Ero sivun ”Kasvatuksen aloittaminen” versioiden välillä

Virtuaaliwikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
p (Ak: Uusi sivu: Luokka: Kasvatus Virtuaalihevosten kasvatus on tärkeä osa harrastusta. ==Kasvatuksen aloittaminen== Kasvatuksen voi aloittaa, mikäli tulevalla kasvattajalla on käytössää...)
 
 
(7 välissä olevaa versiota 2 käyttäjän tekeminä ei näytetä)
Rivi 1: Rivi 1:
 
[[Luokka: Kasvatus]]
 
[[Luokka: Kasvatus]]
 +
[[Luokka: Virtuaaliopas]]
 +
[[Kasvatus virtuaalimaailmassa|Virtuaalihevosten kasvatus]] on tärkeä, ja erittäin suosittu osa harrastusta.
  
Virtuaalihevosten kasvatus on tärkeä osa harrastusta.  
+
==Rodun valinta==
 +
Rodun valinta on tärkeä osa kasvatusta. Kannattaa valita sellainen rotu josta on kiinnostunut, ja josta tietää jotakin. Esimerkiksi ratsuponeja kasvatettaessa on tärkeää tuntea rodun polveutumissäännöt. Kannattaa myös pohtia mitä haluaa hevosillaan tehdä, jos on kiinnostunut valjakkoajosta, kannattaa valita rotu joka sopii hyvin tähän lajiin. Jotta olisi mahdollista menestyä kasvattajana, kannattaa tutustua oman rotunsa virtuaalihistoriaan ja muihin harrastajiin. Kasvattajan on hyvä olla tietoinen suosituista siitoshevosista, ja siitä millaisia hevosia kyseisen rodun kasvattajapiireissä yleensä kasvatetaan.
  
==Kasvatuksen aloittaminen==
+
==Kasvattajanimen valinta==
Kasvatuksen voi aloittaa, mikäli tulevalla kasvattajalla on käytössään vähintään yksi tamma. Tamman astuttaminen hoituu valitsemalla sopiva ori, ja sopimalla asiasta orin omistajan kanssa. Vaikka onkin kyse virtuaalimaailmasta, kannattaa tammaa ja oria tarkastella kriittisesti varsinkin, jos haluaa saada varsan myytyä. Hyvin menestyneistä vanhemmista oleva varsa menee paremmin kaupaksi.
+
Jotta tietyn tallin tai henkilön kasvatit erottuisivat muista hevosista, omille kasvateille on yleisenä tapana antaa [[Kasvattajanimi|kasvattajanimi]], eli lyhyehkö liite, joka liitetään kasvatin nimeen. Mikäli tahdot käyttää kasvateillesi kasvattajanimeä, se kannattaa valita hyvissä ajoin. Kasvattajanimi liittyy usein jotenkin kasvattavan tallin nimeen, mutta se ei ole mitenkään välttämätöntä. On kuitenkin tärkeää tarkastaa, että onko nimi ollut joskus käytössä. Hyvä tapa on hakea googlella esimerkiksi hakusanalla "haluttu kasvattajanimi virtuaalihevonen". Kannattaa myös tarkistaa [[VRL]]:n kasvattajanimirekisteri. Epävarmoissa tilanteissa kannattaa myös kysyä asiasta jollakin keskustelufoorumilla.
  
