Omien valokuvien julkaiseminen

Virtuaaliwiki

Loikkaa: valikkoon, hakuun

Mikäli julkaiset itseottamiasi kuvia virtuaalihevosilla, tai annat niitä muille harrastajille julkaistavaksi, kannattaa pohtia muutamaa seikkaa. Ensinnäkin pitää olla varma siitä, että kuvat ovat nimenomaan itse otettuja, kaverin muistitikulta kopioitujen kuvien julkaisemiseen tarvitset kaverin luvan.

Sisällysluettelo

Tekijänoikeusmerkinnät

Koska kuvat ovat sinun, saat itse päättää miten kuvien yhteyteen merkitään tekijänoikeudet. Jotkut käyttävät omaa nimeään, jotkut taas nimimerkkiään tai nimikirjaimiaan. Jos jaat kuvia muille, kannattaa valita sellainen merkintätapa, jota ei tarvitse vaihtaa myöhemmin. Totuus on nimittäin se, että jos haluat käyttää myöhemmin eri merkintää, harvoin saat enää kaikkia kuvia käyttäviä kiinni ja vaihtamaan merkintöjä. Omaa nimeä käytettäessä kannattaa pitää mielessä, että silloin Google voi löytää vielä vuosienkin päästä nimelläsi virtuaalihevossivuja, joilla on sinun ottamiasi kuvia. Jos harrastat valokuvausta vakavasti, tästä saattaa olla haittaa, sillä jotkut oikeiden hevosten omistajat eivät pidä virtuaalihevoskuvaajista tai siitä, että heidän hevostensa kuvat voivat päätyä virtuaalihevosille.

Kuvien kopioinnin estäminen

Kun julkaiset kuvia netissä, on mahdollista että niitä kopioidaan luvatta, vaikka se onkin tekijänoikeuslain vastaista. On olemassa erilaisia "kopioinninestokoodeja", jotka eivät kuitenkaan estä kopiointia vaan ovat helposti kierrettävissä. Ehdottomasti paras tapa kuvan laittoman kopioinnin estämiseksi on kuvan vesileimaaminen. Kuvaan voi merkata kuvankäsittelyohjelmalla esimerkiksi kuvan ottajan nimen. Monet myös merkkaavat lähes läpinäkyvällä tekstillä kuvassa olevan hevosen päälle kyseisen virtuaalihevosen tai kuvaajan nimen. Näin tekstiä ei voi rajata pois rajaamatta osaa hevosestakin kuvan ulkopuolelle.

Oikeat hevoset kuvissa

Kuvat oikeista hevosista herättävät joskus närää oikeiden hevosten omistajien keskuudessa. Mikäli kuva on otettu julkiselta paikalta, tai julkisesta tapahtumasta, on kuvan ottajalla kuitenkin täysi oikeus käyttää kuvaa haluamallaan tavalla. Kannattaa kuitenkin jättää ne epäedustavimmat kuvat julkaisematta ja sumentaa kuvassa olevien ihmisten kasvot, mikäli ne ovat kuvasta tunnistettavissa eikä kuvassa olevalta henkilöltä ole lupaa kuvan julkaisemiseen. On myös hyvä tapa mainita sivuilla selkeästi, että kyseessä on virtuaalihevonen, jota sekaannuksilta vältyttäisiin. Kuvassa esiintyvän hevosen nimeä ei välttämättä tarvitse mainita ollenkaan ettei ko. virtuaalihevosta löydy hakukoneella oikean hevosen nimellä haettaessa.

Kuvien antaminen muille

Omia kuviaan voi antaa muille käyttöön esimerkiksi jonkinlaista palkkaa (luonnekuvaukset, kilpailut..) vastaan, tai ilmaiseksi. Mikäli olet antanut luvan kuvan käyttöön, ei ole hyvän tavan mukaista jos alat foorumeilla kaupata samoja kuvia uudestaan, tai otat käyttöoikeudet takaisin. Jos olet saanut kuvasta palkan, kauppa on tapahtunut ja sen peruminen on yleensä hyvin epäkohteliasta. Kannattaa pitää itsellä hyvin tallessa lista siitä mitkä kuvat ovat kelläkin, sillä "en muista kelle olen antanut luvat, kiellän kuvien käytön ellette ilmoita minulle" aiheiset topikit saavat usein negatiivista palautetta. Yleisenä sääntönä kannattaa pitää sitä, että minkä on kerran antanut toiselle, ilmaiseksi tai palkkaa vastaan, on aina sen toisen käytettävissä.

Mikäli kuitenkin tahdot, että sinulla kuvaajana säilyy oikeus käyttöoikeuden poistamiseen joissakin tilanteissa, tästä tulee ehdottomasti mainita kuvien tarjoamisen yhteydessä. Jos kuvan ostaja tietää kuvan käyttämiseen liittyvät ehdot, on kyse yhteisestä sopimuksesta jota tulisi noudattaa. Jos kuvia myytäessä ei ole sovittu mitään käyttöoikeuden loppumiseen liittyvistä asioista, ja kuvaaja silti ottaa käyttöoikeudet takaisin, on yleinen mielipide ehdottomasti kuvan ostajan puolella.

Mikäli olet antanut kuvat, muttet ole saanut sovittua vastapalkkaa, on tilanne vähän hankalampi. Paras kuitenkin olisi, jos kuvia ei antaisi etukäteen. Halukkaille voi näyttää esimerkiksi vesileimattuja kuvia tekstillä "ei käyttöoikeutta" tms ja antaa kunnon kuvat vasta palkan saavuttua. Näin säilyy hyvä mieli myös kuvaajalla.

Henkilökohtaiset työkalut
Nimiavaruudet
Muuttujat
Toiminnot
Valikko
Wiki
Työkalut