Ero sivun ”Suomalaisten Puoliveristen Laatuarvostelu” versioiden välillä

Virtuaaliwikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
(Ak: Uusi sivu: {{Laatuarvostelu | Laatuarvostelu = Suomalaisten Puoliveristen Laatuarvostelu | alaisuus = VSPY | rajaus = suomalaisille puoliverisille | palkinnot = SPL-I*, SPL-I, SPL-II, ...)
 
(kieliasun ja ulkoasun editointia)
Rivi 12: Rivi 12:
 
}}
 
}}
  
Suomalaisten Puoliveristen Laatuarvosteluun ovat tervetulleita kaikki aikuiset suomalaiset puoliveriset. Täällä hevoset arvostellaan hyväksi todetuin menetelmin ja niille myönnetään laatunsa mukaan SPL-I, SPL-II tai SPL-III palkinto. Erityisen laadukkaat yksilöt voivat saada SPL-I* palkinnon, jonka saavuttamiseen vaaditaan erittäin korkeat pisteet. Laatuarvostelun pisteytys perustuu niin rakennekuvallisten- kuin rakennekuvattomienkin rakenteeseen (ottaen huomioon niin rungon kuin ulkoisen yleisvaikutelmankin), luonteeseen, sukutauluun, jälkeläisnäyttöihin, kilpailumenestykseen sekä muuhun käyttöön ja menestykseen.
+
Suomalaisten Puoliveristen Laatuarvostelussa arvostellaana kaikki aikuiset suomalaiset puoliveriset. Niille myönnetään laatunsa mukaan SPL-I, SPL-II tai SPL-III palkinto. Erityisen laadukkaat yksilöt voivat saada SPL-I* palkinnon, jonka saavuttamiseen vaaditaan korkeat pisteet. Laatuarvostelun pisteytys perustuu seuraaviin asioihin:
 +
* rakenne (rakennekuvallisilla)
 +
* yleisvaikutelma ja runko (rakennekuvattomilla)
 +
* luonne
 +
* sukutaulu
 +
* jälkeläisnäytöt
 +
* kilpailumenestys
 +
* muu käyttö ja menestys
  
SPL:n on määrä edistää suomalaisten puoliveristen tason kehittämistä ja palkita laadukkaat yksilöt. Myös kasvattajat ja omistajat hyötyvät tästä siltä osin, että useampi hyvin palkittu kasvatti antaa hyvän yleiskuvan kyseisestä kasvattajasta tai omistajasta. SPL perustettiin ja säännöt laadittiin vuonna 2008, jolloin myös pidettiin ensimmäinen laatuarvostelutilaisuus. Tilaisuutta ei kuitenkaan koskaan voitu pitää loppuun, sillä rakennetuomari lopetti eikä uutta löydetty tilalle etsinnöistä huolimatta. Laatuarvostelu pistettiin jäihin, mutta avattiin uudestaan vuonna 2010. Tällä kertaa laatuarvostelulla oli paljon aktiivisia tuomareita, joista suuri osa onkin ollut mukana tuomaroinneissa aina tähän päivään asti. Laatuarvostelu toimii aktiivisena, järjestäen tilaisuuksia kahden kuukauden välein.  
+
SPL:n tarkoitus on parantaa suomalaisten puoliveristen tasoa ja palkita laadukkaat yksilöt. Myös kasvattajat ja omistajat hyötyvät tästä siltä osin, että useampi hyvin palkittu kasvatti antaa hyvän yleiskuvan kyseisestä kasvattajasta tai omistajasta. SPL perustettiin ja säännöt laadittiin vuonna 2008, jolloin myös pidettiin ensimmäinen laatuarvostelutilaisuus. Tilaisuutta ei kuitenkaan koskaan voitu pitää loppuun, sillä rakennetuomari lopetti eikä uutta löydetty tilalle etsinnöistä huolimatta. Laatuarvostelu pantiin jäihin, mutta avattiin uudestaan vuonna 2010. Tällä kertaa laatuarvostelulla oli paljon aktiivisia tuomareita, joista suuri osa tuomaroi edelleen. Laatuarvostelu toimii aktiivisena ja järjestää tilaisuuksia kahden kuukauden välein.  
  
