Kuvaluvat

Virtuaaliwiki

Loikkaa: valikkoon, hakuun

Vapaasti kopioitavien kuvien ohella kuvalupien kysyminen on suosittu tapa hankkia virtuaalihevosille kuvia, jos omaa kuvausmahdollisuutta ei ole. Kuvalupien kysymisellä tarkoitetaan kuvien käyttöluvan kysymistä niiden omistajalta.

Useimmiten kuvalupia kysytään ulkomaisilta farmeilta ja valokuvaajilta, joskus myös kotimaisilta. Yleensä kuvaajaa lähestytään sähköpostitse esimerkiksi englanniksi. Lupien myöntäminen riippuu hyvin paljon tahosta — jotkut eivät halua luovuttaa kuviaan laisinkaan virtuaalitallien käyttöön, jotkut antavat lupia vain muutamalle henkilölle, kun taas jotkut suhtautuvat virtuaaliharrastajiin erittäin ystävällisesti. Yleisesti ottaen ulkomailla, erityisesti Yhdysvalloissa, reaalimaailman hevosihmisten suhtautuminen virtuaalihevosiin on paljon suomalaisia lämpimämpää. Yleensä kuvaajilla ja talleilla on kuvien käytön suhteen sääntöjä ja toiveita, joita tulee noudattaa jotta kuvia saisi jatkossakin käyttää.

Kuvalupien suhteen virtuaalimaailmassa syntyy aina silloin tällöin kärhämää. Myös niihin liittyy tekijänoikeusrikkomuksia, kun jotkut harrastajat käyttävät kuvia vastoin omistajien asettamia sääntöjä tai esimerkiksi kopioivat kuvia toisilta talleilta vaikkeivat olisi oikeasti saaneet niiden käyttöön lupaa.

Luvan kysyminen

Kun kysyt lupaa käyttää kuvia, kannattaa viestissä kuvapyynnön ja kuvien kehumisen lisäksi myös kertoa vähän itsestään ja virtuaalihevosharrastuksestaan. Myös linkki virtuaalitallin sivulle on tärkeä osa luvan kysymistä, sillä monet tahtovat tarkastaa etukäteen millaiselle sivulle ovat kuviaan antamassa, ja jälkikäteen että onko heidän toivomiaan sääntöjä noudatettu. Luvan kysymiseen saa usein foorumeilla kyselemällä myös muiden käyttämiä valmiita viestipohjia, joihin harrastaja vain kirjoittaa oman nimensä. Näiden käyttö on helppoa etenkin kielitaidottomalle, mutta se ei anna kovin fiksua kuvaa virtuaaliharrastajista jos sama kuvaaja saa usealta eri henkilöltä sanasta sanaan samanlaisen sähköpostin. Persoonalliset ja itse kirjoitetut viestit ovat parempi vaihtoehto.

Ulkomaisista talleista

Kannattaa pitää mielessä, että ulkomaiset tallinpitäjät eivät välttämättä tiedä yhtään mitään virtuaalihevosista. On myös mahdollista, että he tuntevat esimerkiksi amerikkalaiset virtuaalihevospelit, ja luulevat että suomalaiset harrastavat samalla tavalla. He voivat esimerkiksi kuvitella, että käytämme oikeiden hevosten tietoja virtuaalihevosillamme, tai jopa vaatia sitä! Lupaa kysyessä kannattaa siis selittää vähän, millainen harrastus on kyseessä. Jos englanninkielen taito ei riitä, viestiin kannattaa edes linkitää joku englanninkielinen kuvaus suomalaisesta virtuaalihevosharrastuksesta.

Katso myös

Henkilökohtaiset työkalut
Nimiavaruudet
Muuttujat
Toiminnot
Valikko
Wiki
Työkalut