Ponilaukkajaos

Virtuaaliwikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ponilaukkajaos
Lyhenne PLJ
Laji Laukkaratsastus
Alaisuus Itsenäinen
Perustettu 2005
Ylläpitäjä taffel 2013-
Vanhat ylläpitäjät Laura L. 2005-2007
Annúndwen 2007-2008
Tierra 2008-2013
Tilanne Aktiivinen
Omat sivut http://hertjekker.net/plj/
Ulkomaisia vastineita -

Historiaa

Jaos on perustettu vuonna 2005 laukkajaoksen alaisuuteen tukemaan ponilaukkoja. Tammikuussa 2012 ponit erotettiin LJ:n alaisuudesta joten jaos toimii omana jaoksenaan täysin itsenäisesti, eikä tällä hetkellä nähdä syytä muuttaa tätä. Ensimmäinen laukkaponeja kasvattanut talli on Laura L:n Stuteri Skeppare, ja Laura oli myös ensimmäinen PLJ:n ylläpitäjä. Sitten jaos oli pitkään Annúndwenin hallinnassa Lauran väistyessä hiljalleen. Vuoden 2008 loppuun asti jaos oli melko hiljainen ja lähinnä Skepparen järjestämiin laukkoihin oli osallistujia, niitäkin melko vähän. Vasta vuoden 2009 alussa alkoi tulla enemmän harrastajia ja jaos muutettiin uusille sivuille samalle domainille LJ:n kanssa. Tierra otti jaoksen hallintaansa vuoden 2008 loppupuolella, loka-marraskuussa. Tierra johti jaosta ansiokkaasti pitkään, ja siirtyi vuoden 2013 alussa sivuun harrastuksensa hiljenemisen myötä. Tällöin jaoksen ylläpitäjäksi siirtyi taffel.

Kilpaileminen

Ponilaukoissa kilpaillaan hevoslaukkojen tapaan grade-tasoilla. Kaikki aloittavat kilpailemisen maiden-tasolta ja voitettuaan lähdön, saa edetä ylemmälle tasolle. Tasot ovat maiden, allowance, grade 3, grade 2 ja arvokilpailulähtöinä juostava grade 1. Jos suvullisen ponin molemmat vanhemmat ovat kilpailleet ja menestyneet ponilaukoissa, voi poni hypätä joidenkin tasojen yli vanhempiensa menestyksestä riippuen. Poneille on tarjolla sekä sileän radan lähtöjä että risuestelähtöjä.

Laukkaponien laatua ei ratkaista kilpailuiden määrällä, vaan sijoituksilla ja voitoilla. Ponien sivuille merkitään yleensä aina kaikki sen juoksemat lähdöt, ei vain sijoituksia, ja näiden lisäksi lasketaan voitto- ja sijoitusprosentti. Nämä ovat isossa osassa jalostusponeja valittaessa. Ponilaukoissa sijoituksiksi lasketaan sijat 1-4.

Sileissä saavat kilpailla 3-15-vuotiaat ponit, risuesteillä 4-15-vuotiaat. Yleisesti on käytössä CAS-ikääntyminen, mutta tämä ei ole pakollista ja muitakin ikääntymisiä saa käyttää. Jotkut käyttävät kilpailevilla poneilla satunnaista ikääntymistä ja vasta siitokseen siirtyvillä CAS-ikääntymistä.

Rodut & ryhmät

Yleisimpiä rotuja ponilaukoissa ovat shetlanninponit, welshit, ratsuponit ja muut kevyet ponit. Risteytys- ja ratsuponeissa tulee olla vähintään 15% kilpailuihin sallittua ponirotua. Ponilaukkoihin voivat osallistua lähes kaikki ponit, mutta tiettyjä ominaisuuksia suositaan. Ponin tulisi olla kevyt, joten raskaat rodut kuten welsh C tai D eivät pärjää sirompia vastaan. Myös reipas luonne on hyväksi, samoin hyvä ratsastettavuus. Todennäköisesti innokas poni juoksee paremmin kuin kaviouran kuluttamiseen elämänilonsa tyhjentänyt.

  • Ryhmä 1. Pienet ponit (säkäkorkeus 114,9 cm ja alle)
  • Ryhmä 2. Keskikokoiset ponit (säkäkorkeus 115 cm - 129,9 cm)
  • Ryhmä 3. Suuret ponit (säkäkorkeus 130 cm - 148 cm)

Lähes kaikki ponirodut ovat sallittuja ponilaukkajaoksen kilpailuihin muutamia poikkeuksia (esimerkiksi quarterponi ja norjanvuonohevonen) lukuunottamatta. Epävirallisiin Ungraded-lähtöihin saa osallistua millä tahansa ponikokoisella hevoseläimellä.

Gaala

Vuosittain järjestetään myös Gaala, joiden yhteydessä pidetään äänestys vuoden parhaasta tallista, kasvattajasta, poneista sileillä ja risuilla sekä monesta muusta kategoriasta. Gaalan ohella järjestetään Gaalalaukat, jossa on lähdöt kaikille ryhmille kummassakin lajissa sekä jokaiselle ryhmälle G1-arvolähdöt molemmissa lajeissa. Ensimmäinen Gaala pidettiin vuonna 2009 ja se on siitä alkaen järjestetty jokaisena vuotena.

Laatuarvostelu

Ponilaukkajaoksen laatuarvostelun ylläpitäjinä ovat toimineet Annúndwen (2005-2006), Laura L. (2006-2006), Jade (2006-2009), Tierra (2009-2010) ja Nintsu (2010-2015). Vuoden 2015 syksystä laatuarvostelu on siirtynyt Ponilaukkajaoksen ylläpitäjän vastuulle.

Varsinaisia laatuarvostelutilaisuuksia ei ole järjestetty enää syyskuusta 2015 lähtien, vaan arvostelu tapahtuu ilmoittamalla arvosteltava poni jonoon. Arvostelu tapahtuu tuomareiden ehtiessä tuomaroimaan, kuitenkin yleensä kahden viikon sisällä ilmoitusajankohdasta. Aikaisemmin laatuarvostelutilaisuuksia järjestettiin noin joka toinen kuukausi.

Tallit & kasvattajat

Suurimpia ponilaukkatalleja ja samalla kasvattajia ovat tällä hetkellä Nidavellir ja Anfarwol Acres. Tunnettuja, menestyneitä pitkäaikaisia mutta nyt jo lopettaneita tai tauolla olevia talleja ovat esimerkiksi Presta Racing Center, Micram Raceponies ja Chigeon Ponies. Kattavampi lista löytyy PLJ:n omilta sivuilta jäsentallilistalta, johon on kerätty aktiivisia laukkatalleja.

Lähteet