Hevosen nimeäminen

Virtuaaliwikistä
Versio hetkellä 25. heinäkuuta 2011 kello 22.05 – tehnyt Virginia (keskustelu | muokkaukset) (→‎Keksityn hevosen nimeäminen)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Nimi on eräs ehkä tärkeimpiä asioita, mitä virtuaalihevosella on. Se on yleensä pysyvä koko hevosen elämän ajan ja hevonen tunnistetaan nimenomaan sen perusteella. Ei ole samantekevää, millainen hevosen nimi on, vaikka virtuaalimaailmassa annetaankin melko lailla vapaat kädet hevosten nimeämisen suhteen. Ainoa varsinainen rajoitus on se, että VRL ei hyväksy rekisteriinsä hevosia, joiden nimessä on kirosanoja tai alkoholiin, huumeisiin, väkivaltaan, rasismiin, seksiin tai muuhun sopimattomaan materiaaliin viittaavia sanoja. Hyvän maun vastaisia nimiä pitäisi välttää vaikkei rekisteröisikään hevosiaan VRL:ään.

Yleisiä nimeämisohjeita

Seuraavia ohjeita olisi hyvä noudattaa VRL:n nimiohjeistuksen lisäksi:

  • hevosen nimi ei saa esiintyä millään tunnetulla hevosella (esim. Varenne, Totilas, Matador, Pilven-Poika) ja jos mahdollista, ei myös millään tuntemattomallakaan hevosella
  • samannimistä virtuaalihevosta ei saisi olla olemassa
  • yritysten, tuotteiden ja tuotemerkkien nimiä ei ole soveliasta käyttää
  • ennen nimen päättämistä on suositeltavaa syöttää aiottu nimi hakukoneeseen ja katsoa minkä tyyppistä materiaalia nimellä löytyy
  • on suotavaa ottaa selvää rodun yleisistä nimeämiskäytännöistä reaalimaailmassa ja noudattaa niitä myös virtuaalihevosilla
  • pääasiassa englanninkieliset nimet soveltuvat vain englanninkielisistä maista kotoisin oleville roduille. Sama myös muiden kielien kanssa.

Kasvatin nimeäminen

Jos kasvattaa itse varsan ja käyttää sillä kasvattajatunnusta, se auttaa nimeämisessä yleensä melko paljon. Matador-nimistä hevosta saattavat monet vierastaa, mutta Matador yhdistettynä kasvattajatunnukseen (esimerkiksi Matador Ion) on täysin hyväksytty. Oikein valittu, uniikki kasvattajatunnus tekee mistä tahansa nimestä myös uniikin ja helpottaa näin hevosten nimeämistä.

Keksityn hevosen nimeäminen

Jos keksii itselleen hevosen (ns. tuontihevonen), ei nimeen yleensä liitetä kasvattajatunnusta. Tästä on vuosien varrella toisinaan poikettu, mutta se ei ole suositeltavaa, koska se voi aiheuttaa myöhemmin epäselvyyttä hevosten suvuista. Keksittyjen hevosten nimeämisen kanssa tuleekin olla varovaisempi kuin kasvattien kanssa, ettei tule nimenneeksi hevosta samoin kuin vaikka jotain oikeaa hevosta tai toista virtuaalihevosta.

Tuontitunnukset

Jotkut paljon hevosia keksivät harrastajat ovat alkaneet käyttää keksimillään hevosilla ns. tuontitunnusta, joka ei ole virallinen kasvattajanimi, mutta on kasvattajanimen kaltainen liite tai kirjainyhdistelmä, joka lisätään jokaisen keksityn hevosen nimeen. Tämä on suositeltavaa siinä tapauksessa, jos keksii paljon hevosia, se auttaa tekemään hevosten nimistä uniikkeja ja helpottaa tällä tavoin nimien keksimistä. Lisäksi nämä tuontihevoset on myöhemmin mahdollista tunnistaa, vaikkei kaikkien nimiä muistaisikaan ulkoa.

Tuontitunnusten ongelma on se, että VRL tai mikään muukaan taho ei rekisteröi niitä eikä tunnusta niitä kasvattajatunnuksiksi. Ne ovat siis täysin epävirallisia ja joku voi ottaa laajalti käytetyn tuontitunnuksen joko vahingossa tai tahallaan omaksi kasvattajatunnuksekseen. Koska tuontitunnuksia ei ole listattu mihinkään, on vaikeata tai peräti mahdotonta tietää kasvattajatunnusta miettiessään, onko se mahdollisesti käytössä jo jonkun toisen tuontitunnuksena. Tällä hetkellä tuontitunnuksia käyttää kuitenkin erittäin harva virtuaaliharrastaja ja ongelmia ei ole juuri ilmennyt.

Rotukohtaisia nimeämisohjeita

Nämä ohjeet eivät ole mitään ehdottomasti noudatettavia sääntöjä, mutta hyviä ohjenuoria hevosille nimiä valitessa. Virtuaalimaailmassa moni voi vierastaa "väärännimistä" hevosta ja jättää esimerkiksi ostamatta suomenhevosen tai ahaltekin, jolla on englanninkielinen nimi.

Suomenhevonen

Suomen Hippos hyväksyy suomenhevosilla vain suomen- tai ruotsinkieliset nimet ja tätä ohjetta noudatetaan varsin tarkasti myös virtuaalimaailmassa. Suurimmalla osalla virtuaalisista suomenhevosista on suomenkielinen nimi, ruotsalaiset nimet ovat pieni vähemmistö. Suomenhevoskasvattien nimeen liitettävä kasvattajatunnus on myös suositeltavaa olla suomalainen ja suomalaisittain taivutettu, ellei se ole kirjainyhdistelmä.

Islanninhevonen

Reaalimaailmassa islanninhevosen nimi koostuu kolmesta osasta: etunimestä, frá-prepositiosta ja syntymäpaikasta (esimerkiksi Brimi frá Haarajoki). Virtuaalimaailmassa on suositeltavaa käyttää samaa nimeämismetodia. Etunimen tulee olla islantilainen tai ainakin lausuttavissa islantilaisittain, on suositeltavaa valita nimi hevosen ominaisuuksien mukaan. Useat islantilaiset hevosennimet tarkoittavat jotain, ne voivat kertoa esimerkiksi väristä. Esimerkiksi Blakkur tarkoittaa mustaa. Nimien käännöksiin kannattaa tutustua, ettei tule vahingossa nimenneeksi vaikka vaaleata hevosta mustaksi. Internetistä löytyy paljon nimiä ja käännöksiä niille.

Frá-artikkeli ja syntymäpaikka eivät ole ehdottoman pakollisia, mutta usein käytettyjä virtuaalimaailmassa. Suvullisilla hevosilla syntymäpaikan sijaan nimen loppuosa on yleensä kasvattajatunnus, joka voi olla vielä erikseen muotoiltu islantilaistyyliseksi. Suvuttomilla hevosilla voi syntymäpaikan nimenä käyttää jotain itse keksimäänsä islantilaistyylistä sanaa. Joskus käytetään myös aitoja islantilaisia paikannimiä (esim. frá Reykjavik), mutta tällaisten paikannimien käyttö ei ole ehkä täysin järkevää reaali- ja virtuaalihevosten sekaantumisen takia.

Lipizzan- ja kladrubinhevoset

Reaalimaailmassa lipizzoilla ja kladrubeilla on oma orilinjoihin ja emätammojen nimiin perustuva nimeämismetodinsa. Oreilla on kaksiosainen nimi ja sen perässä on usein järjestysnumero roomalaisin kirjaimin, esimerkiksi Maestoso Austria (I). Nimen ensimmäinen osa (Maestoso) tulee orilinjan mukaan.

Lipizzoilla esiintyy kuusi virallisesti tunnustettua orilinjaa (Pluto, Conversano, Maestoso, Siglavy, Maestoso ja Neapolitano) sekä ainakin kaksi epävirallisempaa linjaa (Tulipan ja Incitato) ja orivarsat saavat nimen isälinjansa mukaan. Toinen nimi on emän nimi, esimerkkihevosen emä on siis nimeltään Austria. Järjestysnumero, jos sitä käytetään, kertoo miten mones varsa se on samasta yhdistelmästä, ettei tule kahta täsmälleen samannimistä hevosta. Tammavarsat saavat puolestaan nimen, joka alkaa samalla alkukirjaimella kuin niiden emän nimi. Usein tammavarsojen niminä käytetään samoja nimiä, joita löytyy niiden emälinjalta kauempaa sukutaulusta. Näitä voidaan erotella järjestysnumeroilla. Toisinaan tammoille on annettu samantyylisiä nimiä kuin oreillekin, erityisesti historiallisilla tammoilla näkee tätä tapaa.

Kladrub-orien nimeämismetodi on samanlainen kuin edellä selitetty lipizzojen nimeämismetodi, mutta reaalimaailmassa kladrubeilla on eri orilinjat kuin lipizzoilla joten nimien alkuosat ovat erilaiset. Tammojen nimet alkavat samalla alkukirjaimella kuin emän nimi ja päättyvät aina a-kirjaimeen.

Virtuaalimaailmassa käytetään nykyisin tämänkaltaista nimeämismetodia perinteisen kasvattajanimen rinnalla. Varsinkin isot kasvattajat suosivat tätä tapaa eivätkä käytä kasvattajatunnuksia lainkaan. Virtuaalimaailmassa on tietenkin omat orilinjansa eikä ole suositeltavaa käyttää esimerkiksi edellämainittuja lipizzan orilinjojen nimiä. Kladrubeilla virtuaalisia orilinjoja ovat ainakin Chlapec, Lagun, Romano, Sabroso, Xantos, Orel, Ozata, Maksimilian ja Mundo.

Puoliveriset

Puoliveristen nimeämisessä saa ehkä kaikkein vapaimmat kädet. Useimmat nimistä, riippumatta puoliverirodun kotimaasta, ovat englanninkielisiä tai eivät selkeästi mitään kieltä. Suomenkielisiä nimiä puoliverisillä näkee harvoin, mutta sekään ole erityisen paheksuttua, erityisesti jos hevonen on rodultaan suomalainen puoliverinen.

Gotlanninrussi ja vuonohevonen

Käytetään usein alkuperämaan kielistä tai skandinaavista nimeä. Suomenkielisetkään nimet eivät ole paheksuttuja. Englanninkielisiä tai englantilaistyylisiä nimiä näkee varsinkin vanhoilla hevosilla, mutta kovin yleisiä ne eivät ole.

Lämminveriravurit

Amerikanravureilla käytetään pääasiassa englanninkielisiä nimiä, jotka voivat olla moniosaisia tai joskus yhteenkirjoitettuja (esim. Singinginsingsing). Myös virtuaalisten amerikanravurien nimeämisessä saa käyttää luovuutta ja huumoria, mutta yksinkertaisiakin nimiä näkee, erityisesti yhdistettynä kasvattajatunnuksiin.

Ranskanravureilla käytetään usein ranskankielistä tai ranskalaistyylistä nimeä. Reaalimaailmassa käytetään joskus myös englannin- tai joskus harvoin muunkielisiä nimiä, erityisesti jos hevonen on syntynyt Ranskan ulkopuolella. Virtuaalimaailmassa näkee molempia tapoja ja molemmat ovat hyväksyttyjä.

Orlovravureilla on yleensä venäläinen tai venäläistyylinen nimi, erityisesti jos se on syntynyt Venäjällä. Venäjänravureilla on joko venäläinen tai englantilainen nimi, mutta usein englanninkielinen nimi on kirjoitettu kyrillisin aakkosin ja sitä kautta se translitteroitaessa voi muuttua erilaiseksi kirjoitusasultaan. Virtuaalimaailmassa kyrillisin aakkosin kirjoitetut nimet eivät aiheuta ongelmia, mutta on suositeltavaa, että sekä orlovit että venäjänravurit saavat venäläistyyppisen nimen. Näiden ja amerikkalaisten risteytykset voidaan nimetä miten kasvattaja haluaa.

Englantilainen täysiverinen

Etenkin laukkahevosien kohdalla voidaan soveltaa samoja tapoja kuin amerikanravurien nimeämisessä. Reaalimaailmassa täysiveristen nimet tuntuvat usein hieman mielikuvituksettomilta massanimiltä, toisaalta niiden joukossa näkee myös jonkin verran ei-englantilaisia nimiä. Laukkaurheilu on kuitenkin nykyisin hyvin kansainvälistä ja hevoset voivat olla kotoisin miltei mistä päin maailmaa tahansa. Siksi myös nimet vaihtelevat paljon. Virtuaalimaailmassa englantilaisten täysiveristen nimeämisessä voi ottaa miltei täysin vapaat kädet.