Raviurheilu

Virtuaaliwikistä
Versio hetkellä 17. huhtikuuta 2011 kello 12.52 – tehnyt Virginia (keskustelu | muokkaukset) (→‎VRER:n alaiset suurkilpailut)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Virtuaalinen raviurheilu toimii VRER:n alaisten sekä villien (villi tarkoittaa ei minkään järjestön alainen) ravien kautta. Raveihin ilmoitetaan hevosia kuten virtuaalisiin ratsastuskilpailuihinkin, eli yleensä sähköpostin tai foorumin välityksellä. Virtuaalimaailman ravit ovat melko realistisia, josta kertoo muun muassa se, että sijoituksista jaetaan palkintosummia (virtuaalieuroja) ja hevoset saavat lähdöistä ajan tai hylkäysmerkintöä.

Virtuaaliravien järjestäminen

Virtuaalisia raveja voi järjestää kuka tahansa, jolla on virtuaalinen ravirata jossa ravit voi pitää. Raveissa järjestäjä arpoo tulokset ravikoneella, joka antaa ajat valmiiksi tai tulosautomaatilla, jossa arpojan itse antaa ajat ja mahdolliset hylkäysmerkinnät. VRER:n alaisten ravien järjestämistä tulee anoa edistysryhmän sivujen kautta, villejä raveja voi järjestää vapaasti. Virtuaalisessa ravimaailmassa alaiset ja villit ravit ovat samanarvoisia. Esimerkiksi sekä villien että alaisten ravien sijoituksen merkitään hevosen statistiikkaan, eikä näitä erotella toisistaan.

Virtuaalinen ravihevonen

Virtuaalisen ravihevosen sivuilla on perustietojen lisäksi yleensä ennätys, palkintosumma ja statistiikka, jossa tilastoidaan hevosen juoksemat lähdöt sekä sijoitukset. Statistiikka merkitään tavallisesti muotoon 0 : 0 - 0 - 0 - (0). Sijoitukset voidaan kuitenkin merkitä muussakin muodossa henkilön mieltymysten mukaan, mutta edellä mainittu on yleisin tapa. Suomennettuna statistiikassa olevat luvut tarkoittavat seuraavaa: "hevosen kaikkien starttien määrä : voitot - kakkossijat - kolmossijat - (nelossijat)". Esimerkiksi 65: 8-6-10-(6) tarkoittaa että hevonen on startannut yhteensä 65 kertaa, voittanut kahdeksan kertaa, ollut toinen kuudesti, juossut kolmanneksi kymmenen kertaa ja ollut neljäs kuudesti. Toisinaan ravihevosen sivuille merkitään myös voitto-, sijoitus- ja/tai totoprosentit. Voittoprosentti ilmoittaa prosentuaalisesti kuinka usein hevonen on voittanut. Voittoprosentti lasketaan jakamalla voittojen määrä starttien kokonaismäärällä. Esimerkkihevosemme voittoprosentti on siis 8/65 eli 12%. Sijoitusprosenttiin lasketaan mukaan 1-4 sijoitukset ja jaetaan ne starttien kokonaismäärällä. Esimerkkihevosen sijoitusprosentti on siis 30/65 eli 46%. Totoprosenteissa taas ilmoitetaan vain 1-3 sijoituksen ja jaetaan ne starttien kokonaismäärällä. Esimerkkihevosen totoprosentti on 24/65 eli 37%.


