Villit kisat

Virtuaaliwikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Villeillä kisoilla tarkoitetaan kisoja ja näytteluitä, jotka eivät ole minkään kilpailuyhdistyksen alainen. Käytännössä tamä tarkoittaa, että mikään taho (kisojen järjestäjää lukuun ottamatta) ei valvo kisoja tai aseta niille yhteisiä sääntöjä tai rajoituksia, eikä vahdi että niistä annetaan tulokset. Kaikille lajeille ei ole olemassa omaa yhdistystä tai jaosta (esimerkiksi hiihtoratsastus), joten näiden lajien kilpailut ovat poikkeuksetta "villejä".

Villejä kilpailuja pidetään joskus vähempiarvoisina siksi, että niitä ei valvota mitenkään. Varsinkin näyttelyissä, joissa sijoituksen ratkaisee tuomarin mielipide hevosen kuvasta, luotetaan enemmän yhdistysten alaisten kilpailujen tuloksiin, sillä niitä on yleensä arvostelemassa yhdistyksen omat ja koulutetut tuomarit. Mikään korkeampi taho ei myöskään vaadi, että villistä kilpailuista koskaan tulisi tulokset, tai että tulostensaantitapa tai yleensä kilpailun säännöt olisivat puolueettomat. Yleisesti ottaen villit kilpailut harvoin kuitenkaan ovat sen epäluotettavampia kuin alaisetkaan.

Villien kilpailujen tuloksia ei yleisesti oteta huomioon lajikohtaisissa laatuarvosteluissa, jotka ovat yleensä kilpailuyhdistysten alaisia. Tämänkin vuoksi niitä on helposti pidetty vähempiarvoisina kuin yhdistysten alaisia kilpailuja. Yleislaatuarvostelussa kuitenkin huomioidaan myös villit kilpailut ja "villejä" tukemaan on perustettu myös VPA eli Villeihin painottuneet, yhdistys jonka tarkoitus on tukea villejä kisoja ja nostaa niiden arvoa. VPA:lla on ollut myös oma laatuarvostelu, jossa huomioidaan vain villit kilpailut. Villejä kilpailuja ei pitkään aikaan listattu mitenkään yhteen paikkaan, mutta vuonna 2008 on perustett VPA:n kisakalenteri, johon kuka tahansa voi ilmoittaa villit kilpailunsa.

Aiheeseen liittyviä linkkejä

VPA Kilpailukalenteri
VPA