Nettikäyttäytyminen

Virtuaaliwikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Virtuaalihevoset ovat mukava harrastus, mutta internet ympäristönä on monelle uudelle harrastajalle melko tuntematon paikka. Myös vanhempien harrastajien on hyvä tietää, miten internetissä kuuluu käyttäytyä ja mitä tietoja on turvallista jakaa muiden kanssa.

Omat tiedot - Pidä itsesi turvassa

Internetissä liikkuessa turvallisuus on tärkeä tekijä, eikä pelkkä virustorjuntaohjelman käyttö takaa turvallisuuttasi. Tärkeää on olla kertomatta omaa nimeään, tarkkaa asuinpaikkaansa (varsinkaan osoitetta), puhelinnumeroaan tai henkilötunnustaan internetissä. Näin keskustelupalstoilla mahdollisesti liikkuvat huijarit eivät pääse väärinkäyttämään tietojasi. Kannattaa harkita myös, kannattaako oman nimen sisältävää sähköpostiosoitetta laittaa julkisiin palveluihin, joissa se on esillä. Virtuaalihevosia voi hyvin harrastaa nimimerkillä, eikä missään vaadita oikeaa nimeä. Virtuaalinen ratsastajainliittokin suosittelee nimimerkin käyttöä liiton palveluissa, eikä vaadi omaa nimeä rekisteröitymiseen. Myös sähköpostiosoitteen voi halutessaan piilottaa.

Turvallinen salasana

Käytä salasanoja, joissa on isoja ja pieniä kirjaimia, numeroita ja merkkejä sekaisin. Mitä pidempi ja sekavampi salasana, sitä vaikeampi se on murtaa. Eri paikoissa kannattaa käyttää eri salasanoja ja ne tulisi vaihtaa ajoittain. Salasanat ovat henkilökohtaisia, eikä edes kaverilleen kannata paljastaa esimerkiksi sähköpostin salasanaa. Mikään palvelu ei pyydä lähettämään salasanatietoja sähköpostilla, jos saat viestin jossa jokun palvelu pyytää salasanaasi, jotta voisi esimerkiksi muokata jotain asetuksia, kyseessä on huijaus! Virtuaalinen ratsastajainliittokaan ei koskaan kysy salasanaasi muulloin kuin kirjautumisen ja muun palvelun käytön yhteydessä.

Ajattele myös tulevaisuutta

Suurin osa virtuaalihevosharrastajista on nuoria, eikä tulevaisuutta internetissä tule välttämättä ajateltua. Tietoa tai kuvaa, jonka internetissä julkaiset, ei välttämättä edes poistamalla saa pois hakukoneiden ja sivuja tallentavien sivustojen muisteista, ja monet harrastajat jättävät sivut internetiin lopetettuaan harrastamisen. Haluatko, että esimerkiksi tulevat työnantajasi löytävät hakukoneilla nimelläsi olevia virtuaalihevosia tai kenties keskustelupalstoilla käytyjä vanhoja riitoja?

Rekisteröityminen erilaisiin palveluihin

Muistathan rekisteröityessäsi eri internetpalveluihin lukea tarkasti käyttöehdot - varsinkin, jos rekisteröityessä kerätään henkilötietoja (kuten oma nimi). Ulkomaisille sivustoille rekisteröityessä kannattaa pyytää apua, jollei itse saa ehdoista selvää, turvatakseen tietonsa. Mieti, onko rekisteröityminen tietojen luovuttamisen arvoista - pärjäisitkö ilman? Virtuaalinen ratsastajainliitto vaatii rekisteröitymiseen vain nimimerkin, sähköpostiosoitteen ja salasanan, ja esimerkiksi Hevostalli.net (yksi suosituimmista virtuaalihevoskeskustelufoorumeista) vaatii vain nimimerkin. Harrastaminen on siis mahdollista ilman henkilötietoja.

Keskustelufoorumit ja muu kommunikointi

Virtuaaliharrastajille keskustelupalstat ja sähköpostiviestit ovat olennainen osa harrastamista, ja siksi niiden avulla lähetetty kuva itsestä on tärkeä. Millaisen kuvan annat itsestäsi muille? Internetin kautta tavatut ihmiset eivät tiedä sinusta mitään muuta kuin sen, miten ja mitä kirjoitat. Viestejä lähettäessä kannattaa muistaa asiallisuus ja ystävällisyys - kaikki viestit kannattaa myös lukea vielä ainakin toiseen kertaan, jotta olennaiset asiat välittyvät varmasti. Sarkasmia kannattaa välttää sähköposti- ja foorumikeskusteluissa, koska niiden välittyminen vastapuolelle oikein ei ole lainkaan varmaa. Kiusaaminen taas on internetin kautta aivan yhtä kiellettyä kuin oikeassa elämässäkin. Myös kritiikin antamisessa kannattaa olla hienovarainen ja muistaa, miltä itsestä tuntuu kun saa epämiellyttäviä vastauksia.

Aina omalla nimimerkillä kirjoittaessasi luot muille luotettavan ja rehellisen kuvan - uskallat sanoa sanottavasi oikealla nimimerkilläsi. Muistathan, että internetissä tulee aina käyttäytyä kuten käyttäytyisi oikeassa elämässäkin: jollet sanoisi jotakin toiselle kasvotusten, ethän kirjoita sitä myöskään virtuaalisesti. Asiallisuuteen kuuluu myös asiallinen kielenkäyttö: ei kiroilua, ei isolla kirjaimilla kirjoittamista, välimerkit ja isot alkukirjaimet oikeille paikoilleen ja kappalejaot jaksottamaan tekstiä.

Kannattaa myös muistaa, että internetistä voi aina lähteä. Kiusaamista ei tarvitse sietää, aina voi vaihtaa keskustelupalstaa ja harrastusympäristöä tai vaihtaa nimimerkkiä (VRL-tunnuksia jaetaan silti vain yksi/henkilö). Virtuaalisen ratsastajainliiton ylläpito voi kuitenkin kiusaamistapauksissa pohtia esimerkiksi tunnuksen siirtoa, joten muistathan kertoa siitä vanhemmille harrastajille.

Hyödyllisiä linkkejä