  
Rivi 20: Rivi 27:
  
 
=== Rakenne max. 20p ===
 
=== Rakenne max. 20p ===
Piirretyt ja valokuvalliset arvostellaan samojen periaatteiden pohjalta.  
+
* Piirretyt ja valokuvalliset arvostellaan samojen periaatteiden pohjalta.  
 
+
* Rakennekuvallisilta arvostellaan sukupuoli- ja rotuleima, runko ja muut ruumiinosat, jalat ja niiden asennot, ryhdikkyys ja edustavuus.  
○ Rakennekuvalliset arvostellaan huomioiden sukupuoli- ja rotuleima, runko- ja eri ruumiinosat, jalat ja niiden asennot, ryhdikkyys ja edustavuus.  
+
* Rakennekuvattomien pisteytyksessä huomioidaan sukupuoli- ja rotuleima, ryhdikkyys ja edustavuus, liike ja sen elastisuus, näyttävyys ja yleisilme, karvan kunto ja kiiltävyys.
 
 
Rakennekuvattomien pisteytyksessä huomioidaan sukupuoli- ja rotuleima, ryhdikkyys ja edustavuus, liike ja sen elastisuus, näyttävyys- ja yleisilme, karvan kunto ja kiiltävyys.
 
  
 
=== Luonnekuvaus max. 20p ===
 
=== Luonnekuvaus max. 20p ===
○ Luonteesta arvostellaan monipuolisuutta ja vaivannäköä. Vaivannäkö-termi pitää sisällään esim. kieliopin pääpiirteittäin oikeaoppista hallintaa, järkevän kokonaisuuden ja nähtävän työn luonteen teossa, myös persoonallista otetta ja muita tekijöitä. Luonteesta voi saada korkeintaan 15p jos se ei ole omistajan itsensä kirjoittama ja alle 200 sanan luonteesta on melkeinpä mahdotonta saada täysiä pisteitä.  
+
* Luonnekuvauksesta arvostellaan monipuolisuus ja vaivannäkö. Jälkimmäinen pitää sisällään seuraavat tekijät:
 +
** teksti on kieliopillisesti korrektia
 +
** teksti muodostaa järkevän kokonaisuuden
 +
** teksti on persoonallinen
 +
* Luonteesta voi saada korkeintaan 15p jos se ei ole omistajan itsensä kirjoittama ja alle 200 sanan luonteesta on melkeinpä mahdotonta saada täysiä pisteitä.
 +
* Täydellinen luonne on siis tarpeeksi pitkä mutta sujuva, sisältää vähintään viisi eri kohtaa ja kappalejakoja on tarpeeksi.
  
○ Täydellinen luonne on siis tarpeeksi pitkä mutta sujuva, sisältää vähintään viisi eri kohtaa ja kappalejakoja on tarpeeksi, kieliopin tulee ehdottomasti olla moitteetonta, ei sisällä ristilauseita ja luonteesta näkee että siihen on nähty vaivaa.
+
=== Suku max. 20p ===
 +
* Sukuosioissa pisteitä saa merkityistä vanhemmista (5p), kaksipolvisesta sukutaulusta hevosen sivuilla (5p) sekä sukututkimuksesta (10p).  
  
=== Suku max. 20p ===
+
* Suvuttomilla ja lyhytsukuisilla, eli 0-, 1- ja 2- polvisilla hevosilla, sukututkimukseksi lasketaan sukuselvitys. Selvitettynä tulee olla vähintään kaksi polvea sukua (minimi 3 virkettä / sukulainen) saadakseen täydet pisteet selvitysosasta.  
○ Sukuosioissa pisteitä saa merkityistä vanhemmista (5p), kaksipolvisesta sukutaulusta hevosen sivuilla (5p) sekä sukututkimuksesta (10p).
 
<pre><nowiki>
 
Suvuttomilla ja lyhytsukuisilla, eli 0-, 1- ja 2- polvisilla hevosilla, sukututkimukseksi lasketaan sukuselvitys.  
 
Selvitettynä tulee olla vähintään kaksi polvea sukua (minimi 3 virkettä / sukulainen) saadakseen täydet pisteet  
 
selvitysosasta.  
 
