten myynnistä ja ostoista tapahtuu niin ikään Galloperin kautta.

Huutokaupat

Laukkajaos järjestää laukkahevosten huutokaupan jokaisen CAS-vuoden elokuussa. Aiemmin huutokauppa on järjestetty kerran reaalivuodessa. Kuka tahansa voi ilmoittaa huutokauppaan myytäväksi kasvattamansa tai keksimänsä laukkahevosen. Samoin kuka tahansa voi pyrkiä huutamaan mistä tahansa hevosesta korkeimman summan ja siten saamaan sen itselleen. Tarkempia tietoja huutokaupan säännöistä ja siitä, miten se todellisuudessa toimii, saa laukkajaoksen sivuilta.

Laatuarvostelu

Laukkajaoksella on erikseen laatuarvostelu englantilaisille täysiverisille ja muille laukkaroduille. Muiden laukkarotujen laatuarvostelu on toiminnassa, mutta englantilaisten täysiveristen laatuarvostelu on ollut jäissä jo useita vuosia. Muiden laukkarotujen laatuarvostelusta voit lukea lisää LJM:n sivuilta.