Ravihevosen sivuille merkitään myöskin ennätys. Ennätys on hevosen nopein kilomertiaika tietyllä matkalla. Ennätyksen voi ilmoittaa muodossa 0.00,0 (= minuutit.sekunnit,sekunnin kymmenesosat) tai 00,0 (= sekunnit,sekunnin kymmenesosat. 00,0 -merkintätapa on yleinen varsinkin hevosilla, jolloin oletetaan että minuutteja joita ei merkitä on yksi. Poneilla on tapana merkitä myös minuutut jos poni ole juossut alle kahden minuutin ennätystä. Aikojen perässä on myös merkintöjä, jotka kertovat lähdön tyypistä (a - autolähtö), juossun matkan pituudesta (ly - lyhyt, ke - keskimatka, kp - keskipitkä, pi - pitkä), tyypistä (m - montélähtö) ja mahdolliset laukkamerkinnät (x - laukannut kerran, xx - laukannut kahdesti). Esimerkiksi aika 1.17,8alyx tarkoittaa että hevonen on juossut ryhmäajossa lyhyellä matkalla ajan 1.17,8 ja laukannut kerran. Ajan voi ilmoittaa myös muodossa 17,8alyx. Hevosen juoksemat ajat riippuvat sen rodusta ja iästä. Parhaassa kisaiässään oleva suomenhevonen on nopeampi kuin kolmivuotias, muttei kuitenkaan koskaan yllä keskiverron lämminverisen tasolle. Tarkempaa tietoa eri rotuisten ja ikäisten hevosten ajoista löydä VRER:n aikataulukosta.

Rodut

Virtuaaliraveissa kilpailuoikeus on seuraavilla hevosroduilla: Ranskanravuri, amerikanravuri, orlov ja niiden risteytykset eli lämminveriravurit. Kylmäveriroduista yleisin on suomenhevonen, mutta myös pohjoisruotsinhevosilla ja dölenhevosilla on kilpailuoikeus. Ponit jaetaan kahteen kategoriaan, A- ja B-poneihin. A-kategorian poneihin lukeutuvat shetlanninponit joiden säkäkorkeus on alle 107,0 senttimetriä sekä British Spotted Ponyt. B-kategoriassa kilpailevat puhdasrotuiset raviponeiksi hyväksytyt rodut. Myös ylikorkeat shetlanninponit kilpailevat B-kategoriassa. B-ponien säkäkorkeuden rajat ovat 107,1cm - 130,0cm. Yleisin B-kategorian rotu on gotlanninruss.

VRER:n alaiset suurkilpailut

Ennätyksen, voittosumman ja statistiikan lisäksi hevosen sivuille on tapana merkitä menestys VRER:n alaisissa suurkilpailulähdöissä. Suomenhevosilla arvostetuin ja tunnetuin titteli on ravikuninkuus. Virtuaaliset kuninkuusravit juostaan vuosittain loppukesästä. Osallistumisoikeus on 1.25,0 ja nopeimmilla suomenhevosilla. Voittaja ratkaistaan kolmen eripituisen matkan yhteisaikojen perusteella, pienin on paras. Kuninkuuskilvan voittaja palkitaan 55 000 virtuaalieurolla.


Viekser Muistoajo järjestetään perinteisesti heinäkuussa. Lähtö on kunnianosoitus ravimaailmassa 2000-luvun alussa vaikuttaneelle Viekserille. Ori on edelleen näkyvä ja haluttu nimi ravisuomenhevosten isälinjoissa. Viekser Muistoajoon on osallistumisoikeus 1.25,0-28,0 aikaisilla, yli 5-vuotiailla suomenhevosilla. Lähtö on 3100 metrin ryhmäajo ja voittaja palkitaan 40 000 virtuaalieurolla.


N.I.N. Rattopoika Muistoajo kunnioittaa niin ikään yhtä ravimaailman tunnetuinta suomenhevosta, N.I.N Rattopoikaa. Ori on jättänyt näkyvän jäljen virtuaalimaailmaan ja onkin yleinen nimi ravisuomenhevosten suvuissa. N.I.N. Rattopoika Muistoajo on avoinna 1.25,0 ja nopeammille suomenhevosille. Juostava matka on 3100 metrin ryhmäajo. Pääpalkinto on 40 000 virtuaalieuroa.


Olympia Ajo juostaan perinteisesti keväällä. Osallistumisoikeus on yli 5-vuotiailla, 1.25,0 ja nopeammilla kylmäverisillä. Karsinnoista 9 eniten pisteitä kerännyttä pääsevät automaattisesti finaalilähtöön. Mukaan pääsee myös (ohi karsintojen) kolme ennätykseltään nopeinta hevosta finaaliin erikseen ilmoittautuneista. Voittaja palkitaan 22 000 virtuaalieurolla.


