Matkaratsastus

Virtuaaliwikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Matkaratsastus on kilpailulaji, jossa testataan niin hevosen kestävyyttä kuin myös ratsukon yhteistyötaitoja.

Lajissa tyypillisesti parhaiten pärjää arabialaiset täysiveriset, mutta kaikenlaiset hevoset voivat osallistua. Esimerkiksi suomenhevosella voi pärjätä jopa kansainvälisellä tasolla (MM-kilpailuissa historian toiseksi paras suomalaisen ratsukon tulos on suomehevosratsukon 28. sija).


Matkaratsastus yleisesti

Historialtaan erilaiset kestävyys- ja nopeuskilpailut ratsain ovat aina kuuluneet osaksi hevosten pitämistä. Kilpailulajina nykyisin tunnettu matkaratsastus on vain noin 30 vuotta vanha. Matkat vaihtelevat maittain tavallisimmin 15-160 kilometrissä/päivä. Useamman päivän kilpailuja järjestetään jonkin verran. Tunnetuin ja haastavimpana pidetty yhden päivän matkaratsastuskilpailu on Yhdysvalloissa järjestettävä Tevis Cup.

Matkaratsastus on laji, jossa ratsukot kehittyvät hitaasti. 160 kilometrin luokkiin pääseminen vaatii vuosien työn eikä aina onnistu hyväkuntoiseltakaan ratsukolta.

Arvokilpailuvoittojen ohella arvostetuimpia meriittejä on hyväksyttyjen kilometrien määrä. Erilaiset yhdistykset palkitsevat ansoituneita matkaratsastusratsukkoja lähinnä vuodessa ratsastettujen kilometrien määrän mukaan.

Erityisesti Yhdysvalloissa mm. rotuyhdistykset palkitsevat ratsukoita myös harjoituskilometrien perusteella.

Ratsastettavat matkat

Suomessa ratsastettavat matkat ovat:

  • 15 kilometriä ihanneaika, kilpailuharjoitus
  • 30 kilometriä ihanneaika
  • 50 kilometriä ihanneaika tai nopeuskilpailu
  • 80 kilometriä ihanneaika tai nopeuskilpailu
  • 120 kilometriä nopeuskilpailu (ns. mestaruustaso: Suomen mestaruus, aluemestaruudet)
  • 145 kilometriä nopeuskilpailu
  • 160 kilometriä nopeuskilpailu (esimerkiksi kansainväliset arvokilpailut ja mestaruuskilpailut)

Kansainväliset tähtiluokitukset ovat seuraavat:

  • CEI*: 40-79 kilometrin päivämatka
  • CEI**: 80-120 kilometrin päivämatka
  • CEI***: yli 120 kilometrin päivämatka
  • CEI****: 160 kilometrin päivämatka

Kilpaileminen

Luokissa edetään järjestyksessä, aloittaen luokasta 30 kilometriä (tai halutessaan voi ensin mennä 15 kilometriä), ja nousten seuraavalle matkalle saatuaan hyväksytyn tuloksen. Tulokset ovat ratsukkokohtaisia. Poikkeuksen tekee tilanne, jossa ratsastajalla on hyväksyttyjä tuloksia 145 kilometrin (tai pidemmistä) kilpailuista ja hän vaihtaa hevosta. Tällaisessa tapauksessa ratsukko voi osallistua ensimmäisessä kilpailussaan luokkaan 50 kilometriä.

Kilpailuissa on määritelty ihanneajat, nopeudet ja sykerajat. Näiden puitteissa maaliin saapuneet ratsukot saavat hyväksytyn tuloksen. Ihanneaikaluokissa ratsukoita ei sijoiteta, nopeusluokissa nopein voittaa. Lisäksi palkitaan paraskuntoisin hevonen.

Ratsastaja voi laskeutua hevosen selästä koska tahansa matkan aikana, kunhan lähtö- ja maaliviivat ylitetään ratsain. Hevosta saa taluttaa reitillä.

Useista muista ratsastuslajeista poiketen varusteet ja pukeutuminen on varsin vapaat. Tärkeintä on, että varusteet ovat turvallisia niin ratsastajille kuin hevosillekin eivätkä aiheuta kipua. Kypärän käyttö on pakollista, samoin korollisten kenkien, mikäli käytössä ei ole asianmukaisia turvajalustimia. Pukeutumisen tulee olla siistiä, ei shortseja, puserossa tulee olla kaulus. Varusteissa suositaan usein keveyitä ja nopeasti puettavia sekä muokattavia vaihtoehtoja.

Kilpailut sisältävät pakolliset eläinlääkärin tarkastukset vähintään ennen starttia ja maaliintulon jälkeen. Pidemmillä matkoilla (alkaen 50 kilometrin luokista: pisin ilman taukoa ratsastettava matka on 40 kilometriä) on pakollisia taukoja, joilla on myös eläinlääkärin tarkastus. Eläinlääkäri saa hylätä hevosen, joka ei palaudu riittävällä tavalla tai on loukkaantunut. Hylkäykset ja keskeytykset ovat tavallisia.

Eläinlääkärin lisäksi ratsukon hyvinvoinnista huolehtivat omat huoltoporukat. Huoltoporukan tehtäviin kuuluu tärkeimpänä hevosen ja ratsukon nesteytys, varusteiden huolto sekä kaikenlaisista käytönnön asioista huolehtiminen. Reittikartoissa on yleensä merkittynä erityiset huoltopisteet sekä sellaiset reitin osat, joilla auton kanssa huollon tarjoaminen on mahdotonta.

Matkaratsastus virtuaalimaailmassa

Virtuaalisissa matkaratsastuskilpailuissa on käytössä joitakin pakon sanelemia sovellutuksia.

Eläinlääkärin tarkastusta ei varsinaisesti ole olemassa. Hylkäystapauksissa kuitenkin voidaan ajatella, että ne aiheutuvat tarkastuksissa huomatuista poikkeamista. Usein kuitenkaan esimerkiksi sykerajoja ei ilmoiteta säännöissä tai kutsuissa, eikä hylkäyksiin yksilöidä mikä on ollut syynä, vaikka tämä tietysti on täysin mahdollista.

Virtuaalimaailmassa on oma kilpailumuoto on "lähimmäs ihanetta", jota käytetään 15-80 kilometrin matkoilla ihanneaikakilpailun sijaan. Tämän ratkaisun keksimisen ja suosion takana on helppous perinteisiin arvontakilpailuihin juuttuneille harrastajille: osallistujat laitetaan yksinkertaisen arvontakoneen läpi ja tulokset ovat valmiit.

3d6-arvonta

3d6-arvonta syntyi tarpeesta tehdä matkaratsastuksen ihanneaikaluokille selkeä ratkaisutapa, joka olisi myös helppo toteuttaa. Arvonta oli mukana ViMarJan alusta saakka ja on tullut suosituksi myös muissa kuin matkaratsastuskilpailuissa.

3d6-arvonnan nimi tulee kansainvälisestä tavasta kertoa nopanheitoista. Ensimmäinen numero ("3") kertoo heittojen lukumäärän ja d-kirjain sekä sen jälkeinen numero kertovat millaista noppaa heitetään. d6-noppa on tavallinen kuusisivuinen arpakuutio, jota käytetään esimerkiksi useimmissa lautapeleissä.

Matkaratsastuksen ihanneaikaluokissa 3d6-arvonta kertoo hyväksytyt tulokset seuraavasti:

  • 15 km: jos ratsukon tulos on 4 tai alle, ratsukko ei päässyt maaliin vaaditusti (tulos ei hyväksytty)
  • 30 km: hyväksytyn tuloksen pisteraja on 5
  • 50 km: hyväksytyn tuloksen pisteraja 7
  • 80 km: tulosraja on 8.

3d6-arvonnalla toteutetuissa tuloksissa kaikki hyväksytyn tuloksen saaneet sijoitetaan sijalle 1 tai merkitään listaan erikseen, ja liian pienen pistemäärän saaneet merkitään tulosluettelon loppuun kesk.-merkinnällä (tai hyl./kesk.).

Matkaratsastusjaos VMJ (I) 2002(?)

Ensimmäinen tunnettu matkaratsastusjaos oli nimeltään Virtuaalinen matkaratsastusjaos ja sen lyhenteenä käytettiin kirjainyhdistelmää VMJ. Jaos oli hyvin epäaktiivinen ja lyhytikäinen, vaikka sen alaisuudessa järjestettiin joitakin kilpailuja.

Matkaratsastusjaos ViMarJa 2004(?)-2006(?)

ViMarJa oli 2004(?) perustettu VRL:n alainen matkaratsastusjaos, jonka säännöt perustuivat hyvin pitkälle IRL-lajisääntöihin. Sen mukana virtuaalimaailmalle esiteltiin niin 3d6-arvonta kuin myös "lähimmäs ihannetta" -kilpailumuoto. ViMarJa muuttui myöhemmin nimelle VMJ ja vaihtoi sääntönsä täysin.

Matkaratsastusjaos VMJ (II) 2006(?)-?

VRL:n alaisen matkaratsastusjaoksen nimi on nykyään Virtuaalinen matkaratsastusjaos (VMJ). Se ei ollut toiminnassa VRL:n tauon aikana.

VMJ on ViMarJan perillinen, mutta ei juuri muistuta alkuperäistä jaosta.

Matkaratsastusyhdistys VMRY

Virtuaalinen matkaratsastusyhdistys (VMRY) on perustettu elokuussa 2010 tuomaan lajia taas paremmin esiin sekä tarjoamaan realistisemman vaihtoehdon VMJ:n matkaratsastuskilpailuille. Säännöt perustuvat VMJ:n edeltäjän, Virtuaalisen matkaratsastusjaoksen ViMarJan, sääntöihin.