Ero sivun ”Käyttäjä:Stina” versioiden välillä

Virtuaaliwikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
p
 
Rivi 166: Rivi 166:
  
 
Tallien sivustoilla, yhdistyksissä ja järjestöissä, kilpailuissa yms. yhteyksissä nimimerkkinä on pääsääntöisesti Stina. Joissakin tapauksissa mukana on sukunimen ensimmäinen kirjain "K.", mutta selkeää politiikkaa siitä missä ja milloin ei ole.
 
Tallien sivustoilla, yhdistyksissä ja järjestöissä, kilpailuissa yms. yhteyksissä nimimerkkinä on pääsääntöisesti Stina. Joissakin tapauksissa mukana on sukunimen ensimmäinen kirjain "K.", mutta selkeää politiikkaa siitä missä ja milloin ei ole.
 +
 +
 +
[[Luokka: Harrastajat]]

Nykyinen versio 21. lokakuuta 2015 kello 13.03

Stina on aloittanut virtuaalihevoset vuonna 2001 vanhemmalla iällä. Falcon Stables oli ensimmäinen talli, johon tie vei useamman kerran ja se on edelleen pysynyt kultaisena muistoissa. Harrastuksen alusta kiitos kuuluu Falcon Stablesin (sittemmin mm. Whitewoodin Ratsutilan, Redrock Farmin ja Yep Trottersin) omistajalle Leena T.:lle, joka auttoi kaikessa mahdollisessa sekä salli oman pikkutallin liittämisen Falcon Stablesin kupeeseen.

Tällä hetkellä Stina pyörittää omaa tallia, ylläpitää lännenratsastusyhdistystä (VLRY), matkaratsastusyhdistystä (VMRY) ja foorumia (FVP) ja on yleensäkin mukana aina kaikessa.


Virtuaaliharrastukseni menneisyydestä nykyhetkeen

Tämän katsauksen on tarkoitus kertoa lyhyesti kaikesta virtuaaliharrastuksesta aikajärjestyksessä kohti nykyaikaa.

Tallihistoria

Pyrkimyksistä huolimatta talleja on kerääntynyt liiaksikin. Tämän osion esittelee kaikki hetkenkään ylläpidetyt virtuaalitallit.

Salidsbury Farm (2001-)

Vuonna 2001 elokuussa perustettu lännenratsastustalli. Aloitti "Stinan lännenpainotteisena harrastetallina" ennen nimen syntymistä. Salidsburyn loppuliite on vaihdellut hieman tallin eläessä, Farm ollut käytössä pisimpään ja useampaan otteeseen. Tuttavallisesti talli tunnetaan nimellä "SDB". Kasvatusrodut vaihtuneet vuosien varrella lajien vaihdellessa, nykyään (2004->) kasvatuksessa quarterhevoset kasvattajanimillä HOW ja Sbys. Yhä toiminnassa.

Mayfair Fields (2002?)

Hyvin lyhytikäiseksi jäänyt ei-lännenhevosten koti. Salidsburyyn alkoi kerääntymään huolestuttavissa määrin erityisesti kouluhevosia ja tuntui viisaammalta erottaa ne Salidsburystä. Mayfair järjesti joitakin kilpailuja sekä majoitti muutamia yksityisiä, lähinnä blow'n hevosia. Tänä aikana luotiin pohja puoliverikasvatukselle Z-kasvattien myötä.

HazelGrove Estates (2002?)

HazelGrove oli epäonnistunut yritys kikkailla sivunrakennustekniikoilla. Sen oli tarkoitus toimia isona tilana, jonka sisällä olisi useita erilaisia talleja. HazelGroven suurin anti oli maininta Eirithin sivuilla, joka kertoi HazelGroven olleen pohjana Eirithille. Sivustoa ei mahdollisesti koskaan julkaistu.

Eirith Forests (2002-2003)

Eirith Forests http://web.archive.org/web/*/www33.brinkster.com/eirith/ oli myöskin lyhytikäinen yritys järkeistää harrastustoimintaa. Eirith yhdisti lopullisesti Salidsburyn ja Mayfairin samaan tilaan: tehtävä, joka ei onnistunut HazelGrovelta. Mukana oli myös yksityisiä ja kasvatusrotuna australian puoliverinen (virtuaalirotu siinä mielessä, että vaati ASH-perimää) kasvattajanimellä Eirith. Eirithin kasvateista Eirith Maida Vale niitti erityistä menestystä ollen muun muassa Yleislaatuarvostelun (YLA) parhaimmilla pisteillä palkittu hevonen joitakin aikoja.