  
Suvullisilla, eli 3- polvisista ylöspäin, sukututkimukseksi voi valita joko edellämainitun sukuselvityksen tai  
+
* Suvullisilla, eli 3-polvisista ylöspäin, sukututkimukseksi voi valita joko edellämainitun sukuselvityksen tai laajennetun sukutaulun sukulaistensa esittelyyn. 3- ja 4-polvisilla hevosilla laajennettu sukutaulu on viiden polven mittainen. 5-polvisilla ja sitä pidemmän suvun omaavilla laajennettu sukutaulu on kuuden polven mittainen.  
laajennetun sukutaulun sukulaistensa esittelyyn. 3- ja 4- polvisilla hevosilla laajennettu sukutaulu on  
 
viiden (5) polven mittainen. 5- polvisilla ja sitä pidemmän suvun omaavilla laajennettu sukutaulu on  
 
kuuden (6) polven mittainen.  
 
  
Laajennetussa sukutaulussa tulee olla merkittynä kolmen ensimmäisen polven perustiedot (rotu, säkä, väri) ja  
+
* Laajennetussa sukutaulussa tulee olla merkittynä kolmen ensimmäisen polven perustiedot (rotu, säkä, väri) ja kaikille sukutaulun hevosille tulee olla merkittynä niiden ansaitsemat palkinnot ja meriitit (esim. KTK-palkinnot).  
kaikille sukutaulun hevosille tulee olla merkittynä niiden ansaitsemat palkinnot ja meriitit (esim. KTK-palkinnot).  
 
</nowiki></pre>
 
  
Ilman sukuselvitystä tai laajennettua sukutaulua hevonen voi saada korkeintaan puolet pisteistä tästä osa-alueesta!
+
* Ilman sukuselvitystä tai laajennettua sukutaulua hevonen voi saada korkeintaan puolet pisteistä tästä osa-alueesta.
  
Suvullinen hevonen voi saada lisäpisteitä sukunsa puolesta mikäli lähisuvulta, eli kahden ylemmän polven sisältä, löytyy aiemmin myönnettyjä SPL-palkintoja. Sama koskee jälkeläisten mahdollisia SPL-palkintoja. SPL-I palkinto antaa 2p ja SPL-II/III antaa 1p, korkeintaan 5 lisäpistettä tästä osiosta. Lisäpisteet merkataan "KÄYTTÖ" -pisteisiin.
+
* Suvullinen hevonen voi saada lisäpisteitä sukunsa puolesta mikäli lähisuvulta, eli kahden ylemmän polven sisältä, löytyy aiemmin myönnettyjä SPL-palkintoja. Sama koskee jälkeläisten mahdollisia SPL-palkintoja. SPL-I palkinto antaa 2p ja SPL-II/III antaa 1p, korkeintaan 5 lisäpistettä tästä osiosta. Lisäpisteet merkataan "KÄYTTÖ" -pisteisiin.
  
 
=== Jälkeläiset max. 20p ===
 
=== Jälkeläiset max. 20p ===
Tilaisuudessa arvostellaan kaksi hevosen omistajan valitsemaa jälkeläistä, mutta jos hevosella ei ole jälkeläisiä, jätetään tämä kohta tyhjäksi. Jos jälkeläisiä on vain yksi, niin ilmoitetaan vain se yksi tilaisuuteen. Yhdestä jälkeläisestä voi saada max. 10 p.  
+
* Tilaisuudessa arvostellaan kaksi hevosen omistajan valitsemaa jälkeläistä, jos jälkeläisiä on. Jos jälkeläisiä on vain yksi, niin se ilmoitetaan arvosteltavaksi. Yhdestä jälkeläisestä voi saada max. 10p, täydet pisteet ovat 20p.
  
○ Jälkeläisten arvostelu on hyvinkin simppeli, sillä myöhemmin kun jälkeläislaatuarvostelu saadaan käyntiin, arvostellaan hevonen perusteellisesti jälkeläisnäyttöjensä perusteella. Ruunat saavat automaattisesti puolet jälkeläispisteistä, eli 10p.  
+
* Ruunat saavat automaattisesti puolet jälkeläispisteistä, eli 10p.  
  
