Kantakirjat

Virtuaaliwikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

VRL on valvonut virtuaalihevosten kantakirjausta alusta asti lukuunottamatta piirroskuvallisten kantakirjaa, joka on toiminut itsenäisenä. VRL:n alaisissa kantakirjoissa hevoset palkitaan KTK-I, KTK-II tai KTK-III palkinnoilla. Kantakirjaustilaisuuteen osallistuakseen hevosen tai ponin on täytettävä kantakirjausvaatimukset. Aluksi kantakirjaoikeuden saadakseen hevosen tai ponin tuli olla menestynyt NJ:n näyttelyissä, mutta NJ:n poistuttua VRL:n alaisuudesta käyttöön otettiin esikantakirja. Esikantakirjassa tuomarit kävivät hevoset läpi ja antoivat joko hyväksynnän tai hylkäyksen sen mukaan, olisiko hevonen heidän mielestään kelvollinen kantakirjaan. Esikantakirjaan tuntui kuitenkin pääsevän hevosia aivan liian helpolla tai ainakin aivan liian nopeaan tahtiin ja varsinaiset kantakirjaustilaisuuden täyttyivät nopeasti. Kun esikantakirjasta lopulta luovuttiin, kantakirjausoikeuden antaminen siirtyi osaksi takaisin NJ:lle ja myöhemmin VNT:lle. Kantakirjaoikeus on myös joissakin kantakirjoissa mahdollista saada hevosen vanhempien kantakirjatulosten myötä.

Näistä säännöistä on poikennut ainoastaan piirroskuvallisten hevosten kantakirja, jota Piirretyt Kuvat Kunniaan-yhdistys ylläpitää. Koska piirroshevoset eivät voi ymmärrettävistä syistä kilpailla valokuvallisten kanssa samoissa näyttelyissä, näille on aina ollut oma näyttelysysteeminsä. Kantakirjaoikeuden voi saada piiroshevoselle kilpailemalla PKK:n näyttelyissä.

Kantakirjaustilaisuuksissa yhden hevosen rakenteen arvioi pääsääntöisesti neljä päätuomaria, he eivät saa arvostella omia hevosiaan, vaan sitä varten kantakirjoilla on varatuomareita. VRL:n alaisissa kantakirjoissa hevoset arvostellaan ainoastaan kuvien perusteella. Kantakirjoja on ollut VRL:n alaisuudessa useampia, esimerkiksi hevos- ja ponikantakirjat. Suosituimmilla roturyhmillä ja roduilla on välillä ollut myös omat kantakirjansa, näistä esimerkkinä Arabikantakirja ja Suomenhevoskantakirja. Kaikkien eri kantakirjojen tilaisuuksissa hevoset ja ponit on kuitenkin aina palkittu samoilla ja samanarvoisilla palkinnolla.

Ori- ja tammakantakirjat (lopetettu)

Ori- ja tammakantakirja perustettiin VRL:n yhteyteen vuonna 2001. Aluksi niihin pääsivät hevoset ilmeisesti aika helpolla, mikäli poniorien ja tammojen kantakirjan sivuilta vuonna 2002 löytyneeseen tekstiin on uskominen:

"Sekä orien, että tammojen kantakirjat uudistuivat sillä se edellinen systeemi ei toiminut, mukaan pääsi liian helpolla. Tästä lähin kantakirjaan pääsevät vain ne ponit, jotka ovat saaneet irtosertin tai BIS-sijoja Näyttelyjaoksen alaisista näyttelyistä. Sekään ei vielä riitä, vaan kyseiset ponit ilmoittautuvat erilliseen kantakirjaustilaisuuteen, joka oreille ja tammoille järjestetään Mäntysuon tallilla, itseasiassa tämäkään ei riitä, vaan sertit on löydyttävä Näyttelyjaoksen BIS-listalta. Siellä neljä tuomaria arvostelevat hevoset ja antavat näille pistetä 1-25. Oriin täytyy saada yli 50 pistettä päästäkseen mukaan."

Ensimmäinen tilaisuus (joko oreille tai tammoille, tai molemmille) oli 24.6.2001.

Ori- ja tammakantakirjat jaettiin Hevos- ja ponikantakirjaan, sekä Vuono- ja islanninhevoskantakirjaan vuosien 2001-2002 taitteessa.

Hevoskantakirja

Hevoskantakirja syntyi alkuvuonna 2002, kun ori- ja tammakantakirjat jaettiin pienempiin osiin. Hevoskantakirjaa jaettiin vuonna 2003 vielä lisää, kun arabialaisille täysiverisille ja suomenhevosille perustettiin omat kantakirjansa rotujen suuren suosion vuoksi. Hevoskantakirja on avoin kaikille hevosroduille, joille ei ole omaa kantakirjaa. Islanninhevoset ja vuonohevoset siirtyivät hevoskantakirjaan 4/2013 ja Arabialaiset täysiveriset palasivat sen alle 2/2015.

Ponikantakirja

Ponikantakirja aloitti toimintansa alkuvuonna 2002), kun ori- ja tammakantakirjat jaettin pienempiin osiin. Ponikantakirjaan on kantakirjattu kaikki ponirodut.

Orit Tammat

Vuono- ja islanninhevoskantakirja (lopetettu)

Vuono- ja islanninhevoskantakirja toimi vuosina [[:Luokka:2003|2003]-2013, jonka jälkeen vuonohevoset ja islanninhevoset siirtyivät hevoskantakirjaan.

Arabikantakirja (lopetettu)

Arabikantakirja toimi vuosina 2003-2015, jonka jälkeen arabit siirtyivät hevoskantakirjaan.

Suomenhevoskantakirja

Suomenhevoskantakirja perustettiin suomenhevosille heinäkuussa2003. Rodun oma kantakirja perustettiin rodun edustajien runsaan määrän ja monipuolisuuden vuoksi. IRL-kantakirjaa mukaillen virtuaalimaailmassa hevoset on mahdollista kirjata neljälle eri suunnalle, joita ovat ratsu- (R), juoksija- (J), työhevos- (T) ja pienhevossuunta (P).

Marraskuusta 2011 lähtien Suomenhevoskantakirja on toiminut VSR:n yhteydessä. Tätä ennen kantakirjan toiminnastaon vastannut mm. Jenny K.

PKK-Kantakirja

Piirretyt Kuvat Kunniaan-yhdistys (PKK) on huolehtinut vuodesta 2004 asti piirroskuvallisten hevosten kantakirjauksesta. PKK on toiminut vaihtelevasti VRL:n alaisuudessa ja itsenäisenä.