Welshponi

Virtuaaliwikistä
(Ohjattu sivulta Wpb)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Welshponi
Welshponi.jpg
Tyyppi poni
Alkuperä ja käyttö
Alkuperämaa Iso-Britannia
Polveutuminen Kelttien poneista polveutuvat kannat, arabianhevonen
Muita nimityksiä walesinponi (vaihtoehtoinen nimitys), welsh (lyhennelmä), Welsh Pony/Cob / Welsh Mountain Pony (A) / Welsh Pony of Riding Type (B) / Welsh Pony of Cob Type (C) / Welsh Cob (D) (engl), Welshponny (B) / Welshponny av cobtyp (C) (ruots), Welsh-Mountain-Pony (A) / Welsh-Pony (B) / Welsh-Pony im Cob-Typ (C) (saks)
Käyttötarkoitus ratsu, valjakko
Ominaisuudet
Värit kaikki paitsi kirjavat, sabinokirjavuus hyväksytty
Säkäkorkeus A-sektio korkeintaan 122cm
B- ja C-sektiot korkeintaan 137cm
D-sektio vähintään 137cm
wpb ei rajoitettu

Welshponi on Iso-Britanniasta kotoisin oleva ponirotu, joka polveutuu vanhoista kelttiläisistä poniroduista ja arabianhevosista. Ponit jaetaan säkäkorkeuden (ks. ominaisuudet-taulukosta) mukaan A, B, C, D -sektioihin ja welsh part brediin, jossa on vähintään 12,5% welshverta. Vanhin sektioista on A, eli welsh mountainponi.

Rotu on erinomainen käyttöponi niin aikuisille kuin lapsille, ja sitä onkin tavattu ratsastuskilpailuissa, näyttelyissä, valjakkokilpailuissa ja jopa laukkakilpailuissa. Ponit on jalostettu kestävän rakenteen, hyvän luuston, rohkeuden, eloisuuden ja yhteistyöhalukkuuden ominaisuuksia silmälläpitäen.

Rotuyhdistys

Virtuaalisten welshien asiaa on ajanut yhdistys Virtuaaliwelshien Ystävät (VWY) jo vuodesta 2001 lähtien. Yhdistyksen päätavoite on yhdistää welshponeista kiinnostuneita ihmisiä ja se järjestää toimintaa welsheille.

Rotu virtuaalimaailmassa

Virtuaalimaailmassa welshejä on ollut aivan alusta lähtien. Vanhoja merkittäviä kasvattajia ovat mm. Frondon talli (vuodesta 2001 vuoteen 2004, useita kymmeniä menestyneitä welsh-kasvatteja), Estate of Taur e-Ndaedelos, siittola Blue Angel, Anfarwol Acres (v. 2002-2005 & 2010 ->), Liinun Virtuaalitalli, Rhoscfflach ja Ceridwyn. Welshien kasvatus on ollut aina monimuotoista ja suosittua, vaikka kasvattajia on lopettanut ja uusia tullut.

Nykyään merkittäviä kasvattajia on useita, ja jokainen pyrkii kasvattamaan tietyntyyppistä ponia tiettyyn lajiin.

Merkittäviä welshponeja

Merkittäviä welsh-oreja

Rotumääritelmä

Welshmountain, sektio A (wm)

Mountain-poni on welsh-poneista vanhin ja näin ollen myös rodun kantaponi. Kaikilta muilta sektioilta on toivottavaa löytyä mountain-ponin piirteitä. Säkäkorkeudeltaan A-sektion tulee olla alle 122 cm.

Yleisvaikutelmaltaan ponin tulee olla eloisa, kestävä ja ponimainen. Ulkomuodoltaan poni on selväpiirteinen, rungoltaan syvä ja luustoltaan riittävä. Welsh mountainponin jalostuksessa ei saa käyttää muita kuin A-sektion poneja.

Welsh sektio B (wB)

B-sektion tulee olla säkäkorkeudeltaan korkeintaan 137,2 cm. Siihen pätee mountainponin rotumääritelmä, mutta sen tulee olla rakenteeltaan ratsuponimaisempi ja kevyempi kuin A-sektio. B-ponin tulee olla kestävä ja liikkua hyvässä tasapainossa. Se sopii erityisesti nuorten ratsastajien käyttöön. Erinomainen ratsu- ja valjakkoponi.

Welsh Cob, sektio C (wC)

C-sektion Cob-tyyppinen poni on säkäkorkeudeltaan enintään 137,2 cm. Ponin tulee olla eloisa ja vahva. Cob on syvärunkoinen ja matalasäkäinen. Sillä on paksu ja voimakas kaula, ponimainen pää, vahvat ja hyväasentoiset jalat sekä viisto, vahva lapa. Liikkeiden tulee olla syvät, irtonaiset ja voimakkaat.

Welsh Cob, sektio D (wD)

D-sektio on rakenteeltaan C-sektion kaltainen, mutta säkäkorkeudeltaan sen tulee olla yli 137,2 cm. Säkäkorkeudessa ei ole ylärajaa. Rotu on syntynyt kun mountainponeja on jalostettu andalusianhevosten, norfolk roadstereiden, yorkshirenvaunuhevosten ja arabianhevosten kanssa.

D-sektio on hyvä ratsuhevonen, mutta sitä käytetään paljon myös työhevosena sen soveltuvuuden takia. Sillä on näyttävä ravi ja se on kestävä, joten se soveltuu hyvin vaunuponiksi.

Welsh Part Bred (wpb)

Welsh Part Bred on risteytysponi, jonka suvussa täytyy olla vähintään 12,5% welshverta. Risteytykseen voi käyttää mitä tahansa welsh sektiota sekä täysi- ja puoliverisiä. Tavoite on jalostaa suurikokoisia ja kestäviä ratsuponeja, mutta welsh part bredien säkäkorkeutta ei ole rajoitettu. Ne voivat olla yli 148 cm.

NWR

NWR on welsh-täysiveriristeytys. Welsh-verta ponissa tulee olla vähintään 12,5%, josta loppu arabia tai englantilaista täysiveristä. Säkäkorkeudeltaan NWR on 140-156 cm ja jalostuksessa käytettävien orien tulee olla ainakin 147 cm. Ensimmäinen polven welsh-risteytys on welsh part-bred.

Eri sektioiden risteyttäminen

Eri sektioita on sallittua risteyttää keskenään alla olevan taulukon mukaisesti. Tosin alkuperämaan rotuyhdistys suosittelee kaikkia sektioita jalostettavan mahdollisimman puhtaina.

Vanhemman sektio Vanhemman sektio Varsan sektio Huomautettavaa.
A A A mountainissa ei saa olla mitään muuta sektiota
A B B
A C C
A D C
B B B
B C C ei suositella, koska varsa on usein liian kevyt C:ksi
B D C tai D varsan sektio määräytyy säkäkorkeuden mukaan. Ei suositella, koska varsa on usein liian kevyt C:ksi/D:ksi
C C C
C D C tai D varsan sektio määräytyy säkäkorkeuden mukaan
D D D

Värit

Kaikilla sektioilla ovat kaikki värit kirjavaa lukuunottamatta hyväksyttyjä ja kirjavistakin sabinokirjavuutta esiintyy melko yleisesti. Sabinokirjavuus on esiintyessään yleensä melko suurimerkkistä ja helposti tunnistettavaa. Suurien merkkien lisäksi esiintyy myös päistärkarvaa rungolla ja valkoisia laikkuja vatsassa.

Perusvärit (musta, ruunikko, rautias) ovat yleisiä, mutta varsinkin pienillä sektioilla (A, B) kimo on hyvin yleinen. Kimoa esiintyy myös suurilla sektioilla (C, D), mutta se on selkeästi harvinaisempi. Sama koskee jossain määrin myös voikkovärejä, joita tuntuu esiintyvän enemmän pienillä sektioilla kuin suurilla. Tuplavoikot ovat hyvin harvinaisia, vaikka mahdollisia ja sallittuja. Päistärikkö on hieman harvinaisempi kuin muut erikoisvärit, mutta sitäkin esiintyy erityisesti pienillä sektioilla. Hallakko- ja hopeavärejä ei ole erikseen kielletty, mutta on kyseenalaista, esiintyykö näitä värejä nykyisessä welsh-kannassa. Ainakin ne ovat hyvin harvinaisia, jos niitä ylipäänsä esiintyy. Samppanjavärejä ei puhtailla welsheillä esiinny, vaikkei sitä ole erikseen kiellettykään.

Lähteet