Jälkeläisten arvostelu painottuu siisteihin ja valmiisiin sivuihin, joilta löytyy perusluonne (siistit ja valmiit sivut + luonne = 5 p.) ja jälkeläisen käyttöön (max. 5p). Käytön merkkejä ovat merkinnät sivuilla, esim. kilpailut, hoitokirja, valmennukset tai jalostuskäyttö. Suosittelemme että hevosenomistaja ilmoittaa tilaisuuteen ne kaksi jälkeläistä, joiden uskoo täyttävän kriteerit parhaiten.
+
* Jälkeläisten arvostelussa halutaan nähdä siistit ja valmiit sivut, joilta löytyy perusluonne (tästä saa max. 5p.) ja jälkeläisen käyttöön (max. 5p). Käytöksi luetaan esim. kilpailut, hoitokirja, valmennukset tai jalostuskäyttö.
 +
* On suositeltavaa että hevosenomistaja ilmoittaa tilaisuuteen ne kaksi jälkeläistä, joiden uskoo täyttävän kriteerit parhaiten.
  
 
=== Kilpailut max. 20p ===
 
=== Kilpailut max. 20p ===
Hevonen saa aloituspisteitä jo siitä että se on kilpaillut omassa painotuslajissaan.  
+
* Hevonen saa aloituspisteitä jo siitä että se on kilpaillut omassa painotuslajissaan.  
  
Jos kilpailuja löytyy kalenterista yli 30kpl, saa se 5 lisäpistettä, mutta suurimmat pisteet tulevat sijoituksista joista voi saada 10p (vaaditaan täydet 60 sijoitusta).  
+
* Jos kilpailuja löytyy kalenterista yli 30 kpl, saa se 5 lisäpistettä, mutta suurimmat pisteet tulevat sijoituksista joista voi saada 10p. Tähän vaaditaan 60 sijoitusta.  
  
Kilpailupisteisiin lasketaan jaosten alaisista sekä villeistä kilpailuista saadut tulokset, lajeina este, koulu, kenttä, maastoeste, valjakko sekä suunnistus.
+
* Kilpailupisteisiin lasketaan jaosten alaisista sekä villeistä kilpailuista saadut tulokset, hyväksytyt lajit ovat este, koulu, kenttä, maastoeste, valjakko sekä suunnistus.
  
 
=== Käyttö max. 20p ===
 
=== Käyttö max. 20p ===
Käyttö-osuudessa arvostellaan hevoset käyttönsä, omistajan aktiivisuuden ja muun menestyksen mukaan. Käyttöpisteet ovat tavallaan lisäpisteitä, sillä jos hevonen saa täydet pisteet muista osioista ja lisäksi vielä käyttö-osiosta, voidaan sille myöntää tähtipalkinto. Käyttöpisteet tuovat kuitenkin lisäpisteitä kaikille, eivät vain tähtipalkintoa tavoitteleville.  
+
* Käyttö-osuudessa arvostellaan hevoset käyttönsä, omistajan aktiivisuuden ja muun menestyksen mukaan. Käyttöpisteet ovat tavallaan lisäpisteitä, sillä jos hevonen saa täydet pisteet muista osioista ja lisäksi vielä käyttö-osiosta, voidaan sille myöntää tähtipalkinto. Käyttöpisteet tuovat kuitenkin lisäpisteitä kaikille, eivät vain tähtipalkintoa tavoitteleville.  
 
 
○ Päiväkirjamerkinnöistä ja valmennuksista voi kummastakin saada max. 4p, jolloin edellytetään vähintään 8kpl kyseistä sorttia. Eli 8 päiväkirjamerkintää + 8 valmennusmerkintää antavat yhteensä 8 pistettä.
 
