Keski-ikä- ja osaamiskysely 2012

Virtuaaliwikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Marsupieni suoritti vuonna 2010 kyselyn osana opiskelujaan (tekniikan kandidaatin työ), sillä tarvitsi lähdemateriaalia virtuaalihevosharrastajista ja heidän teknisestä osaamisestaan. Kyselyn tulokset saivat virtuaalimaailmassa hyvän vastaanoton.

Kyselyn yhteenveto

Kysely julkaistiin 4.10.2012, ja se suljettiin kuukauden kuluttua 4.11.2012 jolloin siihen oli vastannut 420 harrastajaa. Vertailulukuna 574 yksittäistä tunnuksenomistajaa oli kirjautunut VRL:oon 04.10.-4.11. Tätä eroa ei varmasti täysin voi laittaa tuplatunnusten piikkiin, mutta voidaan kuitenkin olettaa kyselyn tavoittaneen melko laajan otoksen harrastajista. Vastaajista 91,1% omisti VRL-tunnuksen.

Kyselyä mainostettiin VRL:n etusivulla, sekä virtuaalitallifoorumeilla Hevostalli.netissä, Konilassa, Virtuaalifoorumilla, Suomi24:ssa, PennyGirlissä (ent. Pollux), laukkaharrastajien Galloperilla ja raviharrastajien Ravilista-foorumilla. Lisäksi kyselyä levitettiin myös mm. muutamassa virtuaalihevosblogissa ja Suntuubitallien vieraskirjoissa. Harrastajia pyydettiin levittämään kyselyä myös itse eteenpäin. Kyselyyn vastaaminen oli rajoitettu niin että jokainen sai vastata vain kerran. Joillakin oli kyselyn suhteen teknisiä ongelmia. Kyselyn tuloksia käsiteltäessä kyselyn vastauksista on jätetty huomiotta selkeät virheluvut (yksi alle 3vuotiaana aloittanut + kaikki tyhjät vastaukset). Näitä oli kuitenkin vain muutama kappale.

Keski-ikä

Vastanneiden harrastajien keski-ikä oli 17,1 vuotta. Jos tästä poistetaan taukoilevien harrastajien vastaukset, vastaajien keski-ikä oli hieman matalampi: 16,9 vuotta. Kaikkien vastaajien keskimääräinen harrastuksen aloitusikä oli 10,5 vuotta. Tästä voidaan päätellä, että nuoria harrastajia on tullut mukaan viimeaikoina selvästi vähemmän: Alle kaksi vuotta harrastaneita oli koko kyselyyn vastanneista (ei tauolla olevista) harrastajista vain 6,4 prosenttia, ja vuoden sisällä aloittaneita vain 2,0%. Ohessa oleva kaavio (kuva 1) havainnollistaa tilannetta ei-taukoilevien harrastajien osalta.

Kuva 1: Kuinka monta vuotta vastaajat ovat olleet mukana harrastuksessa

Joko aloittavien harrastajien määrä on parina viimevuotena merkittävästi laskenut, tai sitten vasta-alkajat eivät vielä ole löytäneet foorumeille ja siten heiltä on jäänyt kysely huomaamatta. Myös osa VRL:oon kirjautuneista, mutta vastaamatta jättäneistä saattaa olla vasta-alkajia jotka eivät välttämättä kokeneet kyselyn koskevan heitä. Piikki 6v ja 5v sitten aloittaneiden kohdalla saattaa johtua VRL:n kasvaneesta automaatiosta, ja sen aiheuttamasta kehityksestä.

Aktiivisuus

Kyselyssä vastaajat arvioivat omaa harrastusaktiivisuuttaan asteikolla nollasta viiteen, josta nolla tarkoitti käytännössä tauolla olevaa harrastajaa, 1 satunnaista harrastelijaa, 2 n. kerran kuussa harrastajaa, 3 n. kerran viikossa harrastajaa, 4 useamman kerran viikossa harrastajaa ja 5 päivittäin harrastavaa. Tasoilla 1-5 ei harrastamiseksi riittänyt pelkkä foorumien kiertely.

Kuva 2: Harrastajien aktiivisuustasot

Kaikkien kyselyyn vastanneiden keskimääräinen aktiivisuustaso oli 3,5 pistettä.Ohessa olevassa kaaviossa (Kuva 2) on esitetty tasojen jakautuminen. Kaavion prosentit tarkoittavat prosenttimäärää vastanneista. Suurin osa vastanneista oli erittäin - tai melko aktiivisia. Tauolla olevien harrastajien osuus saattaa olla todellisuuteen nähden vääristynyt, sillä he eivät välttämättä ole kyselyä huomanneet, ja toisaalta lopettamisen ja pelkän tauolla olemisen raja on häilyvä.

Harrastajan iän vaikutus aktiivisuuden tasoon on nähtävissä seuraavasta kuvaajasta (Kuva 3): Aktiivisempien harrastajien keski-ikä on matalampi kuin satunnaisten harrastajien tai taukoilevien. Päivittäin harrastavien keski-ikä on 16,5 vuotta, kun taas taukoilevien lähes 19 vuotta.

Kuva 3: Keski-iän suhde aktiivisuustasoon


Osaamistaso

Kyselyssä kartoitettiin myös harrastajien virtuaalitalleihin liittyvää teknistä ja kielellistä osaamista HTML:n, CSS:n, PHP:n (tai vastaavan web-ohjelmointikielen), tietokantojen ja englannin kielen osalta. Vastaajat arvioivat osaamisensa väliltä 0-5, joista 0 tarkoitti, ettei osaamista ole ollenkaan, ja 5 tarkoitti hyvää osaamista. Ohessa oleva taulukko (Kuva 4) havainnollistaa keskimääräisiä tuloksia kaikkien ja erikseen aloittelevien harrastajien kohdalla.

Kuva 4:Keskimääräinen osaaminen

Koska aloittelijoita oli niin vähän, vain 6,4% kaikista vastaajista, heidän kohdallaan kuvaaja ei ole täysin luotettava: yksi taidoiltaan hyvä harrastaja nostaa keskiarvoa merkittävästi. Kaikkien keskiarvo kertoo kuitenkin selkeästi, että etenkin ohjelmointi- ja tietokantaosaaminen on hyvin vähäistä. Vain englannin kieli ja HTML arvioitiin osaamisessa yli puolivälin.

Alla olevissa diagrammeissa näkyy vastanneiden harrastajien taitotasot (0-5) eri osa-alueissa. Prosentit tarkoittavat osuutta vastanneista.

2012 harrastajat osaaminen.jpg 2012 harrastajat englanninkieli.jpg

Vastaajat arvioivat taitonsa englannin kielessä ja HTML:ssä pääosin hyviksi, täysin osaamattomia on molemmissa hyvin vähän. CSS jakaa osaajia enemmän, ja oikeastaan kaikkia taitotasoja löytyy tasaisesti. Lähes puolet vastaajista on arvioinut taitonsa täysin olemattomaksi ohjelmoinnissa ja tietokantojen käsittelyssä, ja vain muutama prosentti hyväksi.

Käytössä oleva sivutila

Kuva 7: Harrastajien tietokantamahdollisuus

Kyselyn lopuksi harrastajilta kysyttiin kolme kysymystä liittyen heidän käyttämäänsä kotisivutilaan. Vastanneista 41,3 % maksaa, tai olisi valmis maksamaan kotisivutilasta virtuaalitallia varten. 75,6 % käyttää ilmaispalvelinta. Ohessa olevassa kuvaajassa (Kuva 7) on esitetty vastausjakauma siihen, onko vastaajien nykyisellä sivutilalla mahdollista käyttää tietokantoja. Tietokantaosaamisesta kertoo jotain se, että yli 60 % ei osannut vastata.


Lähteet