Menestyvä virtuaalitalli

Virtuaaliwikistä
Versio hetkellä 5. helmikuuta 2011 kello 01.53 – tehnyt Marsupieni (keskustelu | muokkaukset) (→‎Tallin omistaja)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Virtuaalitallin menestys on kiinni niin monesta tekijästä, että sen voisi sanoa olevan jopa tuuripeliä. Yksi suuri este menestyksen tiellä on omistajan pitkäjänteisyyden puute, jos talli lopettaa muutaman kuukauden olemassaolon jälkeen, ei se ehdi jäädä juuri kenenkään mieleen. Hyvän virtuaalitallin käsite kattaa kuitenkin paljon muutakin kuin menestyksen, sillä tuntematonkin virtuaalitalli voi olla jonkun mielestä todella hyvä. Seuraavassa käsitellään muutamia virtuaalitallin menestykseen vaikuttavia tekijöitä.

Tallin perustamisvaihe

Hyvän, ja menestyneen virtuaalitallin syntymisessä perustamisvaihe on tärkeä. Tallia perustaessaan kannattaa oikeasti paneutua siihen, millaisen tallin haluaa ja millaista tallia tahtoo ylläpitää. Mikäli tallin omistaja tykkää tallistaan, hän jaksaa sen kanssa pidempään. Se myös näkyy ulospäin, onko talliin jaksettu panostaa. Vaikka esimerkiksi puoliveritallit ovat (harrastajamäärän kannalta katsottuna) suositumpia kuin vaikkapa työhevostallit, ei silti kannata yrittää saavuttaa suosiota tekemällä sellaista tallia josta moni muu pitää mutta josta itse ei ole kiinnostunut. Kiinnostuksen puute näkyy, viimeistään siinä vaiheessa kun omistaja kyllästyy ylläpitämään tallia jonka toiminnasta ei ole oikeasti kiinnostunut.

Myös ulkoasun ja tallin nimen valinta ovat tärkeitä päätöksiä tallia perustettaessa. Jos ulkoasu on sekava, räikeän värinen, tai ei toimi, kävijä jättää usein talliin tutustumisen kesken vaikka sisältö olisikin hienoa. Tallin nimi taas näkyy jo esimerkiksi mainostopikissa, joten se luo ensivaikutelman tallista. Nimen olisi siis hyvä kuvata tallia jotenkin. Nimen ei kannata olla kovin mauton tai pikkutuhma, eikä vaikeasti kirjoitettava. Vaikea nimi ei jää mieleen, ja toisaalta monet kiertävät mauttoman nimiset tallit kaukaa. Jos esimerkiksi siittolalla on mauton kasvattajanimi, voi joku jättää kasvatin ostamatta vain sen takia, vaikka muuten hevonen olisi kuinka hieno.

Virtuaalitallin ylläpito

Virtuaalitallin ylläpito on lopulta se asia, mikä erottaa jyvät akanoista. Moni alkuvaiheessa kehuttu, ja lupaavana pidetty talli unohtuu jopa muutamassa viikossa, jos ylläpito ei suju. Hyvä virtuaalitalli tekee sen mitä lupaa, eli kilpatallilla hevosilla kilpaillaan ja ratsastuskoululla järjestetään tunteja. Myös yhteydenpito muuhun virtuaalimaailmaan on tärkeää, jos virtuaalitallin omistajaan on helppo ottaa yhteyttä ja hän vastaa yhteydenottoihin ystävällisesti, se luo positiivista kuvaa tallista. Jos tallia jaksetaan ylläpitää pitkään, se jää useampien mieliin. Pitkäikäisiä talleja taas arvostetaan ihan jo senkin takia, että niiden omistaja on jaksanut ylläpitää talliaan niin pitkään.

Tallin mainostaminen

Usein ensivaikutelma uuteen virtuaalitalliin syntyy mainostamisen kautta. Siihen kannattaa siis panostaa! Keskeneräistä tallia ei kannata alkaa mainostaa, vaan mainosviestissä kannattaa olla jo jotain tarjottavaa uusille kävijöille. Esimerkiksi myytäviä hevosia, tarjolla olevia siitosoreja tai vaikka hoitohevosia tai ratsastustunteja. Näin talli antaa heti aktiivisen ja lupaavan kuvan toiminnastaan. Helppo tapa tallin mainostamiseen ovat erilaiset keskustelufoorumit.

Mainostamisen määrään ja laatuun kannattaa myös kiinnittää huomiota. Jos sama talli mainostaa kokoajan jossain ilman sen suurempaa syytä, se mielletään usein ärsyttäväksi. Mainostaessa kannattaa myös varautua kritiikkiin, eikä siitä pidä suuttua ellei se ole täysin asiatonta. Ja silloinkin kannattaa asiattomuudesta mieluumin ilmoittaa foorumin ylläpitoon kuin vastata takaisin yhtä asiattomasti. Lähes huonointa mahdollista mainosta tallille on se, että tallin omistaja käyttäytyy asiattomasti tallin mainosviestiketjussa.

Tallin omistaja

Usein myös tallin omistaja henkilönä vaikuttaa siihen miten uusi talli otetaan vastaan, haluttiin sitä tai ei. Mikäli tallin omistaja tunnetaan tekijänoikeusrikkomuksista, tai hän on käyttäytynyt foorumeilla huonosti, hän saa paljon todennäköisemmin huonompaa palautetta tallistaan kuin fiksusti käyttäytynyt harrastaja. Myös se vaikuttaa, miten pitkäjänteinen harrastaja on kyseessä. Jos henkilö tunnetaan pitkäikäisten tallien pitäjänä, uuteenkin talliin suhtaudutaan vakavammin. Jos taas omistaja on aikaisemmin perustanut ja lopettanut useita talleja lyhyen ajan sisällä, helposti oletetaan että näin tapahtuu tämän uusimmankin kohdalla.

Uudet harrastajat, joiden aikaisemmista tekemisistä ei tiedetä mitään, voivat hankkia nimeä ja arvostusta virtuaaliharrastajana harrastamalla aktiivisesti, ja moitteetta. Myös foorumeilla keskustelemalla ja kertomalla mielipiteensä voi vaikuttaa muiden mielipiteeseen itsestän, kun vanhat harrastajat saavat tietää uudesta muutakin kuin nimimerkin ja tallin nimen. Oikotietä onneen ei ole, eikä parin kuukauden yrittämisen jälkeen kannata luovuttaa. Virtuaalihevoset ovat mukava harrastus, vaikkei se oma talli olisikaan yksi suosituimmista. Harvat hyvätkään tallit saavuttavat sellaista supersuosiota, että lähes kaikki sen tuntisivat.