 
 
○ Laatuarvostelu- ja kantakirjapalkinnot antavat lisäpisteitä max 5p;
 
 
 
2p / palkinto = KTK-I, YLA1, ERJ-I, ERL-I, KRJ-I, KRL-I, KERJ-I, KERL-I, MEJ-I, Kultasuunnistaja, VPA-1
 
 
 
1p / palkinto = KTK-II/III, YLA2-3, ERJ-II/III, ERL-II/III, KRJ-II/III, KRL-II/III, KERJ-II/III, KERL-II/III, MEJ-II/III, Hopea-/pronssisuunnistaja, VPA-2/3
 
  
○ Näyttelypalkinnot antavat lisäpisteitä max 2p;
+
* Päiväkirjamerkinnöistä ja valmennuksista voi kummastakin saada max. 4p. Täysiin pisteisiin edellytetään 8 merkintää.
  
2p / palkinto = VIR MVA / VIP MVA / PP MVA
+
* Seuraavat laatuarvostelu- ja kantakirjapalkinnot antavat lisäpisteitä max 5p:
 +
** 2p / palkinto = KTK-I, YLA1, ERJ-I, ERL-I, KRJ-I, KRL-I, KERJ-I, KERL-I, MEJ-I, Kultasuunnistaja, VPA-1
 +
** 1p / palkinto = KTK-II/III, YLA2-3, ERJ-II/III, ERL-II/III, KRJ-II/III, KRL-II/III, KERJ-II/III, KERL-II/III, MEJ-II/III, Hopea-/pronssisuunnistaja, VPA-2/3
  
1p / palkinto = Ch / Fn  
+
* Näyttelypalkinnot antavat lisäpisteitä max 2p:
 +
** 2p / palkinto = VIR MVA / VIP MVA / PP MVA
 +
** 1p / palkinto = Ch / Fn  
  
Mikäli Käyttö-pisteet jäivät alle 15 pisteen, voi hevonen saada lisäpisteitä SPL-palkituista sukulaisista ja jälkeläisistä, max 5p.
+
* Mikäli Käyttö-pisteet jäivät alle 15 pisteen, voi hevonen saada lisäpisteitä SPL-palkituista sukulaisista ja jälkeläisistä, max 5p.
  
  
 
== Palkinnot ==
 
== Palkinnot ==
SPL-I* - 110-115p  
+
* SPL-I* - 110-115p  
  
SPL-I - 100-109p  
+
* SPL-I - 100-109p  
  
SPL-II - 85-99p  
+
* SPL-II - 85-99p  
  
SPL-III - 70-84p
+
* SPL-III - 70-84p
  
  
 
== Palkittujen hevosten ja tilaisuuksien määrä ==
 
== Palkittujen hevosten ja tilaisuuksien määrä ==
Vuonna 2010: 3 tilaisuutta = 20 hevosta
+
*Vuonna 2010: 3 tilaisuutta, 20 hevosta
  
Vuonna 2011: 7 tilaisuutta (joista 2 uusintoja) = 51 hevosta
+
*Vuonna 2011: 7 tilaisuutta (joista 2 uusintoja), 51 hevosta
  
Vuonna 2012: 2 tilaisuutta = 21 kpl (3 tilaisuutta peruttu yhdistyksen sivuongelmien takia)
+
*Vuonna 2012: 2 tilaisuutta, 21 kpl (3 tilaisuutta peruttu yhdistyksen sivuongelmien takia)

Versio 26. lokakuuta 2012 kello 19.01

Suomalaisten Puoliveristen Laatuarvostelu
Alaisuus VSPY
Perustettu 2008
Ylläpitäjä Yogi
Rajaus suomalaisille puoliverisille
Jaettavat palkinnot SPL-I*, SPL-I, SPL-II, SPL-III
Arvostelukohdat rakenne, luonne, suku, jälkeläiset, kilpailut, muu käyttö ja menestys
Tilanne aktiivinen
Omat sivut http://haades.net/VSPY/SPL
Ulkomaisia vastineita ei ole

Suomalaisten Puoliveristen Laatuarvostelussa arvostellaana kaikki aikuiset suomalaiset puoliveriset. Niille myönnetään laatunsa mukaan SPL-I, SPL-II tai SPL-III palkinto. Erityisen laadukkaat yksilöt voivat saada SPL-I* palkinnon, jonka saavuttamiseen vaaditaan korkeat pisteet. Laatuarvostelun pisteytys perustuu seuraaviin asioihin:

