Hyvä virtuaalihevonen

Virtuaaliwikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hyvälle virtuaalihevoselle ei ole olemassa mitään yksiselitteistä määritelmää, sillä lähes jokaisella harrastajalla on oma käsityksensä siitä, millaisia ominaisuuksia hevosessa tulee arvostaa. Tämä tulee esille myös kasvattajien kasvatusperiaatteissa. Toinen ääripää vaatii kaikilta siitoshevosilta huipputuloksia kilparadoilta ja laatuarvosteluista, toinen ääripää käyttää jalostukseen hevosia, joissa ei välttämättä itsessään ole mitään erikoista. Useimmat harrastajat sijoittuvat johonkin tässä välimaastossa.

Tärkein ominaisuus virtuaalihevoselle on se, että se miellyttää omistajaansa. Silloin se on jo ainakin yhden henkilön mielestä hyvä hevonen. Jos näin ei ole, hevonen unohtuu helposti ja jää lojumaan. Jos virtuaalihevonen on omistajalleen tärkeä, siihen yleensä panostetaan. Panostaminen näkyy yleensähevosen sivuilta, ja se kohottaa hevosen arvoa automaattisesti hitusen. On myös olemassa erilaisia hyviä hevosia, esimerkiksi hyvä ratsastuskouluponi on ominaisuuksiltaan täysin erilainen kuin huipputason kenttäratsu.

Nimi

Kaikilla virtuaalihevosilla on jonkunlainen nimi, jota harvoin muutetaan. Hevosten nimeämiseen ei ole minkäänlaisia sääntöjä, joten virtuaalimaailmassa on nähty kaikenlaista. On kuitenkin olemassa joitakin rajoituksia, esimerkiksi Virtuaalinen ratsastajainliitto ei rekisteröi hevosia joiden nimi viittaa huumeisiin tai seksiin. Monet ovat myös tarkkoja siitä, minkä nimisiä hevosia ostavat. Hyvä nimi ei välttämättä tee hevosesta hyvää, mutta mauton nimi saattaa tehdä siitä muiden silmissä huonomman kuin se onkaan.

Sukutaulu

Sukutaulu on toinen virtuaalihevosen elämässä muuttumaton asia. Käsitykset siitä, millainen hyvä suku on, vaihtelevat melko paljon. Jälleen kuitenkin on nähtävissä valtavirtauksia, joita monet tahtomattaankin myötäilevät. Hyvä suku on täynnä “hyviä virtuaalihevosia”. Usein suvulle pidetään erityisenä meriittinä, jos useat sen hevosista on palkittu jonkinlaisella laatuarvostelupalkinnolla tai arvonimellä. Tämä onkin varmasti yksi hyvän suvun selkeistä ulkoisista tuntomerkeistä, mutta myös suku, joka ei vilise palkittuja hevosia, voi olla hyvä.

Hyvin yleisesti arvostetaan tasaisia sukuja, eli hevosen suku on sekä isän että emän puolelta yhtä pitkä. Tämä tarkoittaa sitä, että jos tammalla on isä ja emä, eli ensimmäisen polven vanhemmat netissä (linkitetty sukutauluun), se yleensä astutetaan orilla jolla on myös vain ensimmäinen polvi netissä. Sisäsiitosta vältellään myös yleisesti, saman nimen kertautumista sukutaulussa pidetään yleensä pahana, oli tämä kertautuva hevonen siten kuinka hyvä tahansa.

Suvun pituudella ei ole hevosen hyvyyden kannalta väliä, lyhytsukuisia tarvitaan tuomaan uutta verta kasvatustyöhön, mutta pidempisukuisissa näkyy jopa useiden vuosien jalostustyön tulos.

Kuvat

Kuvat ovat myös tärkeä osa virtuaalihevosta. Ne eivät kuitenkaan ole kovin pysyvä ominaisuus, vaan ne saattavat vaihdella usein hevosen elämän aikana. Kuvista nähdään hevosen rakenne, ja esimerkiksi väri. Joillekin on tärkeää, että hevosen kuva vastaa sen muita tietoja, eli esimerkiksi estepuoliverisellä ei voi olla koulupuoliverisen kuvaa, ja rautiaista vanhemmista ei voi syntyä ruunivoikkoa varsaa. Hyvä virtuaalihevonen ei kutenkaan välttämättä tarvitse kuvia lainkaan, mikäli sen muut tiedot ja ominaisuudet puhuvat puolestaan.

Luonne

Luonnekuvauksella ei juuri ole hevosen hyvyyden kannalta merkitystä, vaikkakin se vaikuttaa esimerkiksi laatuarvostelutuloksiin. Koska kyseessä on virtuaalimaailma, kaikkein vaikealuonteisimmatkin hevoset pystytään hallitsemaan, ja omistaja voi itse päättää hevosensa luonteen. Luonnekuvauksen olemassaoloa pidetään kuitenkin yleisesti ottaen tärkeänä, jo muutaman lauseen kuvaus saa hevosen tuntumaan elävämmältä. Jotkut myös haluavat ottaa vanhempien luonteista vaikutteita kirjoittaessaan luonnetta varsalle. Hyvin kirjoitetulla luonnekuvauksella voi kuitenkin näyttää, että hevoseen on panostettu.

Kilpailutulokset ja palkinnot

Kilpailutulosten hankkiminen on yksi tärkeimmistä tavoista tehdä virtuaalihevosesta hyvä siitoshevonen. Joillekin tulosten määrä on tärkein, toisille sijoitusten määrä ja kolmannelle realistinen tapa kilpailla. Kilpailutapoja on siis useita, mutta yhtäkaikki kilpailemista arvostetaan merkittävästi. Myös erilaiset Meriitit, kuten näyttely- ja laatuarvostelupalkinnot, sekä kantakirjaus nostavat hevosen arvoa merkittävästi. Kilpaileminen on myös tapa näyttää, että hevoseen on panostettu.

Sivut

Virtuaalihevosen sivut antavat ensivaikutelman hevosesta. Jos sivut ovat selkeät ja miellyttävät selata, ja niiltä löytyy kaikki tarpeellinen, se vaikuttaa positiivisesti mielikuvaan hevosesta. Nätit sivut eivät kuitenkaan välttämättä tee hevosesta automaattisesti hyvää, mutta sekavat, suttuiset ja jopa rumat sivut saattavat hevosen arvoa heikentää.

Lähteet

Puskalennätin-blogi (Eilowy)