RBSH

Virtuaaliwikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
The printable version is no longer supported and may have rendering errors. Please update your browser bookmarks and please use the default browser print function instead.
Russian-based Sport Horse
[[Tiedosto:|200px|thumb|center| ]]
Tyyppi lämminverinen ratsu
Alkuperä ja käyttö
Alkuperämaa (virtuaalinen rotu)
Polveutuminen venäläiset ratsurodut (ahaltek, budjonny, don, kabard, deliboz, iomud, turkmeeni, tersk, novokirgiisi, orlov-rostoptshin, kustanair), täysiverinen, angloarabi
Muita nimityksiä RBSH
Käyttötarkoitus ratsu
Ominaisuudet
Värit kaikki yksiväriset ja sabinokirjava sallittu, yleisimpiä perusvärit, kimo ja voikkovärit
Säkäkorkeus yli 150 cm, ihanne 158-172cm

Historia

RBSH on puhtaasti virtuaalinen rotu, mutta sille on olemassa jonkinlaisia vastineita reaalimaailmassa. Venäjällä on kauan ollut tapana risteyttää paikallisia rotuja täysiverisillä parempien ratsujen toivossa. Monessa ratsurodussa on täyttä verta, mutta vielä nykyäänkin tehdään täysiveriristeytyksiä jonkin verran. Minkään varsinaisen rodun luomiseen tällainen toiminta ei tähtää, vaan hyvien yksilöiden tuottamiseen.

Virtuaalimaailmaan RBSH syntyi syksyllä 2002, jolloin rodun kehittäjä Virginia kirjoitti rodulle ensimmäisen rotu- ja jalostusmääritelmän. Toisin kuin reaalimaailmassa, virtuaalimaailman venäläisristeytyksiä kutsutaan siis omaksi rodukseen ja niille on olemassa oma rotumääritelmänsä, jota yksilöiden tulisi vastata. Hieman ensimmäisen version jälkeen jalostusmääritelmään lisättiin hyväksytyksi roduksi orlov-rostoptshin, mutta muuten muutoksia ei rotu- tai jalostusmääritelmään ole tehty.

Ensimmäisiä RBSH-kasvattajia olivat Marinea, Angelniemi ja Rainy Days. Myöhemmin tunnettuja ja suuria kasvattajia ovat olleet Sarga, Grdota, Immortelle, Il'ya, siittola Zeni ja Nétts. Toisin kuin monet muut yritelmät virtuaalisiksi roduiksi, RBSH sai heti aluksi kohtuullisen määrän innostuneita kasvattajia ja rodun jalostukseen sopivia kantahevosia löytyi useammaltakin tallilta.

Jalostusmääritelmä

RBSH on risteytysrotu, jonka jalostukseen on sallittua käyttää seuraavia rotuja:

RBSH:n suvussa tulee olla venäläisiä rotuja vähintään 25%. Jos venäläistä verta on vähemmän, hevosta ei saa nimittää RBSH:ksi, mutta sitä voi käyttää rodun jalostuksessa. RBSH voi olla myös kahden eri venäläisrodun risteytys, jossa ei ole täysiveristä lainkaan.

Tavoitteena on jalostaa kevytrakenteinen, jalo ja kestävä hevonen, joka soveltuu rakenteensa, kokonsa ja liikkeidensä puolesta kaikkiin ratsastuksen lajeihin. Rotutyypin tulee olla siro, ehkä hieman täysiverityyppinen ja eurooppalaisia puoliverirotuja kevyempi.

Rotumääritelmä

Rotumääritelmä kuvaa täydellistä RBSH:ta.

Yleisvaikutelma

RBSH:n yleisvaikutelman tulee olla jalo, ryhdikäs, sopusuhtainen ja kevyt, selkeästi ratsuhevostyyppinen. Täysiverileima on sallittavaa.

Korkeus

RBSH:n säkäkorkeuden tulee olla yli 150cm, ihanne on 158-172cm.

