Tallin perustaminen

Virtuaaliwikistä
Versio hetkellä 22. maaliskuuta 2011 kello 15.52 – tehnyt Virginia (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Virtuaalitallin perustaaksesi sinulla tulee olla sivutilaa, ulkoasu ja toimintaidea. Toimintaidea on virtuaalitallille tärkein asia, sillä kaikki, mitä haluat tehdä tallisi kanssa, pohjautuu siihen. Erilaisia tallityyppejä on yhtä paljon kuin ihmisiä, mutta päätallityypit on eritelty yksityistalleihin, ratsastuskouluihin, siittoloihin, kilpailukeskuksiin, ori- ja tamma-asemiin ja kilpatalleihin.

Tallin tyyppi

Toimintaideaa ja tallityyppiä miettiessä kannattaa hyödyntää omia kiinnostuksia. Minkä rotuisista hevosista pidät, minkä rotuisia hevosia mahdollisesti jo omistat, ja minkälaisesta toiminnasta olet kiinnostunut. Jos hevosten kehittäminen jalostuskelpoisiksi, sukujen tutkiminen tai uusien sukulinjojen luominen ja varsojen teettäminen kiinnostaa sinua, tallityyppisi on selvästi siittola. Kilpailemisesta nauttivat harrastajat taas usein valitsevat kilpatallin mieleisekseen talliksi. Kahden tallityypin yhdistäminen on myös hyvin suosittua, jolloin esimerkiksi siittola tuottaa kilpahevosista mahdollisesti johonkin lajiin painottuneita hevosia. Jos tarinoiden kirjoittaminen ja lukeminen taas miellyttää kilpailemista enemmän, on ratsastuskoulu ehkä sinun juttusi.

Nimi

Kun toimintaidea on selvillä, tulisi tallille keksiä nimi. Virtuaalitallilla nimen tärkeys korostuu, sillä muut harrastajat luovat ensivaikutelman tallista sen nimen perusteella usein jo ennen sivuille siirtymistä. Nimen tulisi kuvastaa tallia, ja usein persoonallisia nimiä arvostetaan. Paras vaihtoehto ei kuitenkaan ole välttämättä pyytää muita harrastajia keksimään nimiehdotuksia, sillä itse keksitty ja itselle jollain tavalla tärkeä nimi monesti tuntuu luontevammalta pidemmänkin ajan päästä, ja tallilla on suuremmat mahdollisuudet tulla pitkäikäiseksi. Virtuaalitallien nimet ovat oikeastaan kaikkea maan ja taivaan väliltä: on siansaksaa, suomenkielisiä nimiä, englanninkielisiä ja myös muita vieraskielisiä nimiä. Kaikki näistä voivat olla hyviä vaihtoehtoja, mutta esimerkiksi suomenhevostalleilla on usein suomenkieliset nimet. Kielten sekoittaminen on huonoksi mielletty vaihtoehto: esimerkiksi suomea ja englantia ei tulisi sekoittaa samaan tallin nimeen.

Ulkonäkö

Ulkoasu on toinen tallin ensivaikutelmaan vaikuttava tekijä, ja sen siisteyteen ja käyttäjäystävällisyyteen tulisi kiinnittää erityisesti huomiota. On myös hyvä, jos ulkoasu jollakin tapaa kuvastaa tallia esimerkiksi kuvien ja värimaailman avulla. Ulkoasun voi joko kopioida sellaisenaan vapaastikopiointisivustoilta, tehdä itse tai tilata esimerkiksi foorumien kautta tai kavereilta. Kannattaa pitää tallin kaikilla sivuilla yhtenevää ulkoasua, se luo sekavaa tunnelmaa jos esimerkiksi esittelysivulla on punainen ulkoasu ja toimintasivulla sininen.

Sisältö

Kun sinulla on selkeä idea tallistasi, sen ulkonäöstä ja nimestä, on aika luoda tallille sisältöä. Sisällön määrä ja tyyppi riippuu paljon siitä, millainen talli on kyseessä. Mikäli aiot ostaa hevoset muilta harrastajilta, kannattaa tehdä talli ensin kokonaan valmiiksi. Valmiiseen talliin myydään usein hevosia helpommin kuin keskeneräisiin. Jos taas haluat keksiä hevosesi itse, tai sinulla on jo hevosia, voit hyvillä mielin aloittaa niiden sivuista jos tahdot.

Hevosten lisäksi tärkeä osa tallin sisältöä ovat tekstit. Yleensä tekstisisällön voi jakaa raa-asti kolmeen osaan, etusivun, esittelyyn ja toimintakuvaukseen. Yleensä etusivulle kirjoitetaan perustiedot tallista, esittelyteksteissä lukee tarkemmat kuvaukset tallin ympäristöstä ja mahdollisesta historiasta, ja toimintakuvauksessa kerrotaan siitä, mitä toimintaa talli järjestää. Toimintakuvaukseen liittyvät esimerkiksi kasvatusperiaatteet ja hevosenhoitajille tarkoitetut ohjeet. Jokainen tallinomistaja päättää itse, missä laajuudessa tallilleen tekstejä kirjoittelee. Jotkut jättävät esittelytekstin kokonaan tekemättä, toiset taas kuvailevat tallia sanoin, pohjapiirroksin, kartoin ja kuvin usealla eri sivulla. On myös olemassa yksisivuisia talleja, joilla ei ole mitään muuta kuin etusivu josta löytyy pelkistetysti kaikki tarpeellinen kuvauksesta yhteystietoihin ja hevosiin. Virtuaalitallin tekstisisällössä lähes mikä tahansa on oikein, sillä aivan ensiksi tallin tulee miellyttää omistajaansa.

Toiminta

Kun talli on perustettu, on aika lähteä toteuttamaan haluttua toimintaa. Teettämään varsoja sopivista hevosista, kilpailemaan niillä ahkerasti tai järjestämään vaikkapa ratsastustunteja. Vain taivas on rajana, siinä, mitä toimintaa virtuaalitallilla voi järjestää. Toiminta on erittäin tärkeä osa virtuaalitallia sen menestyksen kannalta sillä tallit jäävät mieleen ja tulevat tunnetuiksi ensisijaisesti toimintansa kautta.