Suomenhevonen

Virtuaaliwikistä
Versio hetkellä 14. maaliskuuta 2011 kello 13.14 – tehnyt Virginia (keskustelu | muokkaukset)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Suomenhevonen
[[Tiedosto:|200px|thumb|center| ]]
Tyyppi [[poni (kylmäverinen)]]
Alkuperä ja käyttö
Alkuperämaa Suomi
Polveutuminen paikallinen hevoskanta
Muita nimityksiä -
Käyttötarkoitus ratsu, yleishevonen, ravi- ja vaunuhevonen, työhevonen
Ominaisuudet
Värit rautias yleisin, harvinaisena esiintyy musta, ruunikko, voikkovärit, kimo, päistärikkö ja hopeanruunikko. Sabinokirjavuutta esiintyy
Säkäkorkeus pienhevoset alle 148 cm, hevoset yli 148 cm

[[Luokka:poni (kylmäverinen)]]

Värit

Suomenhevosen ehdottomasti yleisin väri sekä reaalimaailmassa että myös virtuaalimaailmassa on rautias. Vaaleat ja keskisävyt ovat yleisimpiä, mutta tummiakin rautiaita on paljon. Liinakkoväritys tai liinahtavat jouhet ovat myös varsin yleisiä.

Muitakin perusvärejä (musta, ruunikko) suomenhevosella esiintyy, mutta selkeästi vähemmän kuin rautiasta. Tähän on reaalimaailmassa vaikuttanut se, että kantakirjan perustamisvaiheessa rautias, erityisesti liinakko valittiin ns. "Hippos-väriksi", jota suosittiin joskus jopa rakenteen kustannuksella. Varsinkin erikoisvärisiä hevosia pidettiin helposti vierasverisenä. Rautias oli yleinen väri suomenhevosilla jo ennen tätäkin päätöstä ja värin suosiminen on tehnyt siitä ylivoimaisesti yleisimmän värin. Tähän on vaikuttanut myös se, että jos rautiaan astuttaa rautiaalla, on varsakin aina rautias.

Suomenhevosella esiintyy melko monia erikoisvärejä, mutta kaikki ovat hyvin harvinaisia reaali- ja erityisesti virtuaalimaailmassa. Suomenhevosella esiintyy kimoa, päistärikköä, voikkovärejä (toistaiseksi lähinnä voikkoa, mutta mahdollisesti myös muutamia ruunivoikkoja, tuplavoikkoja ei esiinny toistaiseksi) ja hopeavärejä. Hopeavärit ovat melko yleisiä muihin erikoisväreihin nähden. Syynä tähän on se, että hopeanruunikko ja osin hopeanmustakin näyttävät rautiailta ja niitä on nimitetty erityisellä nimellä kanelinrautias, vaikka ne geneettisesti eivät olekaan rautiaita.

Sabinokirjavuutta esiintyy suomenhevosella jossain määrin. Suurin osa sabinokirjavista on tunnistamattomia, koska niiden sabino ei esiinny erityisen selvänä. Niillä on vain suurehkoja valkoisia merkkejä, muttei esimerkiksi sabinoille ominaisia pitsimäisiä reunoja sukissa tai valkoisia laikkuja vatsassa. Näitäkin kyllä esiintyy, mutta suht harvoin. Joskus erittäin harvoin saattaa syntyä todella suurimerkkisiä sabinoja suomenhevosia, jotka ovat lähes kokonaan valkoisia, sinisilmäisiä ja vaaleanpunaihoisia.

Näppituntumalta voi ehkä sanoa, että virtuaalimaailmassa on ehkä enemmän mustia ja ruunikoita kuin reaalimaailman suomenhevosissa, mutta erikoisvärit ovat vieläkin harvinaisempia kuin reaalimaailmassa. Luultavasti tärkeimpänä syynä tähän on kuvien vähyys. Virtuaalihevosten värijakaumia on kuitenkin vaikeata selvittää, koska mitään tilastoja ei ole ja toisaalta värit saattavat muuttua myynnin yhteydessä tai muuten vain ja jotkut värit on väärin tunnistettuja.