Eirith Forests alkoi nopeasti tuntumaan turhalta, sillä ei ollut Salidsburyn voittanutta. Salidsbury irtautui virallisesti viimein takaisin omaksi itsekseen ja lännenratsastustalliksi järjestämällä vastaluodun Westernjaoksen kilpailut osana avajaiskilpailujaan huhtikuussa 2003.

Hetken aikaa Eirith oli yhteisomistuksessa blown'n (Laura) kanssa ja jäi lopulta hänen omakseen. Eirith jäi unholaan blow'n lopettaessa.

Selman Supreemes (2003)

Puolivitsillä tehty ponitalli (shetlanninponeja valjakkopainotteisena, australianponeja yms.), jonka syntyyn tärkein syy oli halu kokeilla erään tekniikan ominaisuuksia. Hevostalli.netin innoittamana talli jäi shetlanninponin nimelliseksi kodiksi. Hetken aikaa nimellisesti omistuksessa ninnun kanssa, jäi ninnulle.

Magnolia Estate (loppuvuosi 2003)

Magnolia Estate http://web.archive.org/web/20040803084713/http://mgne.port5.com/, tutummin MGNE tai MGN, oli siirtymäajan talli, joka perustettiin 3.7.2003 Salidsburyn konseptin uudistuessa. Sen painotus oli pienissä lajeissa (lännenratsastus, matkaratsastus, maastotaito, maastoesteratsastus) omistajan kiinnostuksesta johtuen ja se järjesti joitakin kisoja. Muuten talli toimi sekalaisen harvinaisten rotujen lännenratsujen ja muiden oudompien otusten (mm. KRJ-menestynyt, WRJ-rankingin voittanut Reining-painotteinen suomenhevosori Kumi—Anka) kotina.

Wickenheim Ranch (2004?)

Wickenheim ei ollut koskaan toiminnassa. Se on listattu tähän vain kertomaan taustaa nykyiselle toiminnalle.

Wickenheimin piti olla pienimuotoisen quarter-kasvatuksen talli. Quarterhevosia päädyin kasvattamaan, koska tämänaikaista Westernjaoksen rankingia hallitsivat suomehevonen, shetlanninponit, puoliveriset ja ties mitkä kaikki. Oli aika todistaa virtuaalimaailmalle, että lännenratsastukseen kuuluva rotu on, ja aina tule ollakin, quarterhevonen.

Oli pitkällisen harkinnan takana, kannattiko quarterhevosia tuoda Salidsburyyn, koska SDB oli leimallisesti ollut koko historiansa todella harvinaisten rotujen kotina: erityisesti australialaisten rotujen.

HOW-kasvattajanimi syntyi tämän tallin ideana. "HOW" alunperin tuli mietinnästä, millä voisi erottaa senhetkisen suosikkihevosen Whattachap WR:n jälkeläiset vielä 10. polven päässä. How on melkein What! Samalla HOW tuli lyhenteenä sanoista "Horse of Wickenheim" — kuinka sopivaa!

Uusi Salidsbury (2004?)

Tiettävästi maaliskuussa (13.3.?) Wickenheim-mietintöjen jälkimainingeissa Salidsburyn esittelyteksti muuttui määrittelemään tilan quarterhevos-talliksi. Sillä tiellä ollaan: syntyneitä quarter-kasvatteja noin 190.

Sici Orchard (2010-2011)

Ainoastaan yksityishevosten nimellisenä kotina toimiva talli. Ei vielä julkaistu, julkaistaneen vuonna 2012. Asukkaina muutamia satunnaisten, lähinnä harvinaisten, rotujen yksilöitä.


Kasvatushistoria

Lähes alusta saakka virtuaalimaailmassa kiinnostavimmaksi jutuksi nousi kasvattaminen. Kasvatteja on syntynyt hyvinkin erilaisista roduista ja kasvattitunnuksia on ollut käytössä useita. Ensimmäiset kasvatit syntyivät ilman tunnusta, rotuna KWPN.

