Virtuaalinen Shetlanninponilaatuarvostelu

Virtuaaliwikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Virtuaalinen Shetlanninponilaatuarvostelu
Alaisuus itsenäinen
Perustettu ei tiedossa
Ylläpitäjä Aimer ?-01/2009
Jenna H. 01/2009-07/2012
Snniif 07/2012-08/2014
Crystal 08/2014-01/2016
Misery 01/2016-06/2016
Creimeide 06/2016-
Rajaus shetlanninponit
Jaettavat palkinnot SHLA-I, SHLA-II, SHLA-III
Arvostelukohdat luonne, kuvat, suku, kisamenestys, jälkeläiset, lisäpisteet, cup-sijoitukset
Tilanne aktiivinen
Omat sivut http://poukaman.net/shla/
Ulkomaisia vastineita -

SHLA on shetlanninponeille suunnattu laatuarvostelu, jossa poni voidaan palkita SHLA-I, SHLA-II tai SHLA-III palkinnolla. Aiemmin ponin oli mahdollista saavuttaa myös SHLA-IV-palkinto, mutta tämä poistettiin käytöstä tammikuussa 2014. Laatuarvostelutilaisuuksia järjestetään nykyään joka toinen kuukausi ja kaikki tilaisuudet ovat avoimia palkintoaan uusiville poneille. Poni saa uusia palkintoaan vain kerran. Laatuarvostelu on toiminut virtuaalisten Shetlanninponikasvattajien (SPK) alaisuudessa, mutta SPK:n lopettaessa toimintansa arvostelu on jatkanut itsenäisenä.

Arvostelu

Luonne. max. 30p

Luonteesta on mahdollista saada 30 pistettä. Luonnepisteitä saa tekstin monipuolisuuden, realistisuuden, virheettömyyden ja helppolukuisuuden perusteella. Suuressa painoarvossa on tekstin sisältö, ei niinkään pituus. Luonnekirjoitukseen toivotaan sisältyvän ponin käytös maasta erilaisissa tilanteissa sekä ratsailta/kärryiltä. Luonnepisteet määräytyvät kahden tuomarin keskiarvosta.

Kuvat. max. 20p

Kuvista on mahdollista saada 20 pistettä, ja piirretyillä ja valokuvallisilla on tasavertaiset mahdollisuudet täysiin pisteisiin. Rakennekuvasta saa liikekuvaa paremmat pisteet. Piirretyillä poneilla arvostellaan rakenteen sopusuhtaisuutta sekä piirroksen realistisuutta, värejä sekä luovuutta. Valokuvista arvostellaan yleisvaikutelmaa, runkoa, jalkoja ja päätä. Piirretyt ja valokuvalliset saavat kustakin osa-alueesta 0-5 pistettä. SHLA:n käyttämä pisteytys mukailee YLA:n pisteytystä.

Suku, max. 30p

Suvusta on mahdollista saada 30 pistettä. Arvosteluun vaikuttavat vain ponin kolme ensimmäistä sukupolvea. Pisteitä saa jo kolmipolvisesta sukutaulusta, johon on merkitty sukulaisten nimet ja mahdolliset linkit. Loput pisteet kertyvät vanhempien kilpailutuloksista, täydet 20 pistettä saa yhteensä 40 sijoituksesta. Suvulliset ponit voivat saada lisäpisteitä vanhempiensa SHLA-palkinnoista.

Suvuttomat ponit arvostellaan sukuselvityksen perusteella, josta löytyy kolmen polven ponit. Pisteisiin vaikuttaa tekstin realistisuus, sujuvuus/virheettömyys sekä yleinen luettavuus. Myös tässä tapauksessa tekstin sisällöllä on enemmän painoarvoa kuin tekstin pituudella.

Kisamenestys, max. 20p

Kisamenestyksestä on mahdollista saada 20 pistettä. Pisteitä saa jokaisesta sijoituksesta/voitosta, täysiin pisteisiin vaaditaan 40 sijoitusta. Ponin sijoitusten tulee olla sen koulutustasoa vastaavalta tai yhtä alemmalta tasolta. Koulutustasoa korkeammalla tasolla kilpailemisesta vähennetään viisi pistettä kisapisteiden kokonaismäärästä. Myös ponin koulutustason tulee olla rodulle realistinen, epärealistisesta koulutustasosta vähennetään niinikään viisi pistettä.

Porrastetuissa ja raveissa kilpailleita poneja varten on olemassa oma arvostelukaavionsa. Laukkaponit arvostellaan PLJ:n laatuarvostelun pisteytyksen mukaisesti. Laukkaponien on mahdollista saada pisteitä myös muissa kilpailuissa sijoittumalla, jos laukkakilpailuista saadut pisteet jäävät vajavaisiksi.

Jälkeläiset, max. 15p

Jälkeläisistä on mahdollista saada 15 pistettä. Yhtä jälkeläistä kohden on mahdollista saada enintään kolme pistettä. Yhden pisteen saa toimivista, siisteistä sivuista, loput kaksi teksteistä, jälkeläisistä, sijoituksista ja arvonimistä. Kolmesta jälkeläisestä poni saa myös automaattisesti kolme lisäpistettä sekä SHLA-palkinnoista yhden lisäpisteen jälkeläistä kohden.

Lisäpisteet, max. 20p

Lisäpisteitä on mahdollista saada 20. Lisäpisteitä saa arvonimistä, näyttelypalkinnoista sekä muista laatuarvostelupalkinnoista. Myös vähintään viisi virkettä pitkät, sujuvasti kirjoitetut ja laadukkaat valmennus- ja päiväkirjamerkinnät kartuttavat pistemäärää yhden pisteen verran per kirjoitus. Jokaisesta tarinakilpailusta saa yhden lisäpisteen, myös kattavasta kuvagalleriasta palkitaan.

Cup-pisteet, max. 5p

Cup-pisteitä saa SHLA alaisten Cup kisojen sijoituksista. 1 sijoitus = 1 piste. SHLA Cup sijoituksista voi saada viisi lisäpistettä. Sijoitukset täytyy löytyä sivuilta hakusanoilla "SHLA-Cup" tai "SHLA Cup".

Palkinnot

Pisteytys uusittiin kokonaan elokuun 2009 jälkeen, lisää uudistuksia on tehty syyskuussa 2014 ja helmikuussa 2015. SHLA-IV palkintoa ole jaettu tammikuun 2014 jälkeen. Tällä hetkellä (10/2015) pisterajat ovat seuraavat:

 • SHLA-I, 109,5-135 p.
 • SHLA-II, 80,5-109 p.
 • SHLA-III, 60-80 p.

SHLA-Cup

SHLA-Cupit ovat VRL:n jaosten alaisia kilpailuja, jotka ovat avoinna vain shetlanninponeille. Cup sijoituksilla saa laatuarvostelussa lisäpisteitä, kuitenkin korkeintaan 5p. Järjestämisen aloitti Misery toukokuussa 2016. Kilpailuita järjestetään kouluratsastuksessa, esteratsastuksessa sekä valjakkoajossa.

Este-Cup

Esteratsastuksessa järjestetään seuraavat Cup luokat:

 • 1. 40cm
 • 2. 50cm
 • 3. 60cm

Koulu-Cup

Kouluratsastuksessa järjestetään seuraavat Cup luokat:

 • 1. Helppo D
 • 2. Helppo C
 • 3. Helppo B

Valjakko-Cup

Valjakkoajossa järjestetään seuraavat Cup luokat:

 • 1. Noviisi koulukoe yksiköille
 • 2. Noviisi tarkkuuskoe yksiköille
 • 3. Vaativa koulukoe yksiköille
 • 4. Vaativa tarkkuuskoe yksiköille
 • 5. Noviisi koulukoe parivaljakoille
 • 6. Vaativa koulukoe parivaljakoille