Suunnistusratsastus

Virtuaaliwikistä
Versio hetkellä 10. joulukuuta 2010 kello 14.01 – tehnyt Marsupieni (keskustelu | muokkaukset) (Ak: Uusi sivu: Suunnistusratsastus yhdistää sopivasti maastoilun ja kilpailemisen. Pitkälti toimitaan perussuunnistuksen sääntöjen mukaan, mutta hevoset toki tuovat oman lisänsä toimintaan. ...)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Suunnistusratsastus yhdistää sopivasti maastoilun ja kilpailemisen. Pitkälti toimitaan perussuunnistuksen sääntöjen mukaan, mutta hevoset toki tuovat oman lisänsä toimintaan. Laji sopii kaikille ikään, ratsastustaitoon ja rotuun katsomatta sillä luokkia on paljon erilaisia. Helpoimmissa luokissa kartanlukutaitoa ei juuri vaadita ja vaativammissa on sopivasti haastetta kokeneemmallekin suunnistajalle. Nuoret hevoset, taluttajaa tarvitsevat ratsastajat ja pienimmät miniponitkin pääsevät mukaan sillä myös talutusluokkia järjestetään.

Kilpailun kulku

Lähdössä ratsastajalle jaetaan emitleimain, rastimääritteet ja kartta jonka voi asettaa kaulaan roikkumaan jolloin kädet vapautuvat tarvittaessa rastin leimaamiseen ja ratsastamiseen. Kompassin saa ottaa mukaansa halutessaan, vaativammilla tasoilla siitä on hyötyä. Emitleimain on pieni muovinen palikka, joka leimataan lähtöpaikalla. Tästä leimaamishetkestä alkaa ajanotto. Leimain leimataan myös jokaisella rastilla ja maalissa. Tämän jälkeen leimain luovutetaan kisatoimitsijoille. He lukevat tietokoneelle emitiin tallentuneet tiedot, tarkistavat että kaikki rastit on käyty oikeassa järjestyksessä ja ottavat ajat ylös. Ketään ei päästetä eksymään vaan kaikki metsään lähteneet odotetaan myös palaavaksi ja jos viimeisiä ei ala kuulua, heitä lähdetään etsimään.

Kartta ja rastit

Karttaan on merkitty lähtö, maali ja rastit numeroituina. Kartan lisäksi jaettavassa rastimääriteliuskassa on rastin löytämistä helpottavia tietoja, esimerkiksi että ykkösrasti on kiinnitettynä puuhun ja kakkosrasti kallion kylkeen. Rastit merkitään maastoon oranssivalkoisilla rastimerkeillä ja ne ovat radan vaikeustasosta riippuen helposti tai vaikeasti nähtävissä. Rastit voivat olla pelkkiä leimauspaikkoja, mutta rasteille voi myös kehittää erilaisia tehtäviä.

Luokat

Perusluokkiin voi kehittää vaihtelua pienillä muutoksilla, luokat voi karkeasti jakaa nopeus- ja taitoluokkiin joissa edellä mainitussa aika ratkaisee ja jälkimmäisessä esimerkiksi rastilla suoritetuista tehtävistä saadut pisteet. Kartan voi korvata valokuvalla rastin sijainnista, ja haastetta voi lisätä järjestämällä suunnistuskilpailu pimeässä. Mahdollisuudet ovat rajattomat. Voittaja ratkeaa luokkatyypistä riippuen suoritusnopeuden tai taitorastien suorittamisessa onnistumisen mukaan.

Kilpailuyhdistys

Suunnistusratsastuksen toi virtuaalimaailmaan Suunnistusjaos vuonna 2004, jonka jälkeen lajin edistämisen otti huostaansa Suunnistusratsastusyhdistys huhtikuussa 2011.

Lähteet

[1], Viitattu 10.12.10 [2], Viitattu 10.12.10