Ero sivun ”Gymkhana” versioiden välillä

Virtuaaliwikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rivi 47: Rivi 47:
  
 
== Lähteet ==
 
== Lähteet ==
[http://gy.sakkis.net/index.php Virtuaalinen Gymkhana-yhdistys]
+
[http://gy.sakkis.net/index.php Virtuaalinen Gymkhana-yhdistys]<br />
[http://www.omoksee.org/ District II, Montana Saddle Club Association]
+
[http://www.omoksee.org/ District II, Montana Saddle Club Association]<br />
 
[http://www.squidoo.com/gymkhanabuckaroo]
 
[http://www.squidoo.com/gymkhanabuckaroo]
  
 
[[Luokka:Lajit]]
 
[[Luokka:Lajit]]

Versio 22. joulukuuta 2010 kello 00.24

Gymkhana on joukkuelaji, jossa ratsastetaan tyypillisesti nopeilla ja ketterillä poneilla. Alunperin laji on syntynyt englannissa, jossa se on ollut niin armeijan ratsumiesten sunnuntaiurheilua kuin hevospoolo-otteileuiden väliaikaohjelmaa. Tosin myös Mustajalka-intiaaneilla on ollut lajista oma versionsa, josta Yhdysvaltojen länsiosissa käytetty nimitys O-Mok-See (kirjoitusasun ollessa vaihtoehtoisesti O Mok See tai Omoksee) juontaa juurensa. Gymkhanaa pidetään yleisesti lasten ja ponien lajina, mutta nykyisin siinä kilpaillaan myös maailmanmestaruustasolla. Virtuaalimaailmassa gymkhanaa tukee GY eli Virtuaalinen Gymkhana-yhdistys.

Gymkhana tunnetaan englanniksi myös nimillä mounted games ja mounted pony games.

Gymkhanaan kuuluvat erilaiset nopeutta ja taitoa vaativat viestikilpailuina kuljettavat radat. Yleisesti lajin tarkoitus on olla hauska, ei niinkään vakavahenkinen. On kutienkin huomattava, että hevosen tai ponin hallinta suurissa nopeuksissa vaatii taitoa ja tiukkaa yhteistyötä ratsastajan ja ratsun välillä.

Säännöt

Gymkhana on pääasiallisesti joukkuelaji. Yksi joukkue muodostuu korkeintaan viidestä ratsastajasta, joista neljä kerrallaan kilpailee luokassa. Kuitenkin useimmat gymkhanaluokat voidaan muokata myös yksilökilpailuiksi.

Pääsääntöisesti gymkhanassa ei saa käyttää kannuksia tai raippoja.

Luokat

Gymkhanaluokkia tai -lajeja on useita erilaisia, mutta lähes kaikki niistä perustuvat ratsukon tarkkaan yhteistyöhön ja nopeuteen. Tässä alla on esitelty vain muutamia esimerkkejä. Alla esiteltyjen lisäksi gymkhanaksi katsotaan myös sellaiset kaikkien tuntemat viestikisat kuin muna-lusikkaviesti (ratsain tai hevosta taluttaen) ja pussihyppely (hevosta taluttaen).

Pole Bending

Nimensä mukaisesti luokka, jossa kierretään salkoja, lippuja tai muita vastaavia merkkejä. Merkit asetetaan jonoon suoralle linjalle ratsastajan lähtö/maalilinjalta katsottuna. Ratsukko suuntaa lähtömerkin saatuaan ensin heistä katsottuna viimeiselle merkille ja aloittaa pujottelun. Merkit pujoitellaan lähtölinjan puoleiseen päähän ja saman tien takaisin, minkä jälkeen ratsukko palaa lähtölinjalle, joka toimii myös maalilinjana.

Arena Race

Hyvin yksinkertainen luokka, jossa joukkueen jokainen jäsen käy vuorollaan kääntymässä tietyn merkin ympäri (tai tietyn linjan takana) ja palaa takaisin lähtöviivalle, joka toimii maaliviivana.

Barrel Racing / Cloverleaf Barrels / Tynnyriratsastus

Tämä laji kuuluu sekä gymkhanaan, että perinteiseen rodeoon ja virtuaalimaailmassa sitä tukee myös Westernratsastusjaos. Lajissa ratsukko ylittää lähtölinjan, kaartaa sitten valintansa mukaan joko oikealla tai vasemmalla olevaa tynnyriä kohti. Ratsukko kiertää tynnyrin ja suuntaa vastapäätä olevalle tynnyrille, jonka se myöskin kiertää. Tämän jälkeen ratsukko kiertää vielä kauimpana (kahden edellisen välisen linjan keskellä) olevan tynnyrin. Tynnyrit on kierrettävä siten, että suuntavalinnasta riippuen ratsukko kiertää yhden tynnyrin oikealta ja kaksi vasemmalta tai kyhden tynnyrin vasemmalta ja kaksi oikealta.

Flag Flyers / Flag Race

Tässä lajissa siirretään lippuja ratsailta käsin purkista toiseen tai otetaan lippu kääntölinjan takana olevasta purkista ja palataan sen kanssa lähtölinjalle. Voittaja on se joukkue tai yksilö, joka on ensin saanut siirrettyä kaikki lippunsa lähtölinjasta kauempana olevasta purkista sitä lähemäpänä olevaan purkkiin, tai se, jonka kaikki liput on tuotu lähtölinjan taakse. Lippuja sisältävä purkki tai purkit on usein sijoitettu tynnyrien päälle tai muunlaiselle jalustalle, jotta ratsastajan olisi mahdollista yltää niihin ratsailta käsin.

Western Jumping / Este

Tässä luokassa ratsastaja suuntaa ensimmäiseksi matalalle esteelle (kavaletille) ja ylittää sen, tämän jälkeen hän suuntaa taivutusradalle, joka on samanlainen kuin pole bendingissä (usein vain lyhyempi). Hän pujottelee radan päähän ja takaisin, hyppää esteen uudelleen toisesta suunnasta ja palaa maalilinjalle.

Tästä lajista tunnetaan myös toinen versio, jossa esteenä toimii pitkä matala aita. Ratsukko hyppää aidan yli, kiertää tolpan, hyppää aidan yli uudelleen toisesta suunnasta, kiertää uuden tolpan ja niin edelleen.

Sword Lancers

Sword Lancers on yksi parhaiten tunnettuja ja nopeimpia gymkhanan lajeja. Siinä ratsastajalla on kädessään puinen miekka, jolla hän keihästää jonoon, teitylle etäisyydelle toisistaan, asetettujen salkojen päästä puisia renkaita. Tarkoitus on saada kaikki renkaat jäämään miekkaan.

Stepping Stones / Astinkivet

Lähtö- ja maalilinjojen puoleen väliin asetetaan peräkkäin joukko nurin käännettyjä ämpäreitä. Ratsukko lähtee vauhdilla liikkeelle lähtölinjalta, minkä jälkeen ratsastaja laskeutuu satulasta ja kävelee astinkivinä toimivien ämpäreiden ylitse ratsuaan taluttaen. Tämän jälkeen hän nousee uudelleen satulaan ja ratsastaa maalilinjan yli.


Lähteet

Virtuaalinen Gymkhana-yhdistys
District II, Montana Saddle Club Association
[1]