Tekijänoikeuslaki

Virtuaaliwikistä
Versio hetkellä 27. tammikuuta 2011 kello 17.42 – tehnyt Callette (keskustelu | muokkaukset)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tekijänoikeuslain nojalla kaikilla on oikeus tekemäänsä tuotteeseen tai luovaan sisältöön. Tekijänoikeudet ovat joukko sääntöjä, jotka säätelevät asioiden käyttöä julkisesti ja yksityisesti. Tekijänoikeuslaki koskee virtuaalimaailmassa etenkin kuvia, grafiikoita ja tekstejä, mutta ei koske esimerkiksi HTML-koodeja tai suojaa ajatuksia.

Tekijänoikeuksilla on suoja-aika, jonka jälkeen tekijänoikeus ei enää koske teosta. Esimerkkejä tällaisista ovat esimerkiksi käsikirjoitukset, uudelleenjulkistamattomat teokset yms, jotka ovat yli 80 vuotta (nykyinen suoja-aika) vanhoja. Näiden teosten käyttö on vapaata.

Valokuvat ja tekijänoikeuslaki

Virtuaalimaailmassa keskustelua herättää valokuvaus ja tekijänoikeuslaki. Tekijänoikeuslain nojalla valokuvien ottajalla on aina oikeus kuviinsa, eli valokuvien ottaja saa myydä, antaa, muokata ja printata ottamiaan kuviaan vapaasti. Kuvia ei kuitenkaan saa käyttää ilman lupaa, vaan kuvan ottajalta on aina varmistettava, voiko kuvaa käyttää siinä tarkoituksessa, mitä haluaisi. Eri tarkoituksia tässä tapauksessa ovat esimerkiksi kuvan käyttäminen ulkoasussa (muokkaus) tai kuvan käyttäminen www-sivuilla.

Kuitenkin tulee muistaa, että kuvia, jotka on otettu tunnistettavasti yksityisalueella (esimerkiksi yksityistallin pihassa, ja taustalla näkyy tallin nimi) tai joissa näkyy ihmisiä jotka voi kuvasta tunnistaa, ei saa käyttää ilman asianomaisten lupaa julkisesti. Eläimillä ei kuitenkaan ole yksityisyydensuojaa.

Ulkoasut ja tekijänoikeuslaki

Ulkoasuissa tekijänoikeuslaki suojaa vain ulkoasun grafiikoita. Esimerkiksi HTML-koodit ovat vapaata riistaa, mutta hyvän maun mukaista ei tietenkään ole varastaa toiselta ihmiseltä ulkoasua ja vaihtaa siihen grafiikoita.


Mitä seurauksia on tekijänoikeuslain rikkomisesta?

Tekijänoikeuksien rikkomistapauksessa teoksen tekijä voi lähettää esimerkiksi laskun teoksen luvattomasta käytöstä. Asiasta voidaan tehdä myös rikosilmoitus tai oikeustapaus.