Kasvattajanimet

Tämä osio kertaa lyhyesti kasvattajanimet, jotka ovat olleet käytössä. Suurin osa nimistä on (ollut) rekisteröitynä VRL:n tai erilaisten kasvatusliittojen kasvattajanimirekisteriin. Rekisterissä on ollut myös muutamia varanimiä, joille ei kuitenkaan ole koskaan nimetty yhtäkään varsaa.

'S, Z, SDB, SZ, Zing

Kasvattajanimillä syntynyt sekalaisia hevosia: part-bred connemaroja, oldenburgeja, australian puoliverisiä ja muita puoliverisiä. Käytössä vuosina 2001-2003, Salidsbury Farm, Mayfair Fields. Sittemmin (ja Z:n tapauksessa jo aiemmin) useat nimet ovat olleet käytössä toisilla kasvattajilla.

Eirith

Eirith Forestsin aikainen kasvattajanimi. Kaikki syntyneet varsat australian puoliverisiä, jotka nimetty Lontoon metroasemien mukaan. Kasvatteja syntyi noin tusina.

HCE

HCE oli vaihtoehtoinen kasvattajanimi Eirithissä. Sen alla syntyi sekalaisia hevosia mm. kirjava austr. pv o. HCE Black—N—White Patches (joka oli joskus Vippoksenkin kuukauden hevonen) sekä arabit HCE Sigyn ja HCE Alma Marion. HCE-kasvattajanimi on edelleen käytössä, mikäli kasvatteja syntyy.

Selman

Selman-nimi oli käytössä Selman Supreemes -tallin aikaan niin poneilla kuin myös suomenhevosilla. Suomenhevosista Selman Kasvattityttö ja Selman Hilpeä Hidalgo esiintynevät vielä suvuissa.

HOW

HOW-nimellä ensimmäinen syntynyt varsa oli tamma HOW Memorable, joka oli rodultaan paint. Muita paint-kasvatteja ei syntynyt kasvatuksen rajoittuessa quarterhevosiin. Vuosina 2004-2010 kasvatteja on syntynyt 126 kappaletta.

Sbys

Kasvattajanimi, joka tulee käyttöön vuonna 2011. Hevoset ovat HOW-kasvatuksen tapaan quartereita, mutta Sbys-nimeä käytetään kansainvälisten orien varsoille HOW-tammoista sekä muiden kasvattajien tai keksittyjen hevosten ensimmäisen polven risteytyksille. Sbys-nimen kanssa otetaan huomioon suvuissa esiintyvät nimeämiskäytännöt ja nimet ovat pääasiallisesti pidempiä sekä moniosaisia.

Sici

Sici on kasvattajanimi, jonka alle syntyy varsoja satunnaisista roduista satunnaiseen tahtiin.

Keksityt hevoset ja tunnus WR

Wickenheimin mainingeissa ja HOW-kasvatuksen alkuun hankittiin viisi keksittyä hevosta: Whattachap, Essence of Joy, Girl of The Night, Skip's Cawliflower ja Shrimaldi's Bambi (jonka vanhemmat olivat Whattachap ja Essence of Joy). Näiden hevosten tunnistamiseksi sekä brändäämiseksi otettiin käyttöön tunnus "WR" nimien perään. Tunnus on edelleen käytössä satunnaisesti Salidsburyyn keksityillä hevosilla (quartereita).

Yhdistys- ja toimintahistoria

Rotuyhdistykset

Part-bred connemarat (PbConn)

Yhdistyksen tarkoituksena oli kannustaa ihmisiä tekemään connemararisteytyksiä erityisesti täysiveristen kanssa. Järjesti vähän omaa toimintaa, listasi varsoja ja kasvattajia. Pystyssä 2001-2003(?), ylläpitäjänä Stina.

Australialaisrotuisten hevosten yhdistys

Yhdistys toi esiin australialaisia rotuja, sillä niitä ei tähän aikaan virtuaalimaailmassa ollut. Linkitti hevosia, listasi kasvattajia, järjesti toimintaa sekä esitteli virtuaalisen australian puoliverisen määritelmän. Toiminnassa 2002-2003(?), ylläpitäjänä Stina.

Virtuaalisen lännenratsastuksen tukiyhdistys (VLRY)

Virtuaalisen lännenratsastuksen tukiyhdistys VLRY on kilpailuyhdistys, joka tarjoaa kilpailujärjestelmän ja -kalenterin, palkintoja ja informaatiota lännenratsastuksesta. Yhdistys on perustettu 2001 ja on säännöiltään hyvin realistinen.