  • rakenne (rakennekuvallisilla)
  • yleisvaikutelma ja runko (rakennekuvattomilla)
  • luonne
  • sukutaulu
  • jälkeläisnäytöt
  • kilpailumenestys
  • muu käyttö ja menestys

SPL:n tarkoitus on parantaa suomalaisten puoliveristen tasoa ja palkita laadukkaat yksilöt. Myös kasvattajat ja omistajat hyötyvät tästä siltä osin, että useampi hyvin palkittu kasvatti antaa hyvän yleiskuvan kyseisestä kasvattajasta tai omistajasta. SPL perustettiin ja säännöt laadittiin vuonna 2008, jolloin myös pidettiin ensimmäinen laatuarvostelutilaisuus. Tilaisuutta ei kuitenkaan koskaan voitu pitää loppuun, sillä rakennetuomari lopetti eikä uutta löydetty tilalle etsinnöistä huolimatta. Laatuarvostelu pantiin jäihin, mutta avattiin uudestaan vuonna 2010. Tällä kertaa laatuarvostelulla oli paljon aktiivisia tuomareita, joista suuri osa tuomaroi edelleen. Laatuarvostelu toimii aktiivisena ja järjestää tilaisuuksia kahden kuukauden välein.


Arvostelu

Rakenne max. 20p

  • Piirretyt ja valokuvalliset arvostellaan samojen periaatteiden pohjalta.
  • Rakennekuvallisilta arvostellaan sukupuoli- ja rotuleima, runko ja muut ruumiinosat, jalat ja niiden asennot, ryhdikkyys ja edustavuus.
  • Rakennekuvattomien pisteytyksessä huomioidaan sukupuoli- ja rotuleima, ryhdikkyys ja edustavuus, liike ja sen elastisuus, näyttävyys ja yleisilme, karvan kunto ja kiiltävyys.

Luonnekuvaus max. 20p

  • Luonnekuvauksesta arvostellaan monipuolisuus ja vaivannäkö. Jälkimmäinen pitää sisällään seuraavat tekijät:
    • teksti on kieliopillisesti korrektia
    • teksti muodostaa järkevän kokonaisuuden
    • teksti on persoonallinen
  • Luonteesta voi saada korkeintaan 15p jos se ei ole omistajan itsensä kirjoittama ja alle 200 sanan luonteesta on melkeinpä mahdotonta saada täysiä pisteitä.
  • Täydellinen luonne on siis tarpeeksi pitkä mutta sujuva, sisältää vähintään viisi eri kohtaa ja kappalejakoja on tarpeeksi.

Suku max. 20p

  • Sukuosioissa pisteitä saa merkityistä vanhemmista (5p), kaksipolvisesta sukutaulusta hevosen sivuilla (5p) sekä sukututkimuksesta (10p).
  • Suvuttomilla ja lyhytsukuisilla, eli 0-, 1- ja 2- polvisilla hevosilla, sukututkimukseksi lasketaan sukuselvitys. Selvitettynä tulee olla vähintään kaksi polvea sukua (minimi 3 virkettä / sukulainen) saadakseen täydet pisteet selvitysosasta.
  • Suvullisilla, eli 3-polvisista ylöspäin, sukututkimukseksi voi valita joko edellämainitun sukuselvityksen tai laajennetun sukutaulun sukulaistensa esittelyyn. 3- ja 4-polvisilla hevosilla laajennettu sukutaulu on viiden polven mittainen. 5-polvisilla ja sitä pidemmän suvun omaavilla laajennettu sukutaulu on kuuden polven mittainen.
  • Laajennetussa sukutaulussa tulee olla merkittynä kolmen ensimmäisen polven perustiedot (rotu, säkä, väri) ja kaikille sukutaulun hevosille tulee olla merkittynä niiden ansaitsemat palkinnot ja meriitit (esim. KTK-palkinnot).
  • Ilman sukuselvitystä tai laajennettua sukutaulua hevonen voi saada korkeintaan puolet pisteistä tästä osa-alueesta.
  • Suvullinen hevonen voi saada lisäpisteitä sukunsa puolesta mikäli lähisuvulta, eli kahden ylemmän polven sisältä, löytyy aiemmin myönnettyjä SPL-palkintoja. Sama koskee jälkeläisten mahdollisia SPL-palkintoja. SPL-I palkinto antaa 2p ja SPL-II/III antaa 1p, korkeintaan 5 lisäpistettä tästä osiosta. Lisäpisteet merkataan "KÄYTTÖ" -pisteisiin.

