Tennesseenwalker

Virtuaaliwikistä
(Ohjattu sivulta TWH)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tennesseenwalker
4367612217 196489a860 o.jpg
Tyyppi lämminverinen
Alkuperä ja käyttö
Alkuperämaa USA
Polveutuminen narragansettinpeitsari, täysiveriset, amerikanravuri, morgan, saddlebred
Muita nimityksiä walker (lempinimi), twh (lyhenne), Tennessee Walking Horse / Tennessee Walker (engl),
Käyttötarkoitus ratsu, karjahevonen
Ominaisuudet
Värit kaikki värit
Säkäkorkeus 150-163cm

Tennesseenwalker on Yhdysvalloista kotoisin oleva 1800-luvun alussa kehitetty hevosrotu. Se syntyi, kun Tennesseen suurille maanviljelysplantaaseille tarvittiin hevonen jolla pystytään ratsastamaan mukavasti pitkiäkin matkoja. Tennesseenwalker on erityisaskellajirotu, ja niillä on kolme omaa askellajia: nelitahtikäynti, juoksukäynti ja keinutuolilaukka. Suurin osa tennesseenwalkereista ei osaa ravata.


Rodun historia virtuaalimaailmassa

Ensimmäiset tennesseenwalkerit on tuotu virtuaalimaailmaan tiettävästi vuoden 2002 paikkeilla. Ensimmäinen kasvattaja oli tiettävästi Roxygen's-siittola. Rodulla on ollut nousu- ja laskukautensa, vuoden 2008 jälkeen ne ovat olleet melko harvalukuisessa asemassa. Tunnetuimpia nyt jo lopettaneita kasvattajia ovat esimerkiksi Siittola Belfalas, Roscoe, Suddenly Stud, Branwen Farm, Bayou d'Armens, Djoehem ja Indigo.

Nykyhetki

Tennesseenwalkereilla on nykyään vain muutamia kasvattajia, joiden joukossa ovat esimerkiksi Tijuana stables, Ionic sekä Chinét Ranch. Yksittäisiä rodun edustajia löytyy sieltä täältä, ja uusia harrastajia aloittaa aina silloin tällöin.

Tennesseenwalkereista pääosa on askellajihevosia, mutta hyvänä kakkosena tulevat lännenratsastushevoset. Kouluratsastuksessa walkerit eivät kilpaile ravaamattomuutensa vuoksi, mutta vuonna 2008 järjestettiin muutamia erikoisluokkia, joissa raviosuudet oli korvattu juoksukäynnillä.

Värit

Walker on melko värikäs rotu, sillä esiintyy perusvärien lisäksi voikkovärejä, samppanjavärejä, kimoa, päistärikköä, tobiano- ja sabinokirjavaa. Perusvärit ovat yleisimpiä, kuten muillakin roduilla. Voikkovärejä esiintyy jonkin verran yksin- ja kaksinkertaisina. Näistä voikko on ehkä yleisimmin nähty. Samppanjavärejä esiintyy sekä sinällään että toisinaan yhdistyneenä voikkoväreihin. Tennesseenwalker on yksi harvoista roduista virtuaalimaailmassa, jolla samppanjaa esiintyy melko säännöllisesti. Virtuaalimaailmassa on omat samppanjaväriset linjansa, mutta joihinkin pidempiin sukuihin se on yhtäkkiä vain ilmestynyt.

Päistärikkö ja erityisesti kimo ovat suht harvinaisia värejä walkereilla. Virtuaalimaailmassa päistärikkö tuntuu olevan kimoa yleisempi, kimo on erittäin harvinainen. Myös reaalimaailmassa kimot walkerit ovat harvinainen näky.

Walkereilla esiintyy kirjavuuksista tobianoa, sabinoa sekä frame overoa. Sabino esiintyy yleensä varsin selkeänä ja suurimerkkisenä, korkeat, pitsireunaiset sukat, laikut mahassa ja päistärkarvaisuus ovat tyypillisiä sabinoille walkereille. Tobiano on usein yhdistynyt perusväreihin, vaikka teoriassa on mahdollista että se yhdistyisi myös erikoisväreihin. Frame overoa esiintyy walkereilla harvinaisemmin. Toisiinsa yhdistettynä kirjavuuskuviot voivat luoda walkerille toveron värityksen.

Hallakko- ja hopeavärit ovat erittäin harvinaisia, mutta niitäkin esiintyy niin reaalimaailman kuin virtuaalimaailmankin walkerkannassa.

Pearl-värejä ei walkereilla tiettävästi esiinny tai ne ainakin ovat äärimmäisen harvinaisia.

Rotuyhdistykset

Tennesseenwalkereilla on ollut vuosien varrella monia kannatusjärjestöjä muun muassa mmangon (ent. MarmelaDi) ylläpitämänä. Viimeisin oli Virtuaalisten Tennesseenwalkereiden Yhdistys VTWY, joka siirtyi marraskuussa 2009 mmangolta Tijuanan hoiviin. Yhdistys on lopettanut.

Aiheesta muualla