Vapaasti kopioitavat kuvat

Virtuaaliwiki

Loikkaa: valikkoon, hakuun

Kuvat ovat yleensä hyvin tärkeä osa virtuaalihevosia ja -talleja. Kaikilla ei kuitenkaan ole mahdollisuutta kuvata hevosia itse. Virtuaaliharrastuksen alkuaikoina suuri osa harrastajista käytti tietämättömyyttään tai välinpitämättömyyttään kuvia joihin heillä ei ollut käyttöoikeutta. Kun tekijänoikeuslakiin alettiin kiinnittää enemmän huomiota, syntyivät vapaasti kopioitavien kuvien sivustot.

Sisällysluettelo

Mitä?

Vapaastikopiointisivustolla tarkoitetaan nettisivua, jolle on koottu kuvia joita saa käyttää omilla sivuillaan ilman erityistä lupaa. Yleensä sivustoilla on kuvien käytön suhteen omat sääntönsä esimerkiksi tekijänoikeuksien merkitsemisestä, kuvien muokkaamisesta ja muusta. Suomalaiset vapaastikopiointisivustot on yleensä suunnattu pääosin virtuaaliharrastajille, mutta ulkomaisia sivustoja löytyy moneen lähtöön: ammattivalokuvaajia, kuvapankkeja yms. Vapaastikopiointisivustoilla ei tässä tapauksessa tarkoiteta sellaisia sivuja kuin flickr tai sxc.hu, joilla käyttäjät saavat luoda omat kuvaprofiilinsa ja päättää kuviensa käytöstä.

Vapaastikopiointisivun voi perustaa kuka tahansa, mutta sivuston tekijällä tulee olla kuvien tekijänoikeudet tai lupa kuvien levitykseen. Sivustoa perustaessa kannattaa varautua myös siihen, että jaettujen kuvien käyttöä ja levitystä tulee olemaan melko vaikea kontrolloida: monet eivät noudata annettuja sääntöjä, ja kuvien käyttöä on lähes mahdotonta kieltää jälkeenpäin niiden levittyä laajalle.

Erilaisia sivustoja

Suomalaiset sivut

Suomalaiset vapaastikopiointisivut ovat yleensä virtuaaliharrastajien tekemiä ja ylläpitämiä, ja tarkoitettu toisten virtuaaliharrastajien käyttöön. Näillä sivustoilla kuvien laatu ja määrä vaihtelee hyvin paljon. Suomalaisilla sivustoilla ongelmana on usein niiden lyhytkestoisuus ja häilyvyys, kun ylläpitäjät lopettavat tai unohtavat sivustojaan. Kuvien ja niissä esiintyvien hevosten määrä sekä rodut ovat usein myös melko rajalliset, sillä harvalla huvikseen kuviaan jakelevalla on intoa kiertää kuvaamassa satoja kuvia sadoista eri hevosista.

Ulkomaiset sivut

Varsinaisiksi kultakaivoksiksi monelle virtuaaliharrastajalle ovat osoittautuneet ulkomaalaiset sivustot, joilta saa kopioida kuvia. Ne eivät yleensä ole suunnattu virtuaaliharrastajille, vaan ovat esimerkiksi ammattivalokuvaajien tai kuvapankkien sivuja, jotka antavat kopioida kuviaan ilmaiseksi. Kuvissa on usein melko suuret vesileimat ja kopioinnin säännöt ovat tiukat. Tällaisia sivuja ovat esimerkiksi freefoto.com ja Bob Langrishin sivut.

Ulkomaisissa sivustoissa positiivista on usein niiden laaja skaala: rotu- ja värivalikoima ovat laajoja ja sisältävät paljon Suomessa harvinaisempia rotuja ja värejä sekä tuntemattomia hevosia. Ongelmana voivat olla esimerkiksi kuvien vieraskieliset ja siksi epäselviksi jäävät käyttöehdot sekä sivujen omistajien suhtautuminen virtuaalimaailmaan. Jotkut kuvaajat ovat kieltäneet kuviensa käytön virtuaalihevosilla, kun kuvia on käytetty väärin noudattamatta sääntöjä.

Katso myös

Lisää aiheesta muualla

Henkilökohtaiset työkalut
Nimiavaruudet
Muuttujat
Toiminnot
Valikko
Wiki
Työkalut