Hallakkovärit

Virtuaaliwikistä
Versio hetkellä 13. tammikuuta 2012 kello 14.37 – tehnyt Virginia (keskustelu | muokkaukset) (Ak: Uusi sivu: Hallakkoväri on alkukantainen suojaväri ja alkuperäinen villiväri. Hallakkogeeni (D) haalistaa hevosen pohjaväriä, mutta jalat, harjan ja hännän sisimmät osat, korvanreunat, ...)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hallakkoväri on alkukantainen suojaväri ja alkuperäinen villiväri. Hallakkogeeni (D) haalistaa hevosen pohjaväriä, mutta jalat, harjan ja hännän sisimmät osat, korvanreunat, korvalehtien kärjet ja tietyt pään alueet jäävät yleensä tummemmiksi. Kaikilla hallakoilla on tumma siima selässään ja se jatkuu myös harjassa ja hännässä tehden niistä kaksivärisiä. Harjan ja hännän ulkoreunojen jouhet ovat vaaleita. Aina jouhien kaksivärisyys ei ole mitenkään selkeätä ja varsinkin valokuvista on joskus vaikeata pieniä värieroja nähdä. Jaloissa on usein vaakasuoria ns. seepraraitoja.

Hallakkovärejä esiintyy yleensä alkukantaisilla roduilla. Vuonohevonen on aina hallakkovärinen ja yleensä sen väritys on erityisen kirkas ja vaalea. Muilla roduilla esimerkiksi ruunihallakko saattaa olla tummempi ja vaikeampi erottaa ruunivoikosta tai vaaleansävyisestä ruunikosta, jolla sattuu olemaan siima myös.

Hallakkogeeni on dominoiva, se näkyy aina hevosen ulkoasussa eikä voi hyppiä "piilossa" sukupolvien ylitse. Jotta hevonen voisi olla hallakkovärinen, vähintään jommankumman sen vanhemmista on oltava myös hallakkovärinen.

Punahallakko (hallakko + rautias)

Punahallakko, huomaa selkeä seepraraidoitus jaloissa. Jouhissa ei näy merkkiä kaksivärisyydestä, mutta värin sävy on tyypillinen punahallakolle.

Punahallakko on hallakkogeenin haalistama rautias. Sen runko on vaaleankellertävä tai vaaleanpunaruskea, siima ruskea, ja jouhet ja jalat ovat punaruskeat. Punahallakon erottaminen vaaleasta rautiaasta voi olla vaikeata, koska hallakkogeeni ei vaikuta kovin voimakkaasti ruskeaan väriin ja hallakkovärien tuntomerkit ovat varsin himmeästi näkyvissä.

Punahallakko lyhennetään usein phkko.

Ruunihallakko (hallakko + ruunikko)

Ruunihallakko vuonohevonen, pohjavärinä on ilmeisesti villiruunikko, koska normaalisti ruunihallakon jalkojen tulisi olla mustat polveen asti

Ruunihallakko (hallakko) on hallakkogeenin haalistama ruunikko. Sen runko on vaaleanpunaruskea tai kellertävänruskea, siima tummanruskea tai musta, jalat ovat mustat seepraraidoilla ja jouhet mustat tai mustan ja valkoisen kirjavat hallakkovärien tyyliin. Tummimmat ruunihallakot voivat muistuttaa paljon tavallista ruunikkoa. Ruunihallakon voi sekoittaaruunivoikkoon, jolta puuttuvat kuitenkin hallakkoväreille tyypilliset kaksiväriset jouhet ja jalkojen seepraraidoitus. Ruunivoikolla voi olla siima, ruunihallakolla se on aina.

Ruunihallakko lyhennetään rnhkko, jos käytetään pelkkää nimitystä hallakko, lyhenne on hkko.

Hiirakko (hallakko + musta)

Hiirakko islanninhevonen. Hallakkovärien yleiset tuntomerkit näkyvät hyvin: muuta väritystä tummempi pää, kaksiväriset jouhet ja seepraraidoitus jaloissa

Hiirakko (joskus käytetään myös nimitystä vaaleanmusta) on hallakkogeenin haalistama musta. Sen runko on harmaa, siima tumma ja jouhet ja jalat mustat. Tavallista hiirakkoa on vaikea sekoittaa mihinkään muuhun väriin, mutta joskus hiirakko voi olla ruskeansävyinen ja sekoitettavissa ruunihallakkoon.

Hiirakko lyhennetään yleensä hrkko, mutta joskus myös hiir. Vaaleanmustan lyhenne on vm. Loogisesti sen voisi lyhentää myös mhkko (musta + hallakko), mutta sitä ei käytetä koskaan.