Pää

Pään tulee olla jalo, silmien ja sierainten suuret. Profiili voi olla suora tai hieman kovera tai kyömy. Arabityyppinen pää, ts. äärimmäisen kovera profiili, ei kuitenkaan ole toivottava. Korvat ovat pystyt. Pään tulee olla sopusuhtaisen kokoinen muuhun runkoon nähden, iso pää luetaan virheeksi.

Kaula

Kaulan tulee olla pitkä, elegantti ja se kiinnittyy lapoihin hyvin. Joutsenkaula ei ole toivottava. Oreilla sallitaan lihaksikas kaula. Kaarevuus sallitaan. Pään ja kaulan liitoskohdan tulee olla avara.

Runko

Lavan tulee olla pitkä ja hyvinasettunut, sää'n selväpiirteinen. Rungon tulee olla syvä ja kohtalaisen leveä. Lievä pitkäselkäisyys on sallittua, jos selkä muuten on vahva. Lanne on lyhyt ja vahva. Lautanen on pitkä, mutta ei saa olla kovin luisu. Takaosan kulmauksien tulee olla säännölliset.

Jalat

Jalkojen tulee olla hyvin asettuneet runkoon nähden. Jalat ovat kuivat ja jalka-asennot hyvät ja säännölliset. Jalat ovat sirot ja nivelet selvästi erottuvat. Kyynärvarsien ja koipien tulee olla pitkät ja lihaksikkaat. Sääriluiden tulee olla lyhyet, mutta lievä korkeajalkaisuus ei ole suoranainen virhe.

Kaviot

Kavioiden tulee olla pyöreät ja hyvämuotoiset. Kavioaines on kovaa.

Liikkeet

Liikkeiden tulee olla suorat, matkaavoittavat, tarmokkaat ja tahdikkaat. Hevosen tulee kantaa itseään ryhdikkäästi kaikissa askellajeissa. Käynnin tulee olla joustava ja energinen, poljennan tarmokasta. Ravissa ja laukassa liike on kevyt ja lennokas. Liitovaiheen tulee olla selvä.

Karvapeite ja väri

Karvapeite on laadultaa silkkistä, ohutta ja kiiltävää. Jouhien vähyys ei ole virhe. Kaikki värit kirjavia lukuunottamatta ovat hyväksyttyjä. Poikkeuksena hyväksytään isomerkkinen sabinokirjava.

Luonne

RBSH:n tulisi olla luonteeltaan yhteistyöhaluinen, selväpäinen ja virkeä, siis kaikinpuolin sopiva kilpahevoseksi.

Rotumääritelmän kommentit

(Nämä kommentit ovat epävirallisia)

Tyyppi

RBSH:lta toivotaan jonkinlaista siroutta, se ei saa olla liian raskas. Suvusta löytyvät rodut tietysti vaikuttavat tyyppiin, ahaltek-sukuinen RBSH saattaa ja saakin olla hyvin kevyt, raskastyyppisistä doninhevosista ja mahdollisesti vaikka urheilutyypin terskeistä polveutuva RBSH puolestaan on huomattavasti raskaampi. Tyypin tulisi tästä huolimatta olla joko kevyt tai keskiraskas.

Selkeä puoliverileima ei ole toivottavaa RBSH:lla. RBSH ei polveudu puoliverisistä ja vaikka se periaatteessa puoliveriseksi luetaankin, sen ei tule näyttää siltä. Täysiverileima on sallittu, kuten rotumääritelmässä lukee. Tämä liittyy osin tyyppiin, kovin raskaiden ja lihaksikkaiden puoliveristen kuvat eivät sovellu RBSH:lle kovin hyvin.

RBSH:n kantarodut eivät ole rakenteeltaan yhteneväisiä vaan niillä on keskenään suuriakin eroja. Näin RBSH:n rakenne ja ulkonäkö yleisesti voivat vaihdella. Vaihtelu onkin sallittua niin kauan kuin rotumääritelmä täyttyy. Rakennetuomareilla on jokaisella oma käsityksensä ihanteellisesta RBSH:sta ja siitä, millaista tyyppiä ja ulkonäköä hän haluaa erityisesti suosia ja palkita. Näin ollen hyvin erilaiset RBSH:t voivat tulla palkituiksi näyttelyissä.

