Kladrubinhevonen

Virtuaaliwikistä
Versio hetkellä 11. heinäkuuta 2011 kello 14.55 – tehnyt Virginia (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kladrubinhevonen
Kladrub.jpg
Tyyppi lämminverinen
Alkuperä ja käyttö
Alkuperämaa Tsekki
Polveutuminen tsekkiläiset työhevoset, berberihevoset,
Muita nimityksiä Kladruber (engl, saks), Starokladrubský bělouš/Kladrubský kůň (tsek), Kladrubhäst (ruots)
Käyttötarkoitus valjakkohevonen, ratsu
Ominaisuudet
Värit kimo, musta
Säkäkorkeus 163-173cm

Kladrubinhevonen on tsekkiläinen, 1500-luvulta peräisin oleva vanha barokkihevosrotu, joka on vaikuttanut muun muassa lipizzanhevosten kehittymiseen. Kladrubinhevoset ovat reaalimaailmassa erittäin harvinaisia (n. 900-1000 yksilöä). Niitä käytetään valjakkohevosina ja kouluratsastuksessa.

Rotuyhdistykset

Vuoden 2008 huhtikuussa Tijuana ja Maarya perustivat Virtuaalisten Kladrubien ja Berberien Ystävät (VKBY) -yhdistyksen, joka lopetti toimintansa vuoden 2009 alussa. Tammikuussa 2010 perustettiin Virtuaalinen Kladrubyhdistys VIKLY, joka on edelleen toiminnassa.

Historia

Kladrubinhevonen on virtuaalimaailmassa melko uusi rotu. Yksittäisiä yksilöitä kerrotaan olleen jo 2000 -luvun alussa, mutta niistä ei ole jäänyt mitään tietoa, joten vuotta 2008 pidetään yleisesti vuotena jona kladrubinhevonen tuotiin virtuaalimaailmaan. Ensimmäiset kasvattajat Rojo gato, Ionic ja Tijuana stables aloittivat vuoden alussa. VKBY:n perustamisen ja ahkeran mainostuksen myötä kladrubinhevonen oli sen kevään ja kesän muotirotu.

Alkuaikojen tärkeitä kantaoreja ja -tammoja olivat muun muassa Unaveny Chlapec, Orel CZE, Orelio IV, Lagun Simonia, Romano Regalia, Sacramoso, Tæerne Eller sekä Kvêtina Holka.

Vuodet 2009-2010 olivat kladrubinhevosille laskukautta. Rojo gato lopetti kokonaan, Branwen Farm hajosi ja Tijuana stables lopetti vuoden 2009 ajaksi kladrubien kasvatuksen. Rotu on kuitenkin saavuttanut pysyvän paikan harvinaisten rotujen kasvattajien luona, ja tällä hetkellä niitä kasvattaa vakituisesti 3-4 virtuaalitallia.

Kasvatus

Kladrubinhevonen on rotu, jota kasvattaessa ori- ja tammalinjojen merkitys korostuu. Reaalimaailmassa on tapana nimetä kladrubinhevosorit antamalla niille isälinjan nimi ja emän nimi sekä järjestysnumero siitä monesko varsa se on kyseisistä vanhemmista (esimerkiksi Chlapec Senta I: i. Chlapec Ravenna I e. Senta). Tammat nimetään samalla alkukirjaimella kuin emänsä ja nimen tulee päättyä a-kirjaimeen (esimerkiksi Seanna: e. Senta). Samaa nimeämistapaa noudatetaan myös virtuaalimaailmassa, yleensä jättämällä kasvattajan kasvattajaliite pois nimestä.

Katso myös

Aiheesta muualla