Ion

Virtuaaliwikistä
(Ohjattu sivulta Ionin)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ion
Perustettu 2004
Omistaja Virginia & Sirpa
Rodut Arabianhevonen, Arabiristeytys, Englantilainen täysiverinen, Frederiksborginhevonen, Irlannintyöhevonen, Kalliovuortenponi, Knabstrupinhevonen, Kladrubinhevonen, Terskinhevonen, Tennesseenwalker, Saddlebred, Quarterhevonen, Welshponi (sektiot B, D, pb), askellajirodut, venäläiset ja itäeurooppalaiset rodut, muut amerikkalaiset rodut
Tilanne Aktiivinen

Ion-tunnus on Ionicin yleisin kasvattajatunnus. Satunnaisesti sen ohella käytetään myös etuliitettä Ionin, lv-ravurien kasvattajatunnuksena on käytetty loppuliitettä Iostream ja tietyt rodut (arabi, kladrubinhevonen) eivät nykyään saa mitään Ionicin kasvattajatunnusta nimiinsä. Ion-hevosia on kasvatettu noin pari tuhatta vuodesta 2004 lähtien.

Kasvatusrodut

Alkuperäiset kasvatusrodut

Ionicin aloittaessa sen oli tarkoitus alkaa kasvattaa seuraavia rotuja:

Nykyiset kasvatusrodut

Nykyisin (kesä 2014) Ionicissa kasvatetaan virallisesti seuraavia rotuja:

  • arabi
  • budjonny
  • frederiksborg
  • kalliovuortenponi
  • knabstrup
  • puoliveriset
  • RBSH
  • tennesseenwalker
  • terskinhevonen
  • venäjänratsuhevonen
  • welsh-ponit

Satunnaisesti kasvatettavat rodut

Näiden "virallisten" kasvatusrotujen lisäksi Ionicissa kasvatetaan pienemmässä määrin useita kymmeniä muitakin rotuja:

Kasvatustoiminta roduittain

Arabianhevoskasvatus

Arabianhevonen on kirjoitushetkellä (vuosi 2014) lukumääräisesti suurin kasvatusrotu Ionicissa. Se on ollut rotuna mukana alusta lähtien ja 10 vuoden aikana on arabivarsoja syntynyt lähes tuhat. Ionicin arabikasvatus nojaa hyvin pitkälle omiin sukulinjoihin, Ioniciin on koko sen historian ajan keksitty paljon arabianhevosia ja ulkopuolisia oreja tai tammoja on käytetty melko vähän. Koska Ionicista ei ole myyty arabeja ulos suuria määriä, ovat tallin arabisuvut poikkeavia muiden tallien arabisuvuista.

Alunperin arabeille ei merkitty erikseen verilinjoja, mutta niitä alettiin käyttää vuosien 2007-08 tienoilla. Suurin osa vanhoista kantahevosista on sittemmin merkitty domestic-arabeiksi, mutta myöhemmin keksityille arabeille on merkitty yleensä jokin verilinja. Verilinjojen perusteella ei kuitenkaan kasvateta, ne ovat vain ylimääräistä tietoa hevosten sivuilla. Suurin osa kasvateista on kahta tai useampaa verilinjaa yhdisteleviä domesticeja. Suvuttomissa hevosissa puolalainen ja egyptiläinen verilinja ovat yleisimmät, mutta viime aikoina myös venäläisiä on alkanut olla yhä enemmän. Espanjalainen ja englantilainen verilinja ovat harvinaisempia.

Amerikanponikasvatus

Amerikanponeja kasvatettiin Ionicissa sen alkuvuosina 2004-05. Kasvatteja syntyi yhteensä 22 kappaletta, pääosa näistä vuonna 2005. Tuolloin amerikanponi oli hyvin harvinainen rotu ja suurin osa kantahevosista oli keksitty suoraan Ioniciin. Ulkopuolisia oreja ei käytetty eikä tallille ostettu muiden kasvattamia suvullisia amerikanponeja.

Kasvatustoiminnan loppuessa suurin osa kasvateista ja osa suvuttomista hevosista myytiin muualle, mutta harvaa jos yhtäkään käytettiin rodun jalostukseen muilla talleilla. Ionicin amerikanponilinjat ovat tiettävästi kadonneet tyystin.

Siitosoriit:

  • Dragonis Max Magnificence
  • Free Fall
  • Solid Thunder

Siitostammat:

  • Bossanova's Aurora Borealis
  • Bossanova's Heavy Metal
  • Caribbean Pirate Gold
  • Rainbow Story
  • Spot-A-Lot

Frederiksborg-kasvatus

Muutamia frederiksborginhevosia oli ollut jo Marineassa ja sieltä Ioniciin tuli ainakin ori Marinean Origam, jonka emä Marinean Ofelia (Hamlet Langerup - Dorie Langerup) asui RDN:ssä. Myös Saharan kasvatti ori Sah's Destination Zero tuli luultavasti Ioniciin Marineasta, mutta se on voinut tulla myös suoraan kasvattajalta. Joka tapauksessa se on yksi tallin aivan ensimmäisistä jalostushevosista.

Muita varhaisia jalostushevosia olivat mm:

Ionic ja RDN myivät ja ostivat toisiltaan hevosia ja Ionicissa oli ainakin pari RDN-läistä tammaa. Myöhemmin Ioniciin keksittiin vielä enemmänkin suvuttomia jalostushevosia. Yhteensä Ionicissa syntyi 44 frederiksborg-varsaa, joista viimeiset kolme vielä niinkin myöhään kuin 2008 vaikka kasvatus olikin loppunut käytännössä jo vuonna 2006.

Frederiksborgien kasvatusta on herätelty uudelleen henkiin vuodesta 2012 lähtien. Silloin Ioniciin keksittiin uusia kantahevosia ja niitä on yhdistetty vanhoihin, vielä elossa oleviin tammoihin. Myöhemmin kantahevosia on tullut lisää.

Knabstrup-kasvatus

Virginian knabstrup-innostus alkoi jo Marineaan hankitusta suvuttomasta knabstrup-oriista White Speedsteristä, joka oli eräs Virginian tärkeimmistä virtuaalihevosista. White Speedsterillä astutettiin jo Marineassa joitain knastrup-tammoja ja osa näistä varsoista päätyi Ioniciin. White Speedsterin nimi esiintyy edelleen useiden pitkäsukuisten knabstrupien suvussa, joskus jopa useita kertoja. Ioniciin on kuitenkin tarvinnut tuoda vuosien mittaan todella paljon knabstrupeja ja vuonna 2011 knabstrup-jalostuksessa on käytetty myös puoli- ja täysiverisiä tuomaan lisää vaihtelua sukutauluihin. Ionic on suurin ja pitkäaikaisin knabstrup-kasvattaja virtuaalimaailmassa.

Ravuri- ja peitsarikasvatus

Vuosina 2005-06 Ionicin omistajat innostuivat ravi- ja peitsaritoiminnasta. Tallille ostettiin ja keksittiin lämminveriravureita ja peitsareita. Lämminveriravurit olivat pääasiassa orloveja, jotka olivat varsin harvinaisia virtuaalimaailmassa tuolloin ja Ionicissa olikin tuona aikana luultavasti suurin osa virtuaalimaailman orloveista. Joukosta löytyi myös ainakin yksi puhdas ranskanravuri.

Myös peitsarit olivat tuolloin harvinaisia, peitsari-innostus oli vasta alkamassa ja lähtöjä ja hevosia oli melko vähän. Ioniciin keksittiin myös peitsareita ja ne hevoset vaikuttivat aikanaan paljon virtuaaliseen peitsarijalostukseen. Oma osansa oli tietysti myös Ionicin järjestämillä ravikilpailuilla, joissa melkein poikkeuksetta oli tarjolla myös peitsarilähtöjä.

Ionicin ravuri- ja peitsarikasvatuksessa käytettiin alusta asti kasvattajanimeä Iostream. Vuoden 2007 tallissa ei ole ollut aktiivisesti käytössä olevia ravureita eikä kasvatteja ole juuri syntynyt.

Terskinhevoskasvatus

Myös terskinhevoskasvatuksen juuret juontavat jo Marinean ajoille ja siellä vaikuttaneeseen suvuttomaan oriin Dopizaan. Pari Dopizan varsaa päätyi Ioniciin ja yhdessä muutaman Zenin kasvatin ja suvuttomien tuontien kanssa ne muodostivat Ionicin alkuperäisen terskinhevoskannan. Sen jälkeen on kantaa laajennettu tuomalla useita kymmeniä hevosia sekä ostamalla suvullisia terskejä mm. Cendarlesta. Cendarlen ja Zenin ohella Ionic on ollut pitkäaikaisimpia ja suurimpia tersk-kasvattajia. Kirjoitushetkellä (kesä 2011) Ionicin tersk-kanta on melko suuri, hevosia on noin sata. Joukossa on useita pitkäsukuisia hevosia, mutta myös uudempia hevosia, joilla on lyhyt suku ja jotka polveutuvat uusimmista tuonneista. Puhdasjalostuksen lisäksi Ionicin terskinhevosia käytetään jonkin verran myös RBSH-jalostukseen.

Lähde

Ionicin kasvatit aakkosjärjestyksessä