Harvinaiset

Virtuaaliwikistä
Versio hetkellä 1. joulukuuta 2011 kello 00.39 – tehnyt Virginia (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Harvinaisista roduista puhuttaessa tarkoitetaan nimenomaan virtuaalimaailmassa harvinaisia rotuja. Toki lähes kaikki IRL harvinaiset rodut ovat harvinaisia myös virtuaalimaailmassa, mutta virtuaalimaailmassa voidaan kutsua harvinaiseksi myös rotua joka ei oikeassa elämässä olisi harvinainen. Toisaalta on myös mahdollista, että oikeassa elämässä harvinainen rotu yleistyisi virtuaalimaailmassa niin, että se ei enää täällä olisi harvinainen.

Harvinaisuudelle ei ole olemassa mitään absoluuttista määritelmää, sillä rodun edustajien tai kasvattajien määrää on mahdotonta selvittää tarkasti. Yhdenlainen jako harvinaisiin ja yleisiin rotuihin on tehty NJ:n roturyhmissä, joissa määritellään mitkä rodut saavat osallistua harvinaisille roduille tarkoitettuihin näyttelyihin. VRL:n hevosrekisteristä voi saada jonkinlaista käsitystä rodun lukumäärästä, mutta se voi johtaa myös pahasti harhaan, jos rotu on ollut kovin suosittu esimerkiksi muutama vuosi sitten. Tuolloin on ehkä rekisteröity paljonkin yksilöitä, mutta tilanne tällä hetkellä voi olla se, että suurin osa rekisteröidyistä hevosista ovat kuolleita, kadonneita tai unohdettuja.

Yhtenä määritelmänä voisi käyttää sitä, että yleisellä rodulla on useampia kuin muutamia aktiivisia kasvattajia, jotka ovat toimineet kyseisen rodun parissa jo jonkin aikaa ja kasvatustoiminta on melko laajaa. Tämän lisäksi rodun yksilöitä olisi hyvä löytyä myös muilta talleilta. Tällä perusteella harvinainen rotu on sellainen, jota kasvattaa esimerkiksi vain yksi iso kasvattaja ja mahdollisesti joitain pieniä, vasta-aloittaneita talleja. Monilla roduilla on kuitenkin kausia, jolloin ne ovat erityisesti muodissa. Tällöin saattaa virtuaalimaailmaan nousta nopeasti useita siittoloita mahdollisten vanhempien siittoloiden rinnalle. Myös rodun yksilöiden määrä saattaa nousta nopeasti ja niitä voivat ostaa myös sellaiset tallit, jotka itse eivät rotua kasvata ainakaan kovin aktiivisesti. Kun muoti menee ohitse, tilanne palautuu (yleensä yhtä lailla nopeasti) samalle tasolle kuin mitä se oli ennen muodin alkua eli jäljelle jää ehkä vain ne vanhat siittolat, jotka ovat rotua kasvattaneet jo pidempään.

Monien rotujen yleisesti mielletty "status" on kuitenkin melko tavalla historian sanelemaa ja osaltaan yleinen mielikuva riippuu myös siitä, miten tuttu rotu on. Esimerkiksi angloarabia pidetään vain harvoin erityisen harvinaisena rotuna, vaikka se on todennäköisesti paljon harvinaisempi kuin esimerkiksi NJ:ssä harvinaiseksi luokiteltu ahaltek, jolla tälläkin hetkellä on useampia omistajia ja kasvattajia erityisesti laukkapuolella. Samoin lienee myös newforestinponin ja connemaranponin laita: ne ovat tuttuja ja yleisinä pidettyjä rotuja, vaikka juuri tällä hetkellä kanta taitaa olla pienehkö ja hajallaan eikä aktiivisia kasvattajia ole kovin montaa.

Perinteisesti yleisinä rotuina on pidetty alla lueteltuja rotuja. Lista ei kuitenkaan ota kantaa siihen, mikä kunkin rodun oikea tilanne on tällä hetkellä.