Pintabian

Virtuaaliwikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pintabian
[[Tiedosto:|200px|thumb|center| ]]
Tyyppi lämminverinen
Alkuperä ja käyttö
Alkuperämaa Yhdysvallat
Polveutuminen arabi, paint ja muut lehmänkirjavat lämminveriset
Muita nimityksiä pox (LJ:ssä käytetty)
Käyttötarkoitus ratsu, laukkahevonen
Ominaisuudet
Värit tobiano, pohjaväri yleensä jokin perusväristä
Säkäkorkeus n. 147-158 cm

Mikä on pintabian

Pintabian on hevonen, jonka suvussa on vähintään 99% arabia ja se on väriltään lehmänkirjava (tobiano). Se siis muistuttaa ulkoisesti arabia väriään lukuunottamatta. Tämä saadaan aikaiseksi risteyttämällä ensin arabi ja lehmänkirjava hevonen (rotuja ei ole tiettävästi määritelty, usein kuitenkin paint tai jokin muu lehmänkirjava lämminverinen) ja lehmänkirjava jälkeläinen astutetaan jälleen arabilla. Arabiristeytyksiä jatketaan vähintään 7 sukupolvea ja jalostukseen valitaan aina lehmänkirjava jälkeläinen, koska tobiano dominoivana geeninä ei hypi sukupolvien ylitse. Käytännön jalostuksessa ei ole suotavaa käyttää kimoja arabeja, koska kimo peittää kirjavuuden alleen ja kirjavuus on tärkeä pintabianin piirre.

Virtuaalimaailmassa on usein ollut epäselvyyksiä siitä, mikä on pintabian. Toisinaan näkee pintabianeiksi väitettävän ensimmäisen polven paint/pinto-arabiristeytyksiä, joissa arabia on vain 50%. Laukkajaos ei ole koskaan määritellyt sitä, minkälaisesta suvusta polveutuvat hevoset voivat kilpailla pintabianeina ja myös LJ:n laukoissa pintabianeina kilpailee paint-arabiristeytyksiä. Ongelmalliseksi asian tekee se, että paint on hyväksytty quarterin ohella quarabin jalostukseen ja paint-arabi voidaan määritellä myös quarabiksi. IQHAn (International Quarab Horse Association) määritelmän mukaan quarabissa tulee olla arabia 12,5-87,5%.

Virtuaalimaailmassa on helpointa keksiä itselleen suvuton pintabian, joka täyttää polveutumisvaatimuksen, koska pintabianin kasvattaminen alusta lähtien on monen hevossukupolven projekti. Suvuttoman pintabianin voi risteyttää joko arabin tai toisen pintabianin kanssa.

Rakenne

Pintabianin tulee olla rakenteeltaan samanlainen kuin arabi, poikkeavaa on vain väri.

Käyttö

Pintabian on LJ:ssä hyväksytty ryhmän 2 laukkahevoseksi yhdessä arabin, ara-appaloosan ja berberihevosen kanssa. Pintabian on kuitenkin harvinainen rotu laukoissa.

Pintabian kelpaa ratsuksi kaikkiin lajeihin siinä missä arabianhevonenkin. Se on hyväksytty myös ARJ:n saddleseat-roduksi.

Pintabianin voi käyttää virtuaalisen ratsuponin jalostuksessa siinä missä arabiakin.

Lähteet