Virtuaalimestaruus järjestetään joko loppukesästä ja tai alkusyksystä. Suomenhevosille ja lämminverisille järjestetään omat mestaruuslähtönsä. 1.24,0 ja nopeammilla suomenhevosilla sekä 1.14,0 ja nopeammilla lämminverisillä on osallistumisoikeus mestaruuslähtöön. Lähtö on 2600 metrin tasoitusajo. Jos osallistujia tulee enemmän kuin lähtöön suoraan mahtuu selvitetään finaaliin pääsevät hevosen karsinnoissa. Lähdön pääpalkinto on 50 000 virtuaalieuroa.


Nordic Dream Meeting järjestetään kesällä. Nordic Dream Meeting koostuu 18:stä kilpailusta, 3:sta erästä/portaasta, 3:sta eräsarjasta ja 12: reitistä. Kilpailusarjalla on useita järjestäjiä. Lämminveriset selvittävät tiensä finaaliin usean karsinnan kautta. Finaalissa ykköspalkinto on 60 000v€. Osakilpailut: Dancing Mile, Crystal Mile, Silver Dollar Race, Fantasy Mile, FIN Mare S, the Red Alert, Classic Euro Trot, Golden Club, King Mile Trot, Young Grand Mile. Tarkempaa tietoa NDM:stä löydät Nordic Dream Meeting -sivustolla.


Virtuaalikriterium järjestetään vuosittain lokakuussa. Osallistumisoikeus on 4-vuotiailla suomenhevosilla ja 3-vuotiailla lämminverisillä. Finaalilähtöihin pääsee mukaan 12 hevosta jotka selviytyvät karsintalähdöistä parhaimmiten. Lähdön pääpalkinto on lämminverisillä 75 000 virtuaalieuroa ja suomenhevosilla 40 000 virtuaalieuroa.


Muita VRER:n alaisia suurkilpailuita ovat muun muassa Classic Pace, Money Maker Memorial, Monté Prix De Virtuile, Kasvattajakruunu, Virtuaaliderby, Montémestaruus, A-ponimestaruus, B-ponimestaruus ja Miniolympia.

Ravisanastoa

Matkat ja niiden lyhenteet

Hevoset juoksevat pääsääntöisesti 1609 metrin, 2100 metrin, 2600 metrin ja 3100 metrin matkoja. Pisin suositeltu matka on 4100 metriä. Ponit juoksevat yleensä vain lyhyttä matkaa, joko 1100 metriä ja 1600 metriä. B-kategorian ponit juoksevat myös pidempiä (2100m) matkoja. Matkoista käytetään lyhenteitä jotka merkitään hevosen kilometriajan perään.

- 1600m - 1999m - Lyhyt matka (ly).

- 2000m - 2499m - Keskimittainen matka (ke).

- 2500m - 2999m - Keskipitkä matka (kp).

- 3000m ja pidemmät - Pitkä matka (pi).

- Myös alle 1600m matkat (poneilla) merkitään lyhyeksi matkaksi (ly).


Peitsari

Peitsareita käytetään ravurien tapaan juoksukilpailuissa, mutta ne kilpailevat eri askellajissa kuin muut ravurit, peitsissä. Peitsissä hevosen saman puolen jalat liikkuvat samaan suuntaan samaan tahtiin. Peitsi on nopeampaa kuin tavallinen ravi, ja peitsarit juoksevatkin muutaman sekunnin nopeampia aikoja kuin lämminveriset. Virtuaalipeitsarit juoksevat IRL-peitsareiden tapaan omissa lähdöissään. Rodultaan peitsarit ovat amerikkalaisia ravureita eli samaa rotua kuin tavalliset ravuritkin, mutta polveutuvat osin eri sukulinjoista.


Monté

Monté tarkoittaa raviratsastusta. Montéssa pätevät samat säännöt ja ohjeet kuin perinteisessäkin ravissa, paitsi ohjastaja istuukin hevosen selässä ja kärryt on luonnollisesti jätetty pois.

Lähteet

Raviurheilu virtuaalimaailmassa

VRER:n alaiset suurkilpailut

VRER:n aikataulukko

Lisää aikamerkinnöistä yms. virtuaaliraveihin liittyvästä voit lukea Dereka.netin ravioppaasta