Doninhevonen

Virtuaaliwikistä
Versio hetkellä 19. lokakuuta 2011 kello 23.21 – tehnyt Virginia (keskustelu | muokkaukset)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Doninhevonen
Doninhevonen.jpg
Tyyppi lämminverinen
Alkuperä ja käyttö
Alkuperämaa Venäjä
Polveutuminen paikalliset hevoset, itäiset rodut (turkmeeni, karabakh, arabi), myöhemmin täysiverinen, orlovravuri
Muita nimityksiä don, Russian Don (engl), Донская лошадь (ven), Don-Pferd (saks), Donhäst (ruots)
Käyttötarkoitus ratsu- ja vaunuhevonen
Ominaisuudet
Värit rautias yleisin, myös ruunikkoa, mustaa ja kimoa esiintyy
Säkäkorkeus 155-160 cm

Historia virtuaalimaailmassa

Doninhevonen on aina ollut erittäin harvinainen rotu virtuaalimaailmassa. Sitä on käytetty lähinnä RBSH:iden jalostuksessa eikä se siinäkään ole ollut kovin yleinen rotu, vaan don-sukuiset RBSH:t ovat harvinaisia. Puhtaita doninhevosia on syntynyt pääasiassa vain suurtalleilla (Ionic, Zeni), vaikka joitain yksittäisiä kasvatteja on syntynyt muillakin talleilla.

Rakenne

Tyyppi

Doninhevonen ei ole rakenteeltaan mitenkään moitteeton. Se on usein tyypiltään keskiraskas, mutta joskus näkee kuvia myös varsin raskaista ja toisaalta myös kevyemmistä doninhevosista. Esimerkkikuvan hevonen esittää keskiraskasta doninhevosta. Doninhevosella ei ole aina erityisen selkeätä rotuleimaa, se on usein melko vaatimattoman näköinen hevonen.

Pää ja kaula

Ihanteellisen doninhevosen pään tulisi olla kuiva ja jossain määrin jalo. Profiili on useimmiten suora, mutta voi olla myös hieman kyömy. Kaula on yleensä keskipitkä ja suora, usein myös kapea. Joskus näkee myös lyhytkaulaisia yksilöitä. Oreilla voi esiintyä tukevampi orikaula, mutta se ei ole kovin tyypillistä. Pään ja kaulan liittymä voi olla toisinaan ahdas, joutsenkaulaisuutta saattaa myös esiintyä joillain hevosilla.

Runko

Doninhevosen rungon tulisi olla lihaksikas, tukeva ja leveä. Lavat ovat usein lyhyet ja pystyt, ja säkä on matala. Selkä on pitkähkö ja usein melko suora. Takaosa on yleensä voimakas, mutta lautanen on laskeva ja toisinaan hyvin lyhyt. Risti erottuu selvästi. Hännänkiinnitys on matalalla.

Jalat ja liikkeet

Jalat ovat yleensä keskipitkät ja kuivat. Asentovirheitä esiintyy yleisesti, erityisesti lyhyitä, pystyjä vuohisia ja pihtisiä takajalkoja. Nivelten tulisi kuitenkin olla suuret ja jalkojen hyväluiset (ts. etusäären ympärys suuri). Kaviot ovat kovat ja usein hyvämuotoiset.

Doninhevosten liikkeet ovat usein lyhyet erityisesti pystyjen lapojen takia. Ne ovat ratsastajalle epämukavan töksähtelevät.

Rakennearvostelu virtuaalimaailmassa

Doninhevosen usein kehnonlaisen rakenteen ja epäselvän rotuleiman vuoksi rodun tuomarointi virtuaalimaailmassa on haastavaa. Ideaalitilanteessa doninhevosen tulisi toki olla rakenteeltaan moitteeton, mutta virtuaalimaailmassa se saattaisi johtaa siihen, että doninhevosista tulisi liian hyvärakenteisiaja puoliverimäisiä, joka taas ei vastaa reaalimaailman doninhevosta. Niinpä virtuaalisten rakennetuomarien tulisi rokottaa rankasti selkeästä puoliverimäisyydestä ja toisaalta taas katsoa läpi sormien lieviä rakennevirheitä. Pahoja rakennevirheitä ei luonnollisesti tule palkita eikä voida toisaalta väittää, että doninhevosen rotuleimaan ilman muuta kuuluisivat erilaiset rakennevirheet. Erityinen painoarvo arvostelussa tulisi olla rotuleimalla, vaikka se ei kaikilla yksilöillä olekaan järin selkeä. Rotu on kuitenkin harvinainen ja niitä tulee tuomaroitavaksi harvoin.

Lähteet