Lännenratsujen arvostelutilaisuudet (vWARV)

Lännenratsujen arvostelutilaisuudet olivat (ovat) tapahtumia, joihin saa osallistua kaikki lännenratsuna toimivat hevoset kilpailutaustaan tai rotuun katsomatta. Hevoset rajataan tilaisuuksissa ryhmiin, jotka määrittelee hevosen painotus tai kokemus (mitä lajeja kisaa, onko kyseessä harrasteratsu jne.). Itse arvostelutilaisuuteen kuuluu rakenteen, luonteen, suvun (ei juuri painoarvoa) jne. arvostelu suhteessa lännenratsastuksessa vaadittuihin ominaisuuksiin. Lisäksi mukana on ratsastuskoe, joka vastaa hevosen painotuksen mukaisesti kilpailuluokkia.

Tilaisuuksia on järjestetty harvakseltaan vuosien saatossa, mutta tilaisuudet ovat mahdollisesti palaamassa VLRY:n yhteyteen.

Ratsastusseura ZingeRS

Kun ratsastusseura Falcon Stable Riders (FSR) lopetti tallin lopettamisen yhteydessä, oli uuden seuran löytäminen pakollista. Ongelma ratkesi perustamalla oman. Stina on kilpaillut ZingeRS-seuran alla vuodesta 2001.

Kouluratsastusjaos (KRJ)

Vuonna 2002 (?) KRJ päätti järjestää toimintaa, johon lisäpisteitä sai hyväksytyistä valmennuksista. Jaos etsi valmennuksille pitäjää ja muun virtuaalihevostelun hieman pienennettyä hakemus tuli lähetettyä. Yllätys oli suuri, kun paluupostissa tuli valintailmoitus.

Valmennustoiminta ei ollut kovin pitkäikäistä, koska se ei ottanut tuulta alleen. Hyvä idea ei siis koskaan saanut mahdollisuutta toteutua.

Yleislaatuarvostelu (YLA)

Stina on ollut Yleislaatuarvostelussa tuomarina ja ylläpitäjänä. Tuomarointikokemusta lämminveristen ja täysiveristen päätuomarina, A-ponien ja puoliveristen varatuomarina sekä satunnaisesti muiden luokkien tuomarointia. Ylläpitäjänä 06.02.2003-01/2004.

Foorumi FVP

Alusta asti mukana olleena Stina on toiminut myös vuosia moderaattorina ja ylläpitäjänä vuodesta ??.

Matkaratsastusjaos (ViMarJa)

ViMarJa syntyi vuonna 2003 (loppuvuosi? ainakin joulukuu 2003 ok) siitä tarpeesta, että VRL:n alainen matkaratsastusjaos ei ollut toiminut enää aikoihin ja laji olisi ollut mukava ottaa kilpailtavaksi. Kysymys VRL:n silloiselta ylläpitäjältä tuotti vastaukseksi luvan perustaa korvaavan jaoksen.

ViMarJa oli edeltäjiään realistisempi säännöiltään sekä senaikaisessa virtuaalimaailmassa ainutlaatuinen VRL:n jaoksiin nähden. Kilpailuja järjestettiin ja niihin osallistuttiin aktiivisesti. Noin vuoden päästä IRL-syiden takia vetovastuu siirtyi ninnulle. Nykyinen matkaratsastusjaos (VMJ) on ViMarJan perillinen, vaikka säännöiltään, käytännöiltään ja rankingiltaan enemmän ViMarJan edeltäjien kaltainen. VMRY perustuu lähes täysin ViMarJan säännöille ja käytännöille.

Vippos

Stina on kirjoittanut Vippokseen artikkeleita sekalaisista aiheista vuosia ja toimi päätoimittajana yhden numeron verran vuonna 2004. 2011 alkuvuodesta ilmestyneessä Vippoksessa esiintyi vakipalsta "Lännen tuulia", joka keskittyi lännenratsastuaiheisiin Salidsburyn näkökulmasta.

Foorumi Harvinaisten rotujen ystävät

Stina on toiminut Harvinaisten rotujen ystävissä yhtenä moderaattoreista syyskuusta 2008 alkaen.

