Varmuuskopiointi

Virtuaaliwiki

Loikkaa: valikkoon, hakuun


Tiedostojen varmuuskopiointi on tärkeää sillä etenkin ilmaispalvelinten toiminta on erittäin epävarmaa, toiminta saattaa lopettaa yhtäkkiä tai pienellä varoitusajalla pahimmillaan ilman mitään varoitusta käyttäjille. Mutta ei maksulliset palvelimetkaan ole välttämättä yhtään sen luotettavampia kuin ilmaiset, joten jokatapauksessa tiedostojen (koodien, kuvien, jne..) varmuuskopiointi on erittäin tärkeää.

Varmuuskopiointiin löytyy muutama eri tapa: ulkoiset muistit (eli kovalevyt, muistikortit ja USB muistitikut), kovalevyn/kovalevyjen peilaus, sekä erillaiset pilvipalvelut. Varmuuskopiot olisi hyvä säilyttää vähintään kahdessa eri paikassa, eli vaikkapa ulkoisella kovalevyllä ja pilvipalelussa. Mitä useammassa paikassa kopioita säilyttää sitä paremmin tiedostot säilyvät, on epätodennäköistä että käytössä oleva kovalevy ja pilvipalvelu rikkoutuvat tai lopettavat täsmälleen samaan aikaan.

Itselleen sopiva tapa löytyy kokeilemalla eri vaihtoehtoja, pääasia että kopioinnin muistaa tehdä säännöllisesti (vaikka kerran viikossa) mahdollisimman moneen paikkaan.

Pilvipalvelut

Pilvipalvelut ovat näppäriä ja nopeita. Yleisimpiä palveluita virtuaaliharrastajien kesken ovat Dropbox ja Google Drive. Molemmat ovat ilmaisia ja Google Drive myös suomenkielinen.

Dropbox

Dropbox toimii myös mobiililaitteissa, joten virtuaalitalliaan voi työstää periaatteessa vaikka bussia odotellessa tai junamatkalla. Missä ja milloin vain, nettiyhteyskään ei ole välttämätön. Palvelu tarjoaa ilmaiseksi 2GB tallennustilaa joka riittää oikein hyvin virtuaalitallille, jopa useille kymmenille. Lisätilaa voi ostaa, mutta sitä voi saada myös suosittelemalla kavereita käyttämään kyseistä palvelua. Dropboxin toimintaperiaate on simppeli, tunnuksen luonnin jälkeen lataat koneellesi dropbox sovelluksen joka käytännössä lisää käyttäjähakemistoosi (win: C:\Users\<käyttäjätunnus>\Dropbox) kansion. Sen sisältö latautuu automaattisesti dropboxin palvelimelle aina kun olet muokannut jotain tiedostoa (jos sinulla on nettiyhteys päällä). Tiedostoja ei siis tarvitse manuaalisesti siirtää dropboxin palvelimelle. Kansion alle kannattaa luoda jokaiselle virtuaalitallille oma kansio, etenkin jos niitä on useampi.

Pikaopas

Tunnuksen luonti:

1. luo käyttäjätunnus > Sign up > syötä tietosi

2. Kun olet päässyt kirjautumaan sisään tulee sinulle seitsemän tehtävää, niitä kaikkia ei tarvitse/pidä tehdä, mutta mikäli teet ne saat 250mb lisätilaa! Suorittamalla tehtäviä opit samalla käyttämään palvelua

Dropbox kansion lataaminen ja käyttö:

1. Kirjaudu sisään

2. Klikkaa yläkulmasta omaa nimeäsi/nimerkkiä > valitse install

3. Lataa ja asenna ohjelma

4. Ohjelma asentaa oletuksena Dropbox nimisen kansion omaan kotihakemistoosi (win: C:\Users\<käyttäjätunnus>\Dropbox)

5. Dropbox saataa vaatia vielä tässä vaiheessa tunnustasi ja salasanaa jotta se saa yhdistettyä Dropbox kansiosi tunnukseesi

6. Testaa kansion toimintaa, luo Dropbox kansioon virtuaalitallisi niminen kansio ja luo sinne tyhjä index.html, mene sen jälkeen dropboxin sivulle ja huomaat että kansio ja index.html tiedosto ovat ilmestyneet sinne

7. Tästä eteenpäin tee virtuaalitallisi kehitystyö eli koodaus suoraan juuri luomaasi kansioon. Nyt tiedostot on helposti synkronoitavissa eri koneille (esimerkiksi läppärille ja pöytäkoneelle) ilman että sinun tarvitsee siirtää tiedostoja ulkoiselta muistilta (kovalevy/USB muistitikku)

Henkilökohtaiset työkalut
Nimiavaruudet
Muuttujat
Toiminnot
Valikko
Wiki
Työkalut