Shetlanninponi

Virtuaaliwikistä
Versio hetkellä 27. helmikuuta 2011 kello 15.08 – tehnyt Marsupieni (keskustelu | muokkaukset)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun


Shetlanninponi
[[Tiedosto:|200px|thumb|center| ]]
Tyyppi poni
Alkuperä ja käyttö
Alkuperämaa Shetlandinsaaret (Iso-Britannia)
Polveutuminen Tundrahevonen
Muita nimityksiä shettis, shetu
Käyttötarkoitus lastenratsu, raviponi, valjakkoajo
Ominaisuudet
Värit kaikki paitsi tiikerinkirjava
Säkäkorkeus max 107cm (minishe max 86 cm)


Shetlanninponi on pieni ja roteva ponirotu. Säkäkorkeus on rotumääritelmän mukaan korkeintaan 107 cm, eikä 2–3-vuotias poni saa ylittää 104 cm:n korkeutta. Erityisen pienikokoisia shetlanninponeja kasvatetaan myös erikseen minishetlanninponeina, joiden suurin sallittu korkeus on 86 cm. Shetlanninponit ovat runsasjouhisia, ja niiden talvikarva on erittäin paksu. Rodussa ovat sallittuja kaikki värit pilkullista eli tiikerinkirjavaa lukuun ottamatta, joskin yleisimpiä ovat niin kutsutut perusvärit musta, rautias ja ruunikko. Harvinaisempia ovat voikkovärit, hallakot, kimot ja kirjavat. Myös tiikerinkirjavia shetlanninponeja on olemassa, mutta näitä ei voi rekisteröidä shetlanninponeiksi. Ne voidaan rekisteröidä British Spotted Ponyiksi.

Shetlanninponi on yleensä mukavaluonteinen, ystävällinen ja älykäs poni. Se oppii kuitenkin helposti myös temppuja ja koiruuksia. Shetlanninponeja pidetään usein itsepäisinä ja jopa hankalina, mutta yleensä syy hankaluuksiin on taitamaton omistaja, puutteellinen koulutus tai liiallinen makupalojen anto. Oikeanlaisella tapakasvatuksella shetlanninponista saa mukavan harrastusponin.

Käyttö

Erittäin suosittu shetlanninponien kilpailumuoto virtuaalimaailmassa on Näyttelyt, johon ponit voivat ottaa osaa varsasta alkaen. Shetlanninponi saavuttaa täyden mittansa vasta 6–7-vuotiaana, joten sen ratsukoulutus aloitetaan useimpia muita rotuja myöhemmin, noin neljäntenä ikävuotena. Virtuaalimaailmassa tätä ei kuitenkaan usein noudateta. Shetlanninponi on pienestä koostaan huolimatta vahva poni, joka jaksaa kantaa melkein 50-kiloista ratsastajaa. Koska virtuaalimaailmassa kokorajoituksia ei ole, shetlanninponit ovat suosittuja ratsuja lähes lajiin kuin lajiin. Shettisratsukoita näkyy helpoissa este-, koulu- ja kenttäluokissa, lisäksi myös Ponilaukat, Lännenratsastus, Suunnistusratsastus ja Matkaratsastus voivat sopia shetlanninponille. Etenkin ratsulajeissa monet pitävät tärkeänä sitä, että poni kilpailee realistisilla tasoilla. Shetlanninponi ei voi hypätä metriä tai kilpailla vaativammissa kouluratsastusluokissa.

Shetlanninponi on sopiva myös kärryjen eteen Valjakkoajon tai Raviurheilun merkeissä. Alle 107 cm korkeat ponit kilpailevat raveissa A-kategoriassa ja ylikorkeat shetlanninponit 107–130 cm korkeille poneille tarkoitetussa B-kategoriassa. Rodun parhaat kilometriajat alittavat kaksi minuuttia. Valjakkoajossa shetlanninponi voi kilpailla noviisiluokista lähtien aina vaativalle tasolle asti ponivaljakoille tarkoitetuisa luokissa. Virtuaalimaailmassa järjestetään silloin tällöin myös ohjasajo- ja poniagilitykilpailuja, johin shetlanninponit voivat osallistua.

Historia

Historiaosuus on vajaa, toivottavasti joku rodun historian tuntija täydentäisi sitä.

Shetlanninponi rotuna on oikeassa elämässä hyvin suosittu ja yleinen, joten ei ole yllätys että se on sitä myös virtuaalimaailmassa. Shetlanninponeja on kasvatettu "aina", heti virtuaalimaailman alkuajoista lähtien.

Rodun tunnettuja kasvattajia vuosien varrella:

Nykyhetki

Nykypäiväosuus on vajaa, toivottavasti joku rodun harrastaja täydentäisi sitä.

Merkittäviä nykyisiä vaikuttajia