Matkaratsastusyhdistys (VMRY)

VMRY:n vetovastuu siirtyi Stinalle tammikuussa 2011. VMRY perustuu edesmenneen ViMarJan sääntöihin ja kilpailujärjestelmään.

Virtuaalifoorumi

Stina on toiminut syksyllä 2011 perustetun Virtuaalifoorumin yhtenä moderaattorina marraskuusta 2011 alkaen.

Muuta

10 vuotta on pitkä aika virtuaalimaailmassa ja sinä aikana on tullut oltua monessa mukana sekä keksittyä monenlaista. Tämä osio esittelee edellisiin otsikoihin kuulumattomat sivustot, konseptit, toiminnot yms.

Virtuaalisukat

Virtuaalisukat olivat parodia virtuaalihevosista ja erilaisista kummallisista muodeista. Virtuaalihevonen oli korvattu sukalla, jolla tietenkin oli oma sivu perustietoineen (koko, väri, ikä, jne.) ja kuvalla aivan kuten hevosestakin. Virtuaaliset sukkalaatikot sisälsivät yleensä noin kymmenkunta sukkaa.

Juttu lähti Punikin lukiessa väärin blow'n ht.netissä perustaman ketjun otsikon: "tarjolla vanhojen virtuaalisuokkien kuvia". Tätä lukihäiriötä sitten naureskeltiin porukalla ja vitsi laajeni aina sukkien kattojärjestöön saakka.

Vuodenaikaikääntyminen (VAI)

Vuodenaikaikääntyminen syntyi halusta saada jokin helppolaskuinen ja suhteellisen hidas ikääntymisjärjestelmä. Idea lähti Redrock Farmilla käytetystä ikääntymisestä, joka kuitenkaan ei ollut kovin helppolaskuinen. Näin muotoutui ikääntyminen, jossa normaali 52-viikkoinen vuosi jaetaan neljään 13 viikon osaan ja jokainen näin syntynyt virtuaalivuosi neljään vuodenaikaan. Ikääntyminen on lanseerattu 2004 ja levinnyt käyttöön muillekin talleille Salidsburyn ulkopuolelle.

HOWbase

HOWbase tallettaa kaikki Salidsburyssä asuneet quarterit, HOW-kasvatit ja kasvatukseen vaikuttaneet hevoset yhteen paikkaan säilöön perustietojen, sukutaulun ja jälkeläislistan muodossa. Sivu HOWbasessa on jokaisen Salidsburyn hevosen ensimmäinen oma sivu. Sivut eivät poistu ennen kuin palvelin lopettaa toimintansa.

3d6-arvonta

3d6-arvonta syntyi tarpeesta tehdä matkaratsastuksen ihanneaikaluokille selkeä ratkaisutapa, joka olisi myös helppo toteuttaa. Arvonta oli mukana ViMarJan alusta saakka ja on tullut suosituksi myös muissa kuin matkaratsastuskilpailuissa.

Nimimerkit

Nimimerkkejä ei turhaan vaihdella, siksi Stina on ollut Stina alusta saakka. Tässä osiossa on listattu erilaiset virtuaalihevosiin liittyvät foorumit ja sivustot sekä kirjoitusasultaan oikea nimimerkki.

Foorumit

Fooruminimimerkki vaihtui vuonna 2002(?) ht.netissä stinasta stiinuksi, koska hakutuloksissa oli liikaa sanoja, jotka sisälsivät merkkijonon "stina" (erityisesti sana "postina"). Muilla foorumeilla ei ole ollut samaa ongelmaa, joten niillä nimimerkki on pysynyt.

ht.netissä hetken aikaa oli nimimerkkinä muissa yhteyksissä käytetty siobhaney, mutta melko nopeasti mm. blow alkoi käyttämään stiinua ja nimimerkki vakiintui.

Yleiset
  • stina / Stina
  • Stina K.
  • Stina (VRL-01335)
  • vanhat kilpailutunnukset ja seurat: Stina (FSR, VKL-389)

Tallien sivustoilla, yhdistyksissä ja järjestöissä, kilpailuissa yms. yhteyksissä nimimerkkinä on pääsääntöisesti Stina. Joissakin tapauksissa mukana on sukunimen ensimmäinen kirjain "K.", mutta selkeää politiikkaa siitä missä ja milloin ei ole.