Säkäkorkeus

Säkäkorkeuden alaraja on määritelty, alle 150-senttinen hevonen ei ole RBSH vaikka suvullisesti RBSH:sta kävisikin. Ylärajaa ei ole määritelty, mutta kantarotujen takia säkäkorkeus harvoin ylittää 170 cm. Rakennearvostelussa ei suuresta korkeudesta tule rangaista, jos hevonen on kokoonsa nähden sopusuhtainen. Jos säkäkorkeus on alle ihanteen, siitä on suotavaa mainita arvostelussa ja sen tulee vaikuttaa huonontavasti hevosen sijoitukseen.

Pää

Pään jaloudella tarkoitetaan lähinnä sellaista täysiverityyppistä jaloutta, ilmeen tulee olla rohkea ja pään kuiva (ts. iho luiden päällä, ei paksua rasvakerrosta). Tylsä tai väsynyt ilme eivät ole hyviä asioita. Pään arvostelussa tulee välttää kaikkien äärimmäisyyksien suosimista, pää ei saa olla liian iso eikä liian pieni kaulaan ja runkoon verrattuna. Profiili ei saa olla korostetun kovera tai kyömy. Kaiken kaikkiaan pään tulee olla sopusuhtainen ja asiallinen näköinen, vaikka erityistä kauneutta ei edellytetä.

Kaula

Kaula, sen malli, pituus ja liittymäkohdat sekä päähän että lapoihin ovat erittäin tärkeitä ratsuhevosille, koska kaula vaikuttaa suoraan siihen, miten hyvin hevonen pystyy kulkemaan kuolaimella ja tasapainottamaan itseään. Kaulan tulee olla pitkä, suora tai mieluiten hieman kaareva. Pään ja kaulan liittymäkohdan tulee olla avoin, jotta niskasta myötääminen onnistuu hyvin. Kaulan tulee olla kiinnittynyt lapoihin ylös.

Kaula ei saa olla liian lihaksikas tai paksu, edes oreilla vaikka oreilla toki sallitaan enemmän kaulaa kuin tammoilla. Koko hevosen yleiskuvan tulee olla kevyt tai kevyehko ja kaulan tulee olla sopusuhtainen runkoon ja päähän nähden.

Kaulaan liittyvät rakennevirheet (lyhyt, paksu, paksu päänliittymä, joutsenkaula, alakaula) ovat RBSH:n rakennevirheistä vakavimpia juuri sen takia, että rotu on tarkoitettu ratsuhevoseksi ja sen tulee selvitä siitä tehtävästä kunnialla rakenteensa puolesta.

Etuosa

Etuosan rakenne on tärkeä liikkeiden kannalta. Pitkät, loivat lavat ovat ehdottoman tärkeitä ratsuhevoselle ja kaikki, mikä tästä poikkeaa, on luettavissa vakavaksi virheeksi. Lapojen tulisi olla myös lihaksikkaat.

Hyvämuotoinen, erottuva säkä on myös tärkeä ratsuhevoselle jo ihan pelkästään sen takia, että se vaikuttaa suoraan satulansijaan ja siihen, miten satulat sopivat selkään. Matala, lyhyt tai liian pitkä säkä ovat virheitä, joskaan eivät yhtä vakavia kuin lavan pituuteen ja asentoon liittyvät virheet.

Runko

Rungon syvyys vaikuttaa suorituskykyyn ja on tärkeä seikka. Myös rungon leveys on tärkeä samasta syystä, mutta sitä virtuaalihevosilta harvemmin pystytään arvostelemaan. Rungon tulee olla lihaksikas, muttei yhtä tukeva kuin useimmilla puoliverisillä. Ylälinjan tulisi olla kaikin puolin hyvä, selkä ei satulansijan kohdalta ole suora eikä liian notkolla.

