Virtuaaliwiki:Spämmiongelma

Virtuaaliwikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Vuosien 2011 ja 2012 vaihteessa Virtuaaliwikiä kohtasi aivan uskomaton spämmivyöry, joka lopulta taltutettiin toukokuussa 2012. Taltuttamisen jälkeen alkoi jälkiensiivousurakka, ja muutama käytäntömuutos, josta tällä sivulla lisää.

Avunpyyntö

Luethan wikin avunpyynnön hevostalli.netin foorumilta!

Uusien tunnusten luominen

Roskapostittajat hiljennettiin estämällä uusien tunnusten vapaa luonti. Kaikilla olemassaolevilla käyttäjillä on kuitenkin muokkausoikeus. Voit siis pyytää ketä tahansa wikikäyttäjää tekemään sinulle tunnukset, ja jos olet kirjautunut, voit tehdä tunnuksia muille. Lisätietoja tunnustenluontiohjeessa.

Siivoaminen

Kaikki ne, jotka ovat wikissä admin- tai aktiivistatuksella, voivat auttaa siivoustöissä. Aktiivit voivat poistella artikkeleita, adminit voivat myös eliminoida käyttäjiä.

Artikkeleiden poisto

Artikkeleita saa poistella sitä mukaa, kun niitä vain löytyy. Voit valita artikkelit poistettavaksi joko klikkaamalla wikin sivupalkin Satunnainen sivu- linkkiä, tai selata täältä. Kaikki, mikä tuolla ei ole suomeksi, on roskaa.

Kun roskapostiartikkeli on edessäsi auki, klikkaa oikean yläreunan harmaata pikkunuolta, ja valitse siitä avautuvasta pikkuvalikosta "Poista" (kuva). Eteesi avautuu poistoikkuna, jossa sinun tulisi tyhjentää Muu syy tai tarkennus-kenttä ja painaa "Poista sivu" nappulaa (kuva). Sitten poisto on suoritettu.

Käyttäjien eliminoiminen

Käyttäjien eliminoiminen eli estolistalle lisääminen kannattaa tehdä järjestelmällisemmin että kaikki tulee varmasti käytyä läpi. Käyttäjälistalta voi avata käyttäjien sivuja järjestyksessä, tarkistaa ovatko ne spämmibotteja ja käsitellä ne sen mukaisesti. Jos käyttäjän käyttäjäsivulla on spämmidataa, se poistetaan ensin samalla tavalla kuin spämmiartikkelit. Tämän jälkeen voi klikata käyttäjän sivulla vasemman reunan linkkilistan työkaluista "Aseta muokkausesto". Keston ajaksi valitaan ikuinen, ja varmistathan että estoikkunassa on ruksi kohdassa "Estä tunnusten luonti". Jos käyttäjä on jo estolistalla, tarkista että esto on ikuinen!

Käyttäjälistan siivouksen etenemistä voi seurata Ajankohtaista-sivulta.

Ongelmatilanteet

Minulla on tunnus, mutta en löydä poistonappia

Sinulle ei ole asetettu artikkelinpoisto-oikeuksia. Ilmoittamalla asiasta admineille, sinut voidaan liittää aktiivilistaan jolloin poisto onnistuu.

Löysin spämmiartikkelin, mitä tehdä?

Poista se jos pystyt ja tahdot. Jos et tahdo sitä itse poistaa, niin anna sen olla, ja ilmoita siitä admineille jotain kautta. Spämmiartikkelit on nyt siivottu lähes olemattomiin, ja uusien ilmestyminen (silloin harvoin kun niitä ilmestyy) huomataan heti. Jos siis et halua tehdä asialle mitään, se ei haittaa.

Tunnukseni lakkasi toimimasta, mitä teen?

Koska spämmitunnuksia oli tuhansia, on saattanut siivouksen yhteydessä estolistalle mennä vahingossa oikeitakin tunnuksia. Mikäli näin on käynyt (eli et pysty kirjoittamaan/muokkaamaan/luomaan uusia tunnuksia), poistamme tunnuksesi estolistalta heti kun saamme tiedon siitä. Tästä voi lähettää sähköpostia osoitteeseen marsupieni@gmail.com. Kerro viestissä tunnuksesi, niin korjaan asian.