Pohjoisnorjanponi

Virtuaaliwikistä
(Ohjattu sivulta Pnp)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pohjoisnorjanponi
[[Tiedosto:|200px|thumb|center| ]]
Tyyppi [[poni (kylmäverinen)]]
Alkuperä ja käyttö
Alkuperämaa Norja
Polveutuminen tarpaani
Muita nimityksiä pnp (lyhenne), Northlands horse/pony (engl), nordlandshest/lyngshest (norj), Nordlandshäst (ruots)
Käyttötarkoitus ratsu, yleishevonen, ravi- ja vaunuhevonen, työhevonen
Ominaisuudet
Värit kaikki, ei hallakko tai lehmänkirjava
Säkäkorkeus noin 120-145 cm

[[Luokka:poni (kylmäverinen)]]

Pohjoisnorjanponi on hyvin vanha, esihistoriallinen, hevosrotu ja -tyyppi. Nykyinen pohjoisnorjanponi on kuitenkin muuttunut lähinnä kannan risteytyessä muihin rotuihin. Risteytyksiä (mm. dölenhevonen, suomenhevonen, vuonohevonen) on tarvittu myös kannan elvyttämiseen: esimerkiksi 1900-luvun vaihteessa rodun katsottiin olevan sukupuutossa. Toisen maailmansodan jälkeen rodun edustajia oli olemassa enää parikymmentä.

Pohjoisnorjanponia pidetään islanninhevosen kantamuotona. Jotkut yksilöt osaavat myös töltätä ja soveltuvat siksi askellajiratsastukseen.

Ulkonäöltään ponit ovat kevyitä, mutta vankkoja. Selkä on lyhyt, kaula paksu ja korkealle kiinnittynyt. Pään profiili on suora. Tavallisin väri pohjoisnorjanponilla on rautias.

Pohjoisnorjanponi on erittäin sitkeä ja hyvä rehunkäyttäjä. Se tulee toimeen jopa omillaan.

Rotua käytetään maatilan töissä, mutta se on myös kapasiteetikas koulu- ja esteponi. Pohjoisnorjanponin ravi on erittäin laadukasta ja matkaavoittavaa, mikä tekee siitä erinomaisen raviponin (B-lähdöt).

Rodun suosio on kasvamassa ja rekisteröintimäärät ovat jo tuhansia.


Rotu virtuaalimaailmassa

Virtuaalimaailmassa pohjoisnorjanponin historia heijastelee hyvin pitkälle IRL-maailman tapahtumia. Rotu nousee kausittain esiin, mutta väliaikoina määrät ovat yksittäisissä hevosissa.

Pohjoinorjanponin ensimmäinen kultakausi oli vuonna 2008, jolloin rodun edustajia oli useilla eri harrastajilla normaalien harvinaisten rotujen määrien puitteissa. Rodun suosio ei kuitenkaan kestänyt, vaan rotu jäi unholaan. Loppuvuodesta 2010 rotu astui taas voimakkaammin esiin ja hevosia alkoi esiintymään yhä useammalla tallilla.

Koska valokuvia aidoista pohjoisnorjanponeista on erittäin vaikea saada, valtaosa virtuaalisista pohjoisnorjanponeista on piirretyin kuvin. Valokuvallisista monella on esimerkiksi soveltuvien suomenpienhevosten ja islanninhevosten kuvia.

Käyttö on virtuaalisesti yhtä monipuolista kuin oikeastikin, vaikka suurin osa poneista ovat raviponeina.