Norjanvuonohevonen

Virtuaaliwikistä
Versio hetkellä 30. maaliskuuta 2011 kello 17.50 – tehnyt Stina (keskustelu | muokkaukset) (→‎Värit)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Norjanvuonohevonen
Norjanvuonohevonen.jpg
Tyyppi kylmäverinen
Alkuperä ja käyttö
Alkuperämaa Norja
Polveutuminen paikalliset alkukantaiset hevoset
Muita nimityksiä Vuonohevonen, vuonis
Käyttötarkoitus ratsu, vaunuhevonen, työhevonen
Ominaisuudet
Värit aina hallakko, voi olla myös voikonhallakko
Säkäkorkeus 136-150cm

Historia virtuaalimaailmassa

Vuonohevosten kanta virtuaalimaailmassa on vuosien saatossa vaihdellut merkittävästi. Vuonohevosten suosio lähti kasvuun 2000-luvun alussa. Aluksi rotua kasvatettiin muutaman aktiivisen kasvattajan voimin, mutta hiljalleen muutkin alkoivat kiinnostua rodusta. Myös vuonna 2000 perustettu Virtuaalinen Vuonohevosyhdistys (VHR) auttoi asiaa rotutietouden lisäämisessä. Jonkin aikaa vuonoja tuntui löytyvän lähes jokaiselta virtuaalihevostelijalta, kunnes innostus laantui suurimpien kasvattajien lopettaessa ja yhdistyksen toiminnan hiipuessa vuonna 2005. Rotu ei kadonnut kokonaan, sillä monella tallilla saattoi olla yksittäisiä rodun edustajia. Kasvatustoiminta kuitenkin hiipui.

Vuoden 2006 alussa alettiin rodun kantaa taas elvyttää. Yksi tärkeimmistä näihin aikoihin vaikuttaneista kasvattajista oli Lilja, hänen Cornflower's-kasvattajanimen alle syntyneet vuonohevoskasvattinsa ovat erittäin tunnettuja rodun harrastajien parissa. Hän oli aloittanut kasvatustyön jo vuonna 2002, mutta jatkoi muutaman vuoden tauon jälkeen vuonna 2006. Samaan aikaan myös VHR vaihtoi pikkuhiljaa omistajaa ja aktivoitui yrittäen kerätä listoille kaikki rodun aktiiviset kasvattajat sekä pitää tietoja ajan tasalla.

Nykyään lähes kaikki pidempisukuiset ja vanhalinjaiset vuonohevoset menevätkin ainakin joiltain osin Liljan hevosiin, muita "yleisiä" nimiä pidempisukuisilla on mm. Hevosenkengän Once In A Lifetime, T.H. Leonardo muutama S.P.W-alkuinen sekä S.W.-alkuinen hevonen. Virtuaalisten vuonohevosten alkutaipaleella lähes jokaisen yksilön suvusta löytyi paljon samoja nimiä. Nykyään linjat ovat kuitenkin laajentuneet, ja monet aloittavat kasvatustyön evm-sukuisten hevosren kanssa. Ongelmana tuntuu enemmän olevan näiden uusien linjojen jalostaminen pidempisukuisiksi.

Loppuvuodesta 2007 VHR:n toiminta oli täydessä käynnissä, hevosrekisteri toimi, ja rodun edustajien ja kasvattajien määrä alkoi kasvaa räjähdysmäisesti. Moni mielsi vuonohevosen senhetkiseksi muotiroduksi. Kovin pitkäikäisiä kasvattajia ei silloin kuitenkaan syntynyt, ja rodun suosion kasvu jäi tähdenlennoksi. Vuonna 2010 vuonohevosten tilanne oli yhä melko hiljainen, mutta vakaa. Muutamia pidempiaikaisiakin kasvattajia löytyi, joskin kasvatus oli aika pienimuotoista eikä varsoja juuri julkisessa myynnissä näkynyt.

Tunnettuja kasvattajia ja hevosia

  • Fjord Center (2003-2005)
    • Fjord Center keskittyi ainoastaan vuonohevoskasvatukseen. Tallin siitoshevosista kuuluisimpia olivat mm. MB Hermanni ja Mablen Tähti. Tallin kasvateissa ei ole kovin nimekkäitä hevosia, mutta silti monta hyvin menestynyttä. Kasvatti ennen nimellä Thunderlight.
  • Talli Hallakko (2001-2003?)
    • Talli Hallakko kasvatti vuonohevosia päärotunaan. Kuuluisia tallin oreja olivat mm. T.H. Leonardo ja, tammoja Hallakon Heartilly sekä T.H. North Heart. Muita kasvatusrotuja olivat FWB ja Shetlanninponi.
  • Hepohullun Unelmatalli (2000-2003)
    • Tallilla oli useita menestyneitä ja paljon kisattuja vuonohevosia, vaikkakaan se ei ollut kasvattajista suurimpia. Tunnettuja oreja olivat mm. Homeboy Extra.
  • Hevosenkengän Talli (2000-2001)
    • Tallilla kasvatettiin vuonohevosia ensin muiden rotujen joukossa, kunnes niihin alettiin keskittyä päätoimisesti. Menestyneimpiä kasvatteja olivat Hevosenkengän Semolina ja Hevosenkengän Once In A Lifetime, kuuluisimpia hevosia näiden lisäksi ori Seth ja tamma Sitruunapiirakka.
  • Koululaakson tallit (2000 - 2002)
    • Koululaakso ei varsinaisesti keskittynyt vuonohevoskasvatukseen, mutta tallin hevosia ja kasvatteja (Laakson -) löytyy monista suvuista. Tallin kuuluisimpia vuonohevosia on ollut ori Dublin Frey, kasvateista mm. Laakson London.
  • Liinun Virtuaalitalli (2000 - 2003)
    • Liinun virtuaalitalli ei ollut varsinainen vuonohevoskasvattaja, mutta se loi hyviä, suureksi osaksi jo kadonneita vuonislinjoja. Merkittäviä oreja mm. Hafner ja Liinun Fjordguten.
  • Ruiskukka (2001-2009)
    • Keskittyy lähes pelkästään vuonohevoskasvatukseen. Kasvatus alkanut vuonna -01 ja tauon jälkeen jatkui -06. Tunnettuja kasvatteja mm. Cornflower's SunBeauty sekä Cornflower's Beautiful Volcano. Tallilta syntynyt myös muutama merkittävä shetlanninponikasvatti.
  • Siittola Stickypaw (2003-2005)
    • Tämä talli kasvatti vuonohevosia vain melko lyhyen aikaa, mutta muutamat S.P.W. -kasvatteihin törmää silti yllättävän usein. Näistä menestyneimpiä mm. S.P.W. Señor Serpentine.
  • Tähtitaivaan Kartano (2001-2005)
    • Tähtitaivaan Kartano jatkoi Hevosenkengän Tallin vuonohevoskasvatusta ja sukulinjoja. Tallilla ei ollut varsinaisesti yksittäisiä kuuluisia hevosia, mutta useampia hyvin menestyneitä. Kasvattajanimet olivat Tähtitaivaan ja Star Sky's, joista ensimmäinen käytössä useimmilla vuonohevoskasvateilla.
  • Vaahteran Talli
    • Kasvatti vuonohevosia jonkin verran. Kuuluisimpia kasvatteja MB Hermanni ja Mablen Voikukka, muista hevosista tunnettuja olivat mm. IN's Valkoinen Voikukka.

Rakenne

Käyttö

Värit

Vuonohevosen parhaita tuntomerkkejä on ehdottomasti sen väri. Kaikki vuonohevoset ovat aina hallakkovärisiä. Hyväksyttyjä värejä on 5: ruunihallakko (ruunikko + hallakkogeeni), harmaahallakko (hiirakko, musta + hallakkogeeni), punahallakko (rautias + hallakkogeeni), valkohallakko (ruunivoikonhallakko, ruunikko + hallakkogeeni + voikkogeeni) ja keltahallakko (voikonhallakko, rautias + hallakkogeeni + voikkogeeni). Geneettisesti on mahdollista esiintyä myös voikonhiirakkoa (musta + hallakkogeeni + voikkogeeni), mutta se ei ulkoisesti eroa mitenkään hiirakosta, joten sitä ei pystytä tunnistamaan ulkonäöstä. Vuonohevosilla käytetään hieman eriäviä värinimityksiä kuin muilla roduilla. Nämä ovat käännöksiä norjalaisista nimityksistä ja niitä on päätetty käyttää vuonohevosilla yleisesti käytettyjen sijasta.

Koska vuonohevosilla esiintyy voikkovärejä, on mahdollista syntyä tuplavoikkoja varsoja. Tuplavoikko ei ole kuitenkaan toivottu eikä hyväksytty väri. Värien tunnistaminen oikein on reaalimaailmassa erittäin tärkeätä, jotta tuplavoikkoa ei syntyisi.

Vuonohevosten hallakkoväritys on yleensä hyvin kirkasvärinen ja selkeä, vuonohevosilla ei tiettävästi esiinny lainkaan esimerkiksi tummaa ruunihallakkoa, joka on muilla roduilla vaikea erottaa tavallisesta ruunikosta. Myös hallakkovärien tuntimerkit, siima, seepraraidat jaloissa ja kaksiväriset jouhet ovat vuonohevosilla erittäin selkeät.

Tammoilla sallitaan valkoisista merkeistä ainoastaan pieni tähti, jonka läpimitat saa maksimissaan olla 5 cm. Oreilla ei saa olla valkeita merkkejä lainkaan.

Katso myös

Lähteet