Knabstrupinhevonen

Virtuaaliwikistä
Versio hetkellä 23. toukokuuta 2012 kello 13.44 – tehnyt Virginia (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Knabstrupinhevonen
[[Tiedosto:|200px|thumb|center| ]]
Tyyppi lämminverinen ratsu
Alkuperä ja käyttö
Alkuperämaa Tanska
Polveutuminen frederiksborginhevonen, muut tanskalaiset ja eurooppalaiset rodut
Muita nimityksiä knn (lyhenne), Knabstrupper (engl, saks, ruots)
Käyttötarkoitus ratsu
Ominaisuudet
Värit yleensä tiikerinkirjava
Säkäkorkeus ponit alle 147 cm, hevoset yli 147 cm

Historia virtuaalimaailmassa

Knabstrupinhevonen on aina ollut harvinainen, joskaan ei täysin tavaton näky virtuaalimaailmassa. Satunnaisia yksilöitä on todennäköisesti ollut eri talleilla jo hyvin aikaisin, mutta tiettävästi ensimmäinen knabstrupeja kasvattanut talli oli Meepun omistama Kalmoniemi vuonna 2001. Kasvatustoiminnan laajuutta ja jalostushevosten määrää ei tiedetä. Kalmoniemen aikaisia hevosia tai kasvatteja ei kuitenkaan ole säilynyt nykyisten knabstrupien suvuissa kuin aivan satunnaisesti.

Kalmoniemen lopettaessa 2001-02 vaihteen tienoilla knabstrupinhevoset jäivät joksikin aikaa unholaan. Vuonna 2003 Virginia osti muutamia yksilöitä itselleen ja kasvatti kymmenkunta knabstrup-varsaa Gin-tunnuksella. Käytettyjä jalostushevosia olivat mm. oriit White Speedster ja Thor af Rågsta sekä tammat Viveca af Hjoll ja Vibeke af Christineberg. Marinean lopettaessa syksyllä 2003 sekä kasvatit että jalostushevoset pantiin myyntiin.

Vuoden 2004 alkupuolella Virginia perusti Ionicin ja knabstrup on kuulunut alusta asti tallin kasvatusrotuihin. Tällä hetkellä Ionic onkin ylivoimaisesti suurin ja pitkäaikaisin knabstrup-kasvattaja. Vuosina 2004-07 myös Kerpan RDN:ssä kasvatettiin kymmenkunta knabstrup-varsaa. Lisäksi Confugiumissa syntyi pari varsaa vuonna 2005 tunnuksella La Siréne. Myöhemmin knabstrupeista on kiinnostunut muutama muukin siittola.

Värit

Knabstrupinhevosen tunnusmerkkinä pidetään sen tiikerinkirjavaa väriä. Nykyisin knabstrupeilla esiinty kaikkia tiikerinkirjavan tyyppejä. Pohjaväreinä on lähinnä perusvärit (musta, ruunikko, rautias), erikoisvärejä ei tiettävästi esiinny ainakaan kovin yleisesti ja kimo on kielletty (koska kimo peittää helposti kirjavuuden alleen). Knabstrupeissa esiintyy myös yksivärisiä hevosia, joiden on kuitenkin täytettävä tietyt rakenne- ja polveutumisvaatimukset, ennen kuin ne voidaan hyväksyä kantakirjaan. Tämä johtunee siitä, että knabstrupien jalostukseen on käytetty muita rotuja, jotka ovat yksivärisiä ja toisaalta risteyttäminen yksiväriin ratsurotuihin on edelleen sallittua. Virtuaalimaailmassa yksivärisiä knabstrupeja ei esiinny.