Kun astutus on tapahtunut, [[Ikääntyminen|Ikääntymisestä]] riippuen tamma kantaa varsaa tietyn ajan, jonka jälkeen varsa syntyy. Kasvattaja voi vapaasti valita varsalle nimen, sukupuolen ja muut tiedot, ja tehdä sille omat sivut. Varsa on aina tamman omistajan kasvatti, ellei nimenomaan toisin sovita. Kasvattajan tehtävä on joko etsiä varsalle uusi koti, tai pitää se itsellään.
+
==Jalostushevosten valinta==
 +
Kasvatuksen voi aloittaa, mikäli tulevalla kasvattajalla on käytössään vähintään yksi tamma. Tamman astuttaminen hoituu valitsemalla sopiva ori, ja sopimalla asiasta orin omistajan kanssa, mikäli ori ei ole kasvattajan oma. Vaikka onkin kyse virtuaalimaailmasta, kannattaa tammaa ja oria tarkastella kriittisesti varsinkin, jos haluaa saada varsan myytyä. Harrastajien käsitys siitä, millainen on [[Hyvä virtuaalihevonen]], on hyvin vaihteleva. Jokainen kasvaja kasvattaa siis hyviä hevosia oman käsityksen mukaan. Mikäli varsa on tarkoitus saada myytyä, kannattaa kuitenkin miettiä myös muiden harrastajien toiveita. Jalostukseen käytettävien hevosten olisi hyvä olla rotumääritelmän mukaisia, ja hyvin menestyneistä vanhemmista oleva varsa menee paremmin kaupaksi. Sukutaulun tasaisuus ja sisäsiitoksen välttäminen ovat myös yleisiä jalostuskriteerejä.
  
==Kasvattajanimet==
+
==Kasvatin nimen valiseminen==
Jotta tietyn tallin tai henkilön kasvatit erottuisivat muista hevosista, omille kasvateille on yleisenä tapana antaa kasvattajanimi. Kasvattajanimellä tarkoitetaan lyhyehköä liitettä, joka liitetään jokaisen kasvatin nimeen. Esimerkiksi Carentoir's Jerobeam  nimisen hevosen kasvattajanimi on [[Carentoir's]], ja Micah B nimisen hevosen kasvattajanimi on [[B]]. Samalla tallilla tai henkilöllä voi olla käytössä myös useita kasvattajanimiä, eikä kasvattajanimeä ole välttämättä pakko käyttää ollenkaan.
+
Kun astutus on tapahtunut, [[Ikääntyminen|ikääntymisestä]] riippuen tamma kantaa varsaa tietyn ajan, jonka jälkeen varsa syntyy. Kasvattaja voi vapaasti valita varsalle nimen, sukupuolen ja muut tiedot ja tehdä sille omat sivut. Varsa on aina tamman omistajan kasvatti, ellei nimenomaan toisin sovita. Kasvatin nimeä kannattaa pohtia jonkin verran, sillä jotkut harrastajat saattavat jättää varsan ostamatta ihan vain sen takia että nimi on mauton tai epäsopiva. [[VRL]]:n rekisteri ei myöskään rekisteröi hevosia joilla on huumeisiin tai seksiin viittaava nimi. [[Hevosen_nimeäminen | Lue lisää hevosten nimeämisestä]].
  
==Perinnöllisyys==
+
==Kasvatin myymimen==
Virtuaalimaailmassa perinnöllisyys ei ole täysin mahdollista, eivätkä kaikki edes toivo sitä. Mitkään ominaisuudet eivät siis periydy automaattisesti, vaan kahden huippukouluratsun varsasta voi tulla huippu estehevonen, kaksi mustaa voivat saada kimon varsan, ja kahden hyvin temperamentikkaan hevosen jälkeläinen voi olla täysin rauhallinen. Jotkut harrastajat toivovat kuitenkin ominaisuuksien periytyvän, ja he ovat tarkkoja esimerkiksi [[Värien periytyminen|Värien periytymisen]] realistisuudesta.
+
Kasvattajan tehtävä on joko etsiä varsalle uusi koti, tai pitää se itsellään. Mikäli eteen tulee [[Hevosen myyminen|kasvatin myyminen]], kannattaa miettiä millaisen tulevaisuuden varsalleen tahtoo. Kannattaa myös silmäillä varsaa kriittisesti, millaiseen käyttöön sillä on edellytykset päästä vaikka teoriassa virtuaalimaailmassa mikä tahansa on mahdollista.

Nykyinen versio 29. maaliskuuta 2011 kello 12.04

Virtuaalihevosten kasvatus on tärkeä, ja erittäin suosittu osa harrastusta.

