Ero sivun ”Przewalskinhevonen” versioiden välillä

Virtuaaliwikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
p (kieliasun korjaus)
 
Rivi 26: Rivi 26:
  
 
==Przewalski virtuaalimaailmassa==
 
==Przewalski virtuaalimaailmassa==
Villeydestä johtuen przewalskinhevonen ei ole ollut virtuaalimaailmassakaan oikeastaan ollenkaan tavattu rotu, mutta muutamiin haja yksilöihin voi törmätä vielä nykypäivänäkin.  
+
Villeydestä johtuen przewalskinhevosia ei virtuaalimaailmassa ole juuri ollut. Joitain satunnaisia hajayksilöitä kuitenkin saattaa löytyä.  
  
 
[[Luokka: Rodut]]
 
[[Luokka: Rodut]]

Nykyinen versio 30. heinäkuuta 2012 kello 15.36

Przewalskinhevonen
Tyyppi lämminverinen
Alkuperä ja käyttö
Alkuperämaa Mongolian arot
Polveutuminen alkuperäinen villihevosrotu
Muita nimityksiä mongolianvillihevonen, aasianvillihevonen, taki
Käyttötarkoitus villihevonen
Ominaisuudet
Värit hallakko
Säkäkorkeus n. 120-140 cm

Przewalskinhevonen eli mongolianvillihevonen (Equus caballus przewalskii, synonyymi Equus ferus przewalskii) on Mongoliasta kotoisin oleva villihevonen. Sen juuret juontavat esihistorialliselle ajalle ja onkin lähimpänä esihistoriallista hevosta.

Przewalski on ainoa maailmassa jäljellä oleva aito villihevosrotu. Se on elänyt villinä luonnossa Mongolian aroilla eikä siis polveudu villiintyneistä kesyhevosista.

Przewalskinhevonen nimettiin Nikolai Pržewalskin (venäläinen kenraali, löytöretkeilijä ja luonnontieteilijä) mukaan, sillä hän kuvasi przewalskinhevosen ensimmäisenä vuonna 1881. Hän löysi pienen lauman Gobin aavikon vuoristosta. Myöhemmin przewalskinhevonen kuoli luonnosta sukupuuttoon, mutta melko elinvoimainen kanta on säilynyt eläintarhoissa ja eläintarhojen yksilöitä on siirretty takaisin luontoon menestyksekkäästi.

Przewalskinhevosesta sanotaan ettei se ole varsinainen hevosrotu, vaan oma alalajinsa kesyhevosesta poikkeavan kromosomilukunsa vuoksi. Kesyhevosilla kromosomeja on 64 ja przewalskeilla 66. Kesyhevonen ja przewalskinhevonen voivat kuitenkin saada lisääntymiskykyisiä jälkeläisiä, toisin kuin esim. kesyhevonen ja aasi.

Ulkonäkö

Przewalskinhevonen on yleensä säkäkorkeudeltaan 120-140 cm ja väriltään aina erisävyinen hallakko. Jaloissa on seepraraidat ja selässä siima, kuten vuonohevosilla. Przewalskit ovat jäntevärakenteisia ja kestäviä. Niiden selkä on lyhyt ja säkä lähes olematon, pää ja kaviot ovat suuret ja harja on tumma, lyhyt ja yleensä pysty. Harjan jouhet vaihtuvat joka vuosi keväällä.

Luonteeltaan przewalski ei sovellu kesytettäväksi saatikka ratsuksi. Przewalskit voivat olla aggressiivisia. Eläintarhojenkin przewalskinhevoset ovat selkeästi villejä.

Przewalski virtuaalimaailmassa

Villeydestä johtuen przewalskinhevosia ei virtuaalimaailmassa ole juuri ollut. Joitain satunnaisia hajayksilöitä kuitenkin saattaa löytyä.