Jälkeläiset max. 20p

  • Tilaisuudessa arvostellaan kaksi hevosen omistajan valitsemaa jälkeläistä, jos jälkeläisiä on. Jos jälkeläisiä on vain yksi, niin se ilmoitetaan arvosteltavaksi. Yhdestä jälkeläisestä voi saada max. 10p, täydet pisteet ovat 20p.
  • Ruunat saavat automaattisesti puolet jälkeläispisteistä, eli 10p.
  • Jälkeläisten arvostelussa halutaan nähdä siistit ja valmiit sivut, joilta löytyy perusluonne (tästä saa max. 5p.) ja jälkeläisen käyttöön (max. 5p). Käytöksi luetaan esim. kilpailut, hoitokirja, valmennukset tai jalostuskäyttö.
  • On suositeltavaa että hevosenomistaja ilmoittaa tilaisuuteen ne kaksi jälkeläistä, joiden uskoo täyttävän kriteerit parhaiten.

Kilpailut max. 20p

  • Hevonen saa aloituspisteitä jo siitä että se on kilpaillut omassa painotuslajissaan.
  • Jos kilpailuja löytyy kalenterista yli 30 kpl, saa se 5 lisäpistettä, mutta suurimmat pisteet tulevat sijoituksista joista voi saada 10p. Tähän vaaditaan 60 sijoitusta.
  • Kilpailupisteisiin lasketaan jaosten alaisista sekä villeistä kilpailuista saadut tulokset, hyväksytyt lajit ovat este, koulu, kenttä, maastoeste, valjakko sekä suunnistus.

Käyttö max. 20p

  • Käyttö-osuudessa arvostellaan hevoset käyttönsä, omistajan aktiivisuuden ja muun menestyksen mukaan. Käyttöpisteet ovat tavallaan lisäpisteitä, sillä jos hevonen saa täydet pisteet muista osioista ja lisäksi vielä käyttö-osiosta, voidaan sille myöntää tähtipalkinto. Käyttöpisteet tuovat kuitenkin lisäpisteitä kaikille, eivät vain tähtipalkintoa tavoitteleville.
  • Päiväkirjamerkinnöistä ja valmennuksista voi kummastakin saada max. 4p. Täysiin pisteisiin edellytetään 8 merkintää.
  • Seuraavat laatuarvostelu- ja kantakirjapalkinnot antavat lisäpisteitä max 5p:
    • 2p / palkinto = KTK-I, YLA1, ERJ-I, ERL-I, KRJ-I, KRL-I, KERJ-I, KERL-I, MEJ-I, Kultasuunnistaja, VPA-1
    • 1p / palkinto = KTK-II/III, YLA2-3, ERJ-II/III, ERL-II/III, KRJ-II/III, KRL-II/III, KERJ-II/III, KERL-II/III, MEJ-II/III, Hopea-/pronssisuunnistaja, VPA-2/3
  • Näyttelypalkinnot antavat lisäpisteitä max 2p:
    • 2p / palkinto = VIR MVA / VIP MVA / PP MVA
    • 1p / palkinto = Ch / Fn
  • Mikäli Käyttö-pisteet jäivät alle 15 pisteen, voi hevonen saada lisäpisteitä SPL-palkituista sukulaisista ja jälkeläisistä, max 5p.


Palkinnot

  • SPL-I* - 110-115p
  • SPL-I - 100-109p
  • SPL-II - 85-99p
  • SPL-III - 70-84p


Palkittujen hevosten ja tilaisuuksien määrä

  • Vuonna 2010: 3 tilaisuutta, 20 hevosta
  • Vuonna 2011: 7 tilaisuutta (joista 2 uusintoja), 51 hevosta
  • Vuonna 2012: 2 tilaisuutta, 21 kpl (3 tilaisuutta peruttu yhdistyksen sivuongelmien takia)