Rodun valinta

Rodun valinta on tärkeä osa kasvatusta. Kannattaa valita sellainen rotu josta on kiinnostunut, ja josta tietää jotakin. Esimerkiksi ratsuponeja kasvatettaessa on tärkeää tuntea rodun polveutumissäännöt. Kannattaa myös pohtia mitä haluaa hevosillaan tehdä, jos on kiinnostunut valjakkoajosta, kannattaa valita rotu joka sopii hyvin tähän lajiin. Jotta olisi mahdollista menestyä kasvattajana, kannattaa tutustua oman rotunsa virtuaalihistoriaan ja muihin harrastajiin. Kasvattajan on hyvä olla tietoinen suosituista siitoshevosista, ja siitä millaisia hevosia kyseisen rodun kasvattajapiireissä yleensä kasvatetaan.

Kasvattajanimen valinta

Jotta tietyn tallin tai henkilön kasvatit erottuisivat muista hevosista, omille kasvateille on yleisenä tapana antaa kasvattajanimi, eli lyhyehkö liite, joka liitetään kasvatin nimeen. Mikäli tahdot käyttää kasvateillesi kasvattajanimeä, se kannattaa valita hyvissä ajoin. Kasvattajanimi liittyy usein jotenkin kasvattavan tallin nimeen, mutta se ei ole mitenkään välttämätöntä. On kuitenkin tärkeää tarkastaa, että onko nimi ollut joskus käytössä. Hyvä tapa on hakea googlella esimerkiksi hakusanalla "haluttu kasvattajanimi virtuaalihevonen". Kannattaa myös tarkistaa VRL:n kasvattajanimirekisteri. Epävarmoissa tilanteissa kannattaa myös kysyä asiasta jollakin keskustelufoorumilla.

Jalostushevosten valinta

Kasvatuksen voi aloittaa, mikäli tulevalla kasvattajalla on käytössään vähintään yksi tamma. Tamman astuttaminen hoituu valitsemalla sopiva ori, ja sopimalla asiasta orin omistajan kanssa, mikäli ori ei ole kasvattajan oma. Vaikka onkin kyse virtuaalimaailmasta, kannattaa tammaa ja oria tarkastella kriittisesti varsinkin, jos haluaa saada varsan myytyä. Harrastajien käsitys siitä, millainen on Hyvä virtuaalihevonen, on hyvin vaihteleva. Jokainen kasvaja kasvattaa siis hyviä hevosia oman käsityksen mukaan. Mikäli varsa on tarkoitus saada myytyä, kannattaa kuitenkin miettiä myös muiden harrastajien toiveita. Jalostukseen käytettävien hevosten olisi hyvä olla rotumääritelmän mukaisia, ja hyvin menestyneistä vanhemmista oleva varsa menee paremmin kaupaksi. Sukutaulun tasaisuus ja sisäsiitoksen välttäminen ovat myös yleisiä jalostuskriteerejä.

Kasvatin nimen valiseminen

Kun astutus on tapahtunut, ikääntymisestä riippuen tamma kantaa varsaa tietyn ajan, jonka jälkeen varsa syntyy. Kasvattaja voi vapaasti valita varsalle nimen, sukupuolen ja muut tiedot ja tehdä sille omat sivut. Varsa on aina tamman omistajan kasvatti, ellei nimenomaan toisin sovita. Kasvatin nimeä kannattaa pohtia jonkin verran, sillä jotkut harrastajat saattavat jättää varsan ostamatta ihan vain sen takia että nimi on mauton tai epäsopiva. VRL:n rekisteri ei myöskään rekisteröi hevosia joilla on huumeisiin tai seksiin viittaava nimi. Lue lisää hevosten nimeämisestä.

Kasvatin myymimen

Kasvattajan tehtävä on joko etsiä varsalle uusi koti, tai pitää se itsellään. Mikäli eteen tulee kasvatin myyminen, kannattaa miettiä millaisen tulevaisuuden varsalleen tahtoo. Kannattaa myös silmäillä varsaa kriittisesti, millaiseen käyttöön sillä on edellytykset päästä vaikka teoriassa virtuaalimaailmassa mikä tahansa on mahdollista.