Lievä pitkärunkoisuus ei ole luettavissa virheeksi, mutta jos se liittyy avorunkoisuuteen tai pitkään lanteeseen, se on virhe. Lanteen tulee olla lyhyt ja vahva, kyömy lanne tai pitkä lanne ovat virheitä. Rungon virheistä pahin on kuitenkin puutteellinen syvyys.

Takaosa

Ristin tulee olla jossain määrin erottuva, tasainen takaosa ei ole toivottu piirre. Risti ei kuitenkaan saa olla liioitellun terävä tai erottuva. Lautasen tulee olla pitkä ja hieman laskeva. Virheitä ovat toisaalta tasainen lautanen, oli se sitten pitkä tai lyhyt, tai liian laskeva lautanen, aivan erityisesti jos se on samalla myös lyhyt. Häntä ei saa olla kiinnittynyt liian alas, korkea hännänkiinnitys ei ole huono asia.

Jalat

Jalkojen pituuden tulisi olla suhteessa runkoon siten että hevonen kokonaisuutena näyttää sopusuhtaiselta. Lievä korkeajalkaisuus ei ole kuitenkaan virhe, kunhan sääret sekä edessä että takana eivät ole liian pitkät. Liian lyhyet jalat, erityisesti yhdistettynä pitkähköön runkoon tekevät hevosesta epäsuhtaisen näköisen eikä sitä tule suosia.

Jalkojen tulee olla myös sirot, vaikkakin vahvat. Silti varsinkin ympärysmitan etusäären alta tulee olla riittävä. Jalkojen asentojen tulee olla kaikin puolin moitteettomat. Näin ollen siis sellaisen hevosen, jolla on lyhyet, mutta hyväasentoiset jalat tulee sijoittua paremmin kuin sellaisen, jolla jalkojen pituus on sopusuhtainen, mutta jaloissa on asentovirheitä. Kantaroduilla esiintyy eniten luultavasti lyhyttä, pystyä vuohista ja liian käyriä tai suoria kintereitä. Näitä tulee erityisesti siis tarkkailla.

Värit

Käytännössä RBSH:illa esiintyy enimmäkseen perusvärejä, kimoa ja voikkovärejä, niistäkin enimmäkseen yksinkertaisia voikkoja, mutta on mahdollista saada myös tuplavoikkoja. Päistäriköt, hallakko- ja hopeavärit ovat teoriassa mahdollisia, niitä ei ole erikseen kielletty. Koska näitä ei kuitenkaan esiinny kantaroduilla, ei niiden esiintyminen RBSH:illa ole realistisesti mahdollista. Virtuaalimaailmassa tietysti on mahdollista, että yhtäkkiä sukuihin pullahtaa jostain erikoisvärejä, jotka eivät ole mahdollisia, mutta RBSH:n ei tule olla "värirotu" eikä näitä mahdottomia erikoisvärejä tulisi mielellään suosia.

Käyttö

RBSH on tarkoitettu laadukkaaksi ratsuhevoseksi, joka rakenteensa ja muiden ominaisuuksiensa puolesta pystyy suoriutumaan hyvin vaikeissakin este- koulu- tai kenttäkilpailuissa. Kukaan ei estä käyttämästä RBSH:ita valjakkohevosinakin, mutta toistaiseksi ei valjakkoajoon painottuneita RBSH:ita ole tainnut olla olemassa.

RBSH on myös hyväksytty LJ:n laukkaroduksi ryhmään 3 ja sen lisäksi se on oikeutettu osallistumaan myös risuestelaukkoihin, kuten muutkin kolmosryhmän laukkarodut. RBSH:n kantaroduista ahaltek, terskinhevonen ja turkmeeni ovat nelosryhmän laukkarotuja, joten ensimmäisen polven RBSH:n voi kasvattaa laukkavanhemmista. On suositeltavaa, että laukka-RBSH:n suvussa on jonkin verran täysiveristä.

Muuta luettavaa

Lähteet