Raha virtuaalimaailmassa

Virtuaaliwikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Virtuaalimaailmassa liikkuu jonkin verran sekä oikeaa raha, että virtuaalirahaa.

Oikea raha

Virtuaalimaailmassa liikkuu verrattain vähän oikeaa rahaa. Harrastusta voi siis pitää ilmaisena, jos ei laske mukaan internetin käyttömaksuja. Monet harrastajat käyttävät rahaa maksullisen domain-osoitteseen ja sivutilaan. Sellaisen ostaminen ei ole kuitenkaan harrastuksen kannalta välttämätöntä.

Viime aikoina on noussut ilmiönä oikean rahan käyttäminen maksuna esimerkiksi kuvista ja ulkoasuista. Aikaisemmin virtuaalimaailma on toiminut vaihdantataloutena, eli jos jollain on ollut tarjolla kuvia, toiset ovat voineet hankkia niitä käyttöönsä tarjoamalla palkaksi esimerkiksi toisenlaisia kuvia, tai tekstejä. Jotkut ottavat kuitenkin nykyään vastaan myös rahaa palkkana, ja osa ei muuta palkkaa kelpuutakaan. Usein esimerkiksi kuvapaketista pyydetään muutama euro, joten suurissa hinnoissa ei liikuta. Oikean rahan käytössä voi ilmetä kuitenkin ongelmia, jos luvattu maksu ei koskaan saavukaan perille tai että rahaa vastaan luvattu suorite ei vastaakaan luvattua. Suuremmassa mittakaavassa rahan pyytäminen vastineeksi voidaan katsoa ansiotuloksi, joka on ilmoitettava verottajalle. Tällöin tekijällä tulee olla myös esimerkiksi käyttämiensä ohjelmistojen lisenssit kunnossa.

Virtuaaliraha

Virtuaalirahaksi kutsutaan rahaa, jota virtuaaliharrastajat keksivät itselleen. Se ei siis liity mitenkään oikeaan rahaan, ja siitä puhuttaessa viitataan usein virtuaalieuroihin (v€), virtuaalidollareihin tms. Esimerkiksi laukka- ja ravikilpailuista voittosummat jaetaan virtuaalirahana. Virtuaaliraha on noin yleensä merkityksetöntä, harva tallinomistaja laskee tallinsa tuloja ja menoja, ja harvoille virtuaalihevosille on asetettu minkäänlaista virtuaalirahahintaa.

Jotkut ovat kuitenkin kiinnostuneita laskemaan rahojaan, jolloin tuloja voi kerätä esimerkiksi hevosten myynnillä, astutuksilla, valmennuksilla, kilpailuosallistumisilla ja kilpailuvoitoilla. Menojen realistinen pohtiminen voi olla hankalaa etenkin suurilla talleilla, esimerkiksi vesi- sähkö- ja ruokakulut on usein arvioitu alakanttiin. Suomalaisessa virtuaalimaailmassa harrastaminen on rahan suhteen erittäin vapaata, mutta monissa ulkomaisissa harrastajayhteisöissä raha on erittäin merkittävä osa harrastusta, ja voittosummat lasketaan tarkkaan ja hevosten myyntihinnat vaikuttavat merkittävästi siihen miten hevonen menee kaupaksi.

Virtuaalipankit

Virtuaalimaailmassa on pyörinyt erilaisia pankkeja, joissa harrastajien on ollut mahdollista ylläpitää tiliä. Yleensä tällaisten systeemien ylläpitäminen on kuitenkin ollut työlästä, eikä pankeista yksikään ole ollut kovin pitkäikäinen.