Quarterhevonen

Virtuaaliwikistä
Versio hetkellä 7. kesäkuuta 2011 kello 20.34 – tehnyt Stina (keskustelu | muokkaukset)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Quarterhevonen
[[Tiedosto:|200px|thumb|center| ]]
Tyyppi lämminverinen ratsu
Alkuperä ja käyttö
Alkuperämaa Yhdysvallat
Polveutuminen espanjalaiset hevoset, paikalliset villihevoset, englantilainen täysiverinen, työhevoset
Muita nimityksiä American Quarter Horse, Quarter Horse, amerikkalainen quarterhevonen
Käyttötarkoitus ratsu, laukkahevonen, valjakkohevonen, työhevonen
Ominaisuudet
Värit kaikki
Säkäkorkeus yleensä 145-160 cm (pienemmät yksilöt mahdollisia, suuremmat tavallisia laukkaratsuina)

Quarterhevonen on Yhdysvaltalainen rotu, jonka kehitys on alkanut 1700-luvulla. Se periytyy espanjalaisvalloittajien hevosista (erityisesti andalusianhevonen) sekä täysiverisistä ja erilaisista raskaista työhevosista, joita uudisasukkaat toivat mukanaan uuteen maailmaan. Rodun pohjana käytettiin paljon niinsanottuja paikallisia hevosia, jotka olivat peräisin lähinnä espanjalaisten mukanaantuomien hevosten villiintyneistä jälkeläisistä. Varsinaisesti quarterhevosista voidaan puhua vasta 1800-luvulla.

Nimensä quarterhevonen sai siitä, että sen havaittiin olevan erittäin nopea neljännesmailin ("quarter of a mile") matkalla. Laukkaratsastuksen lisäksi quarterin omin laji on lännenratsastus, joka on lajina kehittynyt erityisesti quarterhevosilta vaadituista taidoista. Quarterhevonen on kuitenkin erittäin monipuolinen rotu ja sitä nähdään kaikissa lajeissa yleisratsastuksesta valjakkoajoon, poislukien vain askellajiratsastuksen ja raviurheilun.

Nykyään IRL kyseessä on yksi maailman suosituimmista roduista. Rekisteröintimäärissä quarterhevonen on maailman johtava rotu.

Rodun historia virtuaalimaailmassa

Quarterhevonen on ollut mukana virtuaalimaailmassa hyvinkin aikaisesta vaiheesta, todennäköisesti alusta saakka.

Käyttö

Ensimmäiset quarterhevoset olivat lännenratsuja. Aika nopeasti kuitenkin lännenratsut jäivät selkeään vähemmistöön ja vuosina 2002-2004 lähes kaikki quarterit olivat joko yleisratsuja (yleensä estepainotteisia) tai suoranaisesti näyttelyhevosia.

Lännenratsastuksessa rodun suosiota ei kasvattanut edes VRL:n Westernjaoksen (WRJ) perustaminen. WRJ:ssä erityisesti alkuvuosina kilpaili ja menestyi pääosin täysin erityyppiset rodut. Quarterhevonen on aina ollut hieman köyhän serkun asemassa ja se on noussut pinnalle hetkittäin.

Suurempi kiinnostus lännenratsastusquartereihin on tullut vuoden 2008 jälkeen lähinnä VLRY:n ja kansainvälisen kilpailutoiminnan tullessa osaksi useampien harrastusta.

Laukkaratsastuksen suosion kasvaessa myös laukkaquartereita alkoi esiintyä yhä enemmän. Esimerkiksi Pink on keksinyt paljon GA-tunnuksellisia quartereita laukkahevosiksi.

Yksittäisiä hevosia on käytössä lähes kaikissa ratsastuksen lajeissa. Matkaratsastuksessa quarterit ovat olleet aina yllättävän hyvin edustettuina.

Tyyppikirjo

Suurin osa virtuaalimaailman quarterhevosista etenkin 2000-luvun alussa oli niinsanottua halter-tyyppiä, varmaankin osaltaan siksi, että rotu oli tuohon aikaan IRL:kin hyvin tuntematon Suomessa ja halter-hevosten kuvat helpoimmin saatavilla internetistä.

Nykyään tyyppikirjo on laajentunut hieman, vaikka edelleen monet rodun omistajista eivät tee eroa eri tyyppien ja niiden käyttötarkoitusten välillä. Näyttelyissä raskaiden halter-hevosten pärjääminen on vähentynyt ja suositummaksi on muuttunut keskiraskas tai raskaanpuoleinen käyttöhevonen varsinaisten näyttelyhevosten sijaan.

Edelleen erilaiset tyypit ovat erittäin tuntemattomia: esimerkiksi kevyemmät quarterhevoset (HUS, NHUST, englantilainen ratsutyyppi) leimataan poikkeuksetta rotutyypittömiksi eikä niitä juuri arvosteta.

