Kommunikointi

Virtuaaliwiki

Loikkaa: valikkoon, hakuun

Virtuaalihevosten harrastajille ominaista on pitää yhteyttä tavalla tai toisella. Foorumeilla virtuaalihevosharrastajat tapaavat ja tutustuvat, ostavat ja myyvät hevosia, mainostavat talleja, keskustelevat virtuaalimaailman tapahtumista ja paljon muuta. Muiden talleista saadaan inspiraatiota ja innostusta, ja kaverisuhteiden luominen antaa pohjaa mukavalle harrastamiselle: yhdessä on mukavampaa. Yksityisemmät yhteydenpitokeinot ovat myös yleisiä harrastajien tutustuessa, ja joskus ystävyyssuhteet jatkuvat oikeankin maailman puolelle.

Sisällysluettelo

Virtuaalihevosfoorumit

Virtuaalihevosmaailmassa on vallalla kaksi keskenään täysin erilaista foorumia. Lähes jokainen vakituinen harrastaja käyttää ainakin toista näistä viikottaiseen tai joka päivittäiseen kommunikointiin, ja kävijämäärät ovat huimia. Erilaisuus on rikkaus, ja on hyvä, että valinnanvaraa löytyy.

Toinen näistä yleisimmistä foorumeista on Hevostalli.netin Virtuaalitallit-osio, jota tutummin kutsutaan ht-netiksi. Ht-net ei vaadi rekisteröitymistä, ja siten foorumille on helppo kirjoittaa halutessaan anonyyminä. Myös harrastamisen aloittaminen foorumin kautta on melko helppoa - seuraamalla aiheita oppii paljon virtuaalimaailmasta. Kirjoittamaansa viestiä ei voi muokata jälkikäteen, ja ht-net tunnetaankin kirjoitusvauhdiltaan nopeatempoisena foorumina. Viestien muotoilussa voidaan käyttää vain yksinkertaisimpia tekstinmuokkauskeinoja: lihavoitua, kursivoitua ja alleviivattua tekstiä, lainausta ja keskitystä.

Päivittäin Virtuaalitallit-osioon lähetetään jopa yli 2000 viestiä, mikä on valtava määrä. Valitettavasti rekisteröimättömyys on houkutellut myös huijareita, jotka ovat kaupanneet kuvia toisten nimissä tai kirjoittaneet asiattomia tai outoja viestejä toisten henkilöiden nimimerkeillä. Uuden rekisteröintimahdollisuuden myötä myös ht-net kuitenkin tarjoaa luotettavan vaihtoehdon: rekisteröitymällä voi vahvistaa henkilöllisyytensä muille harrastajille.

Toinen virtuaaliharrastajien suosikeista on Hevoset.comin keskustelualueen Virtuaalitallit-osio. Tälle foorumille rekisteröityminen on pakollista, jos haluaa kirjoittaa viestejä, ja suurena erona ht-netin foorumiin Hevoset.com tarjoaa myös ala-alueita virtuaaliharrastukselle. Kotisivut & kuvankäsittely, Vihkotallit ja Keppi- ja leluhevoset on siirretty omalle alueelleen - varsinkin ensimmäinen hyvinkin tärkeänä aihealueena virtuaalihevosia harrastaville. Vihkotallien ja keppi- ja leluhevosten harrastaminen eroaa virtuaaliharrastamisesta kuitenkin suuresti.

Hevoset.comissa myös tärkeitä aiheita, kuten virtuaaliblogilista ja kysymysviestiketju, on pystytty nostamaan aina esillä oleviksi. Kirjoittajille tarjotaan kattava tekstieditori, jossa koodeja ei tarvitse hallita erona ht-netin foorumiin. Fonttivalikoima on hyvinkin laaja, ja tekstin kokoa voi muuttaa. Editorista löytyy myös sisennys-, rajaus- ja listausmahdollisuuksia. Suuri etu on, että viestejä voi muokata jälkikäteen, jolloin esimerkiksi aloitusviesti pysyy jatkuvasti ajan tasalla. Näiden muokkausmahdollisuuksien avulla myös viestien määrä pysyy pienempänä, ja lähetetyt aiheet pysyvät hieman kauemmin etusivulla.

Hevoset.com on kuitenkin viimeaikoina menettänyt suosiotaan.

Näiden kahden suosituimman foorumin lisäksi virtuaaliharrastajat itse ovat luoneet foorumeita. Tunnetuin näistä on suljettu harrastajien foorumi, jonka nimilyhenteen FVP takaa paljastuvia sanoja on yritetty arvailla pitkään. FVP järjestää jäsenhakuja aika ajoin. Silloin tällöin perustetaan myös rotuihin tai lajeihin perustuvia foorumeita, kuten Suomentyöhevosfoorumi. Pienen käyttäjäkuntansa takia ne yleensä elävät hiljaiseloa tai lopettavat ajan kuluessa tai laji/rotuinnostuksen laskettua. Harrastajat yleensä löytävät itseään mahdollisesti kiinnostavat foorumit muiden harrastajien kautta.

Muita tapoja löytää harrastajia

VRL:n talli- ja VRL-tunnusrekisteri tarjoavat hakumahdollisuudet, joiden avulla voi etsiä muita käyttäjiä. Käyttäjät saavat valita, pitävätkö sähköposti- ja messengerosoitteensa esillä, ja profiileista löytyy myös henkilöiden tallit. Näin voi löytää uusia mielenkiintoisia talleja, joiden vieraskirjoihin kirjoittamalla tai sähköpostia lähettämällä voi ottaa yhteyttä tallin ylläpitäjään. Osalla talleista on myös palautelaatikkoja, jotka toimivat lähes samalla tavoin.

Muut yhteydenpitokeinot

Osa virtuaaliharrastajista keskustelee reaaliaikaisesti myös IRC-kanavilla. Kanaville pääsee tavallisten IRC-ohjelmien kautta, tai webirceilla. Kanavan voi perustaa kuka tahansa ja kutsua tuntemiaan ihmisiä keskustelemaan yhdessä. IRC-kanavien keskustelunaiheet eivät yleensä rajoitu pelkästään virtuaalihevosiin, vaan mukana on oikean elämän kuulumisia, kirjoja, hauskanpitoa. Kanavan kautta tutustutaan muihin irkkaajiin myös oikean elämän asioissa, ja monet käyttäjistä ovatkin päätyneet tapaamaan myös oikeassa elämässä.

MSN/Windows Live Messenger

Messenger eli mese on hyödyllinen yhteydenpitoväline niin oikean elämän, kuin virtuaalielämänkin ihmissuhteiden ylläpitämiseen. Messenger on henkilökohtainen keskusteluohjelma, joka normaalisti ladataan tietokoneelle; kuitenkin myös internet-versioita löytyy. Pitääkseen yhteyttä toisen henkilön kanssa toisen tulee tietää toisen Messenger-osoite ja molempien tulee hyväksyä keskusteluyhteys. Kirjoittaakseen viestejä tulee olla kirjautuneena. Silloin tällöin esimerkiksi Hevostalli.netin Virtuaalitallit-foorumilla on viestiketjuja, joissa vaihdetaan Messenger-osoitteita.

Tapaaminen oikeassa elämässä

Kun virtuaalimaailmassa luodut ihmissuhteet ovat kestäneet jo kauan, ja on ehditty vaihtaa myös oikean elämän kuulumisia, voi harrastajilla olla halu nähdä myös oikeassa maailmassa. Joskus voi olla, että harrastajat ovatkin jo nähneet sattumalta hevostapahtumissa, ja silloin kynnys tavata on vieläkin pienempi. Tavata voi joko kahden kesken tai suuremmalla joukolla: suuren harrastajajoukon tapaamisesta käytetään nimitystä "miitti".

Näissä tapaamisessa ei ole sinällään mitään pahaa, mutta aina internetin välityksellä tavattuja ihmisiä tavatessa kannattaa olla varuillaan. Tapaamiset tulee järjestää yleiselle paikalle, kertoa läheisilleen tapaamisesta ja tapaamispaikasta, ja ottaa mielellään tapaamiseen joku tuttu aluksi mukaan - vain saattamaan ja katsomaan, että tavattava ihminen on se, joksi hänet uskotaan. Valitettavasti nuoria yritetään välillä huijata internetin kautta - yhdestäkään virtuaalihevosiin liittyvästä tapauksesta ei ole koskaan ollut puhetta, mutta varoivaisuus on silti aina tarpeen. Hyvä muistisääntö on, että hälytyskellojen tulisi soida, mikäli tapaaminen halutaan hoitaa jollain tavalla salamyhkäisesti; syrjäisellä paikalla, kellonaikaan jolloin ihmisiä ei ole liikkeellä, tai salaa. Parhaimmillaan tapaamiset ovat hauskoja, ja niitä muistellaan pitkään. Virtuaalihevosten kautta saaduista ystävistä voi saada hyvin pitkäaikaisia ystäviä oikeaan elämään.

Hyödyllisiä linkkejä

Henkilökohtaiset työkalut
Nimiavaruudet
Muuttujat
Toiminnot
Valikko
Wiki
Työkalut