Virtuaaliset Suomenratsut

Virtuaaliwikistä
(Ohjattu sivulta VSR)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Virtuaaliset Suomenratsut
Lyhenne VSR
Rodut suomenhevonen
Alaisuus
Perustettu 2011
Ylläpitäjä Jessika & Milja
Tilanne aktiivinen
Omat sivut http://www.hoppana.net/vsr/
Ulkomaisia vastineita

Virtuaaliset Suomenratsut on perustettu syyskuussa 2011. Yhdistyksen tarkoituksena on tukea suomenhevosten asemaa virtuaalimaailmassa. Vaikka yhdistyksen tarkoitus on tukea eritoten ratsujalostusta, ovat sen järjestämät tilaisuudet avoinna myös muiden suuntien hevosille. VSR huomioi toiminnassaan myös varsat ja nuoret hevoset järjestämällä kerran kuukaudessa 2-4-vuotiaille avoimen varsa-arvioinnin sekä neljästi vuodessa ikäryhmäkilpailut, joissa palkitaan parhaat 4- ja 5-vuotiaat suomenhevoset. Lisäksi VSR palkitsee vuosittain suomenhevoskasvattajia erilaisilla Vuoden Kasvattaja-palkinnoilla.

Historiaa

Suomenhevoskantakirja siirtyi VSR:n alaisuuteen marraskuussa 2011. Maaliskuussa 2012 yhdistyksen ylläpidettäväksi siirtyivät myös Suomenhevosten laatuarvostelu, varsa-arviointi sekä kasvattaja- ja jälkeläisarvonimet, jotka olivat toimineet aiemmin VSHK:n alaisuudessa.

Toiminta

Kasvattajien listaus ja palkitseminen

VSR ylläpitää sivuillaan listaa suomenhevoskasvattajista. Listalle on mahdollista hakea, jos tallilla on vähintään 10 kasvattia. Kasvateista kolmen tulee olla syntynyt kuluvan vuoden aikana. Hakemuksen yhteydessä täytetään myös kasvattajahaastattelu.

Kasvattaja-arvonimeä (A-luokka, AB-luokka, B-luokka) voi hakea kuka tahansa kasvattajalistalla listattu suomenhevoskasvattaja. Kasvattajaluokka määräytyy viiden SLA-palkitun hevosen laatuarvostelupisteiden yhteismäärästä.

VSR myöntää vuosittain viisi Vuoden kasvattaja-palkintoa suomenhevosia kasvattaville talleille. Vuoden kasvattaja-titteli jaetaan rotunäyttelyiden kasvattajaryhmissä parhaiten pärjänneelle kasvattajalle, loput (Vuoden koulu-, este-, kenttä- ja valjakkohevoskasvattaja) ratkotaan kasvattajan kasvattien VSR-Cup-sijoitusten perusteella.


Arvostelut ja palkinnot

Laatuarvostelu

Loppuvuonna 2007 perustettu Suomenhevosten laatuarvostelu pyörii VSR:n alaisuudessa. Laatuarvostelu on avoinna kaikille yli nelivuotiaille tammoille sekä yli kolmivuotiaille oreille ja ruunille, jotka ovat rodultaan puhtaita suomenhevosia. Arvostelukohtia ovat rakenne, luonne, suku, kilpailumenestys sekä muu panostus. Sukuosiossa arvostellaan ainoastaan hevosen vanhempia, ja kilpailumenestyksen arvioinnissa on huomioitu ratsujen lisäksi myös työ- ja ravihevoset. Laatuarvostelupalkinnot ovat SLA-I* (häikäisevän erinomainen), SLA-I (erinomainen), SLA-II (hyvä) ja SLA-III (tyydyttävä).

Jalostusarvostelu

Jalostusarvostelu perustuu VWY:n toimintaideaan. Arvostelu perustuu yleisesti jälkeläisten arviointiin, ja siinä katsotaan hevosen kaikkia jälkeläisiä. Mahdollisia palkintoluokkia ovat Jälkeläisluokka A, Jälkeläisluokka AB, Jälkeläisluokka B ja Jälkeläisluokka C, joihin kuhunkin sisältyy omat kriteerinsä.

Kantakirja

Suomenhevoskantakirja on perustettu vuonna 2003. Perusteena rodun omalle kantakirjalle oli rodun edustajien runsas määrä ja monipuolisuus. IRL-kantakirjaa mukaillen hevoset on mahdollista kantakirjata neljälle eri suunnalle, jotka ovat ratsu- (R), juoksija- (J), työhevos- (T) ja pienhevossuunta (P).


Varsat ja nuoret

Varsa-arviointi

Suomenhevosvarsojen arviointi on leikkimielinen aktiviteetti, jossa arviointi perustuu pitkälti arvontaan. Varsa-arvioinnista ansaitulla arvonimellä on myöhemmin mahdollista saada lisäpiste SLA:ssa. Arvioinnin toimintaidean taustalla on Viivi L.

Varsa-arviointi on avoinna 2-, 3- ja 4-vuotiaille suomenhevosille, ja jokaiselle ikäryhmälle on omat arviointikriteerinsä. Kaikissa ikäluokissa arvostelukohtina ovat rakenne, suku ja käytöskoe, kolmivuotiaat arvostellaan lisäksi ratsastus- (heC) tai ajokokeessa (2100m). Nelivuotiaiden ratsastuskoe suoritetaan tasolla helppo B, minkä lisäksi tältä ikäluokalta arvostellaan myös luonne. Varsa-arvioinnista saatavat palkinnot ovat SV-I, SV-II sekä SV-III.

Ikäryhmäkilpailu

Ikäryhmäkilpailut 4- ja 5-vuotiaille suomenhevosille järjestetään neljästi vuodessa, noin kolmen kuukauden välein. Kilpailuissa nuoret arvostellaan rakenteen sekä este- ja koulukokeen perusteella. Jokaisessa kilpailussa palkitaan ikäryhmänsä lupaavimmat hevoset, minkä lisäksi kilpailuissa kerätään pisteitä myös vuoden este- ja kouluhevonen-titteleihin. Erikseen järjestettävässä loppukokeessa toisistaan mittaa ottavat koulu- ja estekokeiden parhaimmisto, joka koostuu jokaisen osakilpailun viidestä parhaasta hevosesta. Vuoden lupaavimpien koulu- ja esteratsujen valinnan lisäksi jaossa on myös Paras rakenne-titteli, josta pääsevät kilpailemaan kaikki rakennearvostelussa I-palkinnon saaneet.


Kilpailutoiminta ja muut tapahtumat

VSR:n alaiset ratsastuskilpailut

VSR:n alaiset kilpailut ovat avoimet suomenhevosille. Alkujaan kilpailukalenteri toimi VSHK:n alaisuudessa, mutta toiminta siirtyi VSR:lle VSHK:n lopettaessa. VSR:n alaisten kilpailuiden sijoitukset ovat tuloskelvollisia ainakin SLA:ssa, jossa VSR-Cup-sijoitukset oikeuttavat lisäksi lisäpisteisiin. Kilpailuita voi järjestää koulu-, este- ja kenttäratsastuksessa sekä valjakkoajossa, mutta järjestettävien luokkien vaikeustasot on rajattu suomenhevosille sopiviin.

Vuodesta 2013 lähtien VSR:n toimesta on järjestetty joka toinen kuukausi kilpailuviikkoja. Kerrallaan kilpaillaan yhdessä lajissa kolmen osakilpailun verran sekä finaalissa, joka sisältää myös Viikon Voittaja-kilpailun. Lajijärjestys on aina sama: kouluratsastus, esteratsastus, kenttäratsastus, valjakkoajo. Viikon Voittaja palkitaan bannerilla.

Rotunäyttelyt

Ajoittain järjestettävissä rotunäyttelyissä hevoset palkitaan I-, II- ja III-palkinnoin. Vuoden lopussa palkitaan parhaiten pärjänneet tamma ja ori vuoden eliittiori ja eliittitamma palkinnoin.

Lähteet