Harrastajien vanhemmille

Virtuaaliwiki

Loikkaa: valikkoon, hakuun

Apua, lapseni harrastaa virtuaalihevosia!

Lasten ja nuorten internetin käytön lisääntymisestä huolestuttaa monia vanhempia. Oletetaan, että internetissä aikaansa viettävä lapsi eristäytyy ja kohtaa internetissä väkivaltaa tai muuta hänen ikäiselleen sopimatonta. Usein myös uskotaan, että internetistä ei ole lapselle muuta kuin haittaa. Todellisuudessa esimerkiksi virtuaalihevosharrastus on luultavasti paljon opettavaisempaa ja aktivoivampaa kuin esimerkiksi television katselu.

Virtuaalihevostelu on nuorille yleisesti ottaen turvallinen harrastus internetissä. Perusharrastus ei vaadi minkäänlaista rahankäyttöä, joten pankkitilien tai luottokorttien tietoturvasta ei tarvitse kantaa huolta. Harrastus ei vaadi edes oman nimen paljastamista, sähköpostin ja ilmaisen kotisivupalvelun voi rekisteröidä keksitylle nimimerkille. Virtuaalisen ratsastajainliitto ei sekään vaadi oikean nimen, saati muiden tietojen kertomista ja itse asiassa suosittelee nimimerkin käyttöä. Virtuaalihevosharrastajien foorumeissa ei tiettävästi ole ilmennyt tapauksia, joihin olisi liittynyt esimerkiksi seksuaalista häirintää tai tietojen kalastelua (phishing).

Lapsia ja nuoria tulee toki kannustaa liikunnallisiin ja sosiaalisiin harrastuksiin, mutta on hyvä muistaa etteivät tietokoneet ole kaiken pahan alku ja juuri. Virtuaalihevosharrastus kehittää sosiaalisia taitoja internetissä ja nykypäivänä ne ovat tärkeitä. Virtuaalihevosharrastukseen liittyy isona osana myös erilaiset tekstit ja niiden kirjoittaminen, jolloin kirjoitustaito kehittyy sekä tietokoneen peruskäyttö, internetsivujen tekeminen ja tekijänoikeuslain ja yleisen netiketin tunteminen. Jotkut virtuaalihevosia harrastavat tai harrastaneet nuoret ovat jatkaneet tietotekniikan tai valokuvauksen opiskelua peruskoulun tai lukion jälkeen. Heille virtuaalimaailmassa sidotut kontaktit ovat toivottavasti jonain päivänä tärkeitä työelämässä.

Muistuta lastasi intenetin vaaroista! Se, että virtuaalihevosfoorumeilla ei ole toistaiseksi sattunut häirintä- tai kalastelutapauksia, ei tarkoita etteikö niitä voisi tulevaisuudessa tapahtua. Oikean nimen tai muiden henkilötietojen kertominen internetissä ei ole suotavaa, jos vastaanottajan henkilöllisyydestä ei ole täyttä varmuutta. Kerro myös että toimiensa seurauksia tulee ajatella pidemmällä tähtäimellä. Haluaako lapsesi että hänen tuleva opettajansa tai työnantajansa löytää hänen nimellään internetistä virtuaalihevosia? Virtuaalisen ratsastajainliiton toimintaan osallistutaan pelkän nimimerkin ja sähköpostiosoitteen perusteella, oikean nimen kertomista ei vaadita. Virtuaalisen ratsastajainliiton toimintaan osallistuminen edellyttää myös tekijänoikeuksien ja hyvien käytöstapojen noudattamista.

Harrastajien ja myös heidän vanhempien on hyvä käydä läpi esimerkiksi Internetoppaan netiketti.

Henkilökohtaiset työkalut
Nimiavaruudet
Muuttujat
Toiminnot
Valikko
Wiki
Työkalut