Kasvatuksen tilanne

Virtuaalimaailman alkuaikoina (ennen 2002) quarterhevosten kasvattajia oli jo muutamia, mutta varsinaisia quarterhevostalleja ei ollut.

Lähes kaikki vanhat linjat katosivat rodun parista vuosien 2007-2011 aikana. Vanhansukuisia hevosia ei juurikaan enää ole liikkeellä ja suurin osa vanhallinjaisista hevosista on lähes identtistä sukua toisilleen. Myös pidempisukuiset quarterit ovat ylipäänsä harvinaisia.

White Rule ja Paint

Quarterhevosen kohdalla viimevuosina paljon kysymyksiä ja keskusteluja on herättänyt niin virtuaalisesti kuin IRL:kin rodun IRL-kattojärjestön American Quarter Horse Associationin (AQHA) rekisterisäännöissä ollut kohta 225, joka tunnetaan paremmin nimellä "White Rule". Se määritteli yksinkertaistaen sen, että quarterhevonen ei voinut olla kirjava tai tiettyjä erikoisvärejä (mm. cremello). Ennen White Rulen kumoamista poikkeavat quarterhevoset rekisteröitiin painteiksi (American Paint Horse; APHA). Kun sääntö poistettiin, alettiin puhtaita quartereita rekisteröidä myös AQHA:n rekisteriin, josta seurauksena oli se, että joillakin hevosilla on kaksi rekisteripaperia ja näin ollen kaksi rotua: quarter ja paint.

Virtuaalimaailmassa osa harrastajista edelleen noudattaa White Rulea, eikä hyväksy kirjavuutta quarterhevosissa. Osa harrastajista taas hyväksyy kirjavuuden, kuten nykyään AQHA:kin. Osa kirjavuutta hyväksymättömistä harrastajista kuitenkin hyväksyy muut White Rulen kieltämät värit.

Mahdollisesti White Rulen sekaannuksista johtuen virtuaalimaailmassa on yllättävän paljon quarterhevosia, joilla on suvussa paint-hevosia. Tämä kuitenkaan ei ole sallittua minkään säännöstön mukaan IRL. Ainoastaan tuplarekisteröidyt quarter-paint-hevoset ovat sallittuja puhtaassa quarterjalostuksessa (appendix-jalostuksessa hyväksytään myös xx-paint-hevoset: tuplarekisteröinti johtuu samaan tapaan xx:n kielletyistä väreistä). Virtuaalimaailmassa puolestaan ei ole mitään tahoa, joka määrittelisi rotumääritelmiä tai rekisteröisi eri rotujen hevosia, joten virtuaalimaailmassa ei voi todellisuudessa olla quarter-paint-hevosia.

Yleisesti ottaen suurin osa virtuaaliharrastajista ei tiedä tai ei ole tehnyt päätöksiä White Rulesta tai sen nykytilanteesta. Paint-hevoset quarterhevosten suvuissa kuitenkin ovat paheksuttuja.

Minimisäkäkorkeus ja quarterponi

Quarterponi on myös quarterhevosesta kehitetty rotu. Alunperin quarterponiksi rekisteröitiin ne hevoset, joita ei AQHA:n rekisteriin saanut järjestön säännöissä olleen minimisäkäkorkeuden vuoksi. Sittemmin järjestöt ovat muuttaneet kriteeristöään.

Nykyään AQHA:lla ei ole quarterhevosen minimisäkäkorkeudesta sääntöä. Aikaisemmin tällä perusteella poniksi rekisteröidyt hevoset on siis tuplarekisteröitävissä AQHA:an. Quarterponijärjestöjä on useita, eivätkä kaikki vaadi rekisteröitävältä yksilöltä quarter-verta. Tästä seuraa myös se, että quarterponi ei ole yhtenäisesti määritelty rotu.

Virtuaalisessa quarterhevosjalostuksessa poneja käytetään jonkin verran, juuri siitä syystä, että harvemmin quarterponien kasvattajat ovat määritelleet poniensa periytymistä. Osa quarterhevosen kasvattajista olettaa, että kyse on vain ponikokoisista quarterhevosista, osa taas pitää näitä kahta eri rotuina.

Merkittäviä kasvattajia

Kasvattajan merkittävyyttä voidaan mitata monilla kriteereillä, mutta tämän listan on tarkoitus kirjata sellaiset kasvattajat, joiden kasvatteja yhä näkyy quartereiden suvuissa tai jotka muuten ovat tehneet rodun parissa jotain erikoista. Suluissa kasvattajatunnus.

Rotuyhdistykset

Rotuyhdistystä (yhteinen appaloosille, painteille ja quartereille: VAPQHY) on pitänyt ainakin vuonna 2003 Leena T., joka tuli tunnetuksi muunmuassa Whitewoodin Ratsutilan kautta. Yhdistys rekisteröi hevosia tunnuksilla VAPQ-X-123, joissa X oli rotutunnus (quarter Q, appaloosa A, paint P) ja 123 vastasi hevosen juoksevaa numeroa. Yhdistys järjesti ainakin näyttelytoimintaa.

Vuonna 2004-2005 oli olemassa Susannan pitämä VQY (Virtuaalisten Quarterien Yhdistys, VQuarterY), joka oli myös VRL:n alainen rotuyhdistys. Yhdistys rekisteröi hevosia ja järjesti kilpailutoimintaa (ainakin lännenratsastus).

Rotulyhenteet

Quarterhevosesta käytetään virtuaalimaailmassa lähinnä kolmea eri lyhennettä: QH, qh ja AQHA.

QH-lyhenne sekoitetaan yleensä lyhenteen qh kanssa, mutta näillä on teoreettisesti ero, etenkin kansainvälisesti: qh on mikä tahansa quarterhevonen (appendix tai foundation), kun taas QH on nimen omaan foundation-quarterhevonen (tai joissakin tietyissä tapauksissa qh-xx -ristetys: lähinnä tulosten perusteella appendixeista ns. numeroiduiksi hevosiksi nousseet). Suomalaisessa virtuaalimaailmassa eroa ei käytännössä ole.

Lyhennettä AQHA käytetään lähinnä kansainvälisissä yhteyksissä. Se vastaa suomalaisessa virtuaalimaailmassa käytettyjä lyhenteitä qh ja QH merkiten rekisterikelpoista quarterhevosta. Meriittejä saavuttamaton appendix quarterhevonen lyhennetään maailmalla yleensä joko "appendix" tai "app. qh".

Lisäksi joskus näkee käytettävän qh(p)-lyhennettä, jolla tarkoitetaan ponikokoista quarterhevosta (ei välttämättä quarterponia, joka lyhennetään qhp). Lyhenne on käytössä lähinnä tilanteissa, joissa quarterilla osallistutaan ponitapahtumiin.

Värit

Quarter on ehkä reaalimaailman "värikkäin" rotu ja sitä se on myös virtuaalimaailmassa. Jos ei lasketa mukaan yllä kerrotun White Rulen kumoamisen ansiosta hyväksytyiksi tulleita kirjavia, quarterilla esiintyy silti tiettävästi kaikkia erikoisvärejä paitsi dominanttivalkoista. Tietysti perusvärit (musta, ruunikko, rautias) ovat ylivoimaisesti yleisimpiä ja näistä rautias on kaikkein tavallisin. Näiden lisäksi esiintyy myös kimoa ja päistärikköä, kimo ei ole kovin yleinen väri. Diluutioväreistä quarterilla esiintyy kaikkia: voikkovärejä yksin- ja kaksinkertaisena, hallakkovärejä ja harvinaisena samppanjaa, hopeaa ja pearlia. Ainoa puuttuva on erityisesti shetlanninponeilla löydetty mushroom. Värien suuri määrä aiheuttaa myös sen, että eri värien yhdistelmiä on mahdollista saada, kuten esimerkiksi ruunivoikonhallakkoa tai hiirakonpäistärikköä.

Quarterhevosen nimeäminen

Virtuaalimaailmassa quartereiden nimeämisessä ei ole ollut erityisiä säädöksiä tai käytäntöjä. Paljon on käytetty IRL-nimistä muotoiltuja versioita (esim. "Ima"-nimiosan käyttö, "Poco", "Docs" tai "Doc", "B" merkityksessä "Be" tai "Bee"), mutta aina on esiintynyt mitä moninaisempia nimeämistyylejä.

IRL AQHAn rekisteriin nimiltä vaaditaan, että ne ovat alle 20 merkkiä pitkiä (välilyönteineen) eikä nisssä saa olla erikoismerkkejä, kuten heittomerkkejä. Esimerkiksi "Doc's Dream" siis tulee rekisteröidä muotoon "Docs Dream". Numeroiden käyttö on sallittua, mutta niiden tulee olla nimen lopussa ja erotettuna nimestä (esimerkiksi "Doc 123" on sallittu nimi, mutta "Doc123" ei). Julkisuuden henkilöiden nimiä ei saa käyttää ilman kirjallista lupaa kyseiseltä henkilöltä.


Katso myös

http://salidsbury.herobo.com/VLRY/Materiaali/Quarterhevonen.htm — quarterhevosten tyypeistä, kuvista ja näyttelyarvostelusta (kirjoittanut Stina K. 2008 ohjeeksi